ΗΠΑ για Κυπριακό: Να αποφευχθεί η ένταση, να συνεχιστούν οι συνομιλίες

ΗΠΑ για Κυπριακό: Να αποφευχθεί η ένταση, να συνεχιστούν οι συνομιλίες
A Turkish soldier stands at a completed construction of a crossing point, rear, that will link ethnically divided Cyprus' breakaway Turkish Cypriot north and internationally recognized south in Dherynia, Thursday, April 27, 2017. The Dherynia crossing point will be the eighth since 2003 when the first of such checkpoints opened across the United Nations-controlled buffer zone that kept the two sides apart since 1974 when Turkey invaded in the wake of a coup aimed at union with Greece. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

"Δεν είναι ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης να πει στην Κυπριακή Δημοκρατία τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει", ξεκαθάρισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

Δεν είναι ρόλος των ΗΠΑ να πουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο πρέπει να αναστείλει ή όχι το ερευνητικό της πρόγραμμα για τους υδρογονάνθρακες, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι.

«Ελπίζουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε. Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι επίσης εταίρος και χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Είμαστε όλοι μέρος της Νατοϊκής συμμαχίας. Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να αποφύγουμε την ένταση και να αφήσουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν», ανέφερε η κ. Ντόχερτι σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ευελπιστεί πως θα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βοηθήσουν πρωτίστως την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του.

Επίσης, σημείωσε ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να συνεχιστούν, αναφέροντας ότι και αν ακόμα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευσή τους θα χρειαστεί κάποια χρόνια. Η κ. Ντόχερτι επεσήμανε πως «αν η Κύπρος επανενωθεί, τότε μπορεί να γίνει η Νορβηγία ή η Σιγκαπούρη της ανατολικής Μεσογείου».

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Petros Karadjias)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα