Στην Αθήνα το αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών

default image

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πως στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκεται από την Τρίτη, ο φάκελος που προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες έκδοσης όσων διέφυγαν στην Αλεξανδρούπουλη μια μέρα μετά το πραξικόπημα

Το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Ελλάδα μια μέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει αποσταλεί και επισήμως από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, το πρωί της Τρίτης 16 Αυγούστου.

Η γενική γραμματεία Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης της γείτονος χώρας ήταν εκείνη που σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ετοίμασε το φάκελο της συμφωνίας έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία. Το αίτημα, που συντάχθηκε από τον Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, υπογραμμίζει πως η Τουρκία ζητά την επιστροφή του στρατιωτικού προσωπικού που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 16 Ιουλίου με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Sikorsky S70.

Το αίτημα αναφέρει πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος δια της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και εγκλημάτων κατά των νομοθετικών οργάνων και της κυβέρνησης.

Δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα, φοβούνται για τη ζωή τους

Μία εκ των δικηγόρων που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των αξιωματικών στη χώρας μας η κυρία Λία Μαρινάκη, δήλωνε πάντως πριν από ένα μήνα πως πρόκειται για οικογενειάρχες, που δεν είχαν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, σημειώνοντας μάλιστα πως ένας από αυτούς είναι πατέρας ενός μωρού, δύο ετών.

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια, οι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ζητώντας να μεταφερθούν σε χώρες της Νοτίου Αμερικής, καθώς φοβούνται τόσο για τη ζωή τους, όσο και για το ποιος θα τους δικάσει, μετά την καθαίρεση χιλιάδων δικαστών από τον Ερντογάν.

Παράνομη είσοδος στη χώρα και παράνομη πτήση οι κατηγορίες σε βάρος τους στην Ελλάδα

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά από τους οκτώ κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η υπεράσπιση επεσήμανε τον Ιούλιο πως δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς όπως εκτιμά «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».

Προσφυγή σε δευτεροβάθμια επιτροπή προμηνύουν οι συνήγοροι των Τούρκων

Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει στις 27 Ιουλίου, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Ανατολή, παράταση ενός μήνα για την αίτηση ασύλου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα