Οι Χριστουγεννιάτικες περιοδείες των υπουργών

Οι Χριστουγεννιάτικες περιοδείες των υπουργών
Συνάντηση του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο για το ασφαλιστικό, την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Να αλλάξουν το κλίμα επιχειρούν στο Μαξίμου και η διετία στην εξουσία να συμπέσει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκινούν οι "εξορμήσεις" των υπουργών στην περιφέρεια. Στην Κόρινθο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην Πάτρα ο Νίκος Παππάς

Μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου ως απάντηση στις βολές της ΝΔ, στην κυβέρνηση προχωρούν προς τη νέα χρονιά έχοντας βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με διττό στόχο:

– Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό με αρκετά στελέχη να εμφανίζονται αισιόδοξα, πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν θα δοθεί το “πράσινο φως” στο Eurogroup της 26ης Ιαναουρίου. Από το Μαξίμου εξακολουθούν να προβάλουν τις θετικές δηλώσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που ολοένα και πιο συχνά έρχονται να “κοντράρουν” το “φρένο” που βάζουν τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ. “Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη”, τονίζουν, “είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015”.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν τεχνικού χαρακτήρα διαφορές, αλλά μόνο πολιτικές διαφωνίες που μπορούν να επιλυθούν.

– Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη βάλει μπροστά μια τακτική εξωστρέφειας, προβολής του κυβερνητικού έργου και καλύτερης επικοινωνίας, με τους υπουργούς να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο. Χθες η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης παρέδωσαν στην κυκλοφορία τμήμα της Ιονίας Οδού, ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα περιοδεύσει στην Κόρινθο έχοντας ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί ο Νίκος Παππάς.

Οι “μηχανές” στο Μαξίμου έχουν ανάψει στο φουλ με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να έχουν λάβει σαφείς εντολές από τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθούν κοντά στο κόσμο όλο το επόμενο διάστημα.

Τα “σενάρια” για το ΔΝΤ

Από την Ηρώδου Αττικού αρνούνται να τοποθετηθούν επίσημα σχετικά με το ΔΝΤ και για το αν θα προτιμούσαν να έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου. Μόνο σε επίπεδο στελεχών γίνεται ξεκάθαρο πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς το Ταμείο με το “καλό σενάριο” να θέλει να μη βάζει χρήματα στο πρόγραμμα, αλλά να παραμένει σύμβουλος για αρκετούς μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η εκδοχή θα συνοδεύεται και από ένα ξεχωριστό κείμενο από την πλευρά του ΔΝΤ, που θα καταγράφονται οι διαφωνίες που έχει σε σχέση με τα δημοσιονομικά, τα πλεονάσματα και τα εργασιακά.

Η άλλη εκδοχή, που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά και χώρες “δορυφόροι” όπως η Ολλλανδία, περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η ενεργή συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση απαιτεί μέτρα για το 2019. Το ενδεχόμενο αυτό εξακολουθούν να “ξορκίζουν” από την κυβέρνηση αρνούμενοι να συζητήσουν την ύπαρξη κάποιου plan b, όπως οι εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως το αδιέξοδο θεωρείται δεδομένο και ουδείς είναι σε θέση να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Όλα δείχνουν πως από το Ταμείο θα περιμένουν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα