Η λιτότητα και το πνεύμα των Χριστουγέννων

Η λιτότητα και το πνεύμα των Χριστουγέννων

Το χαμένο ποντάρισμα στην αριστερή παρένθεση και οι εξηγήσεις που ποτέ δεν δόθηκαν για το πώς φτάσαμε ως εδώ

Θα έχει μέγιστο ενδιαφέρον για τους ιστορικούς του μέλλοντος το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί αλλά και οι συμβολικές κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα η ΝΔ και ο ηγέτης της. Μιλούν και καταγγέλλουν τις πολιτικές λιτότητας καθώς και την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία.

Είναι φανερό ότι το ίδιο σύστημα εξουσίας όλων των χρόνων ύπαρξης του ελληνικού κράτους δεν μπορεί τώρα να χωνέψει την εικόνα των δύο τελευταίων χρόνων. Ότι δηλαδή έχασε από τα χέρια του την κυβέρνηση, δυναμικό εργαλείο υλοποίησης των πολιτικών της νομενκλατούρας, που στήριζε όλα τα χρόνια.

Και αφού δεν κατάφεραν να αποφύγουν το «μοιραίο», οι χορηγοί καθώς και το πολιτικό σύστημα, επένδυσαν με όλα τα όπλα τους στην ιστορία της αριστερής παρένθεσης.

Τώρα, ο βασικός στόχος είναι να γυρίσει η χώρα στις προηγούμενες σελίδες των ρυθμών «ανάπτυξης» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της Ελλάδας του Χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας και της κομματικής εναλλαγής μιας ταυτόσημης ασκούμενης πολιτικής που έφερε τη χώρα και τους ανθρώπους της στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Σήμερα οι χορηγοί, με βασικό όχημα την ΝΔ και βαγόνια τους εναπομείναντες πολιτικούς σχηματισμούς και παράγοντες, αποσκοπούν να ολοκληρώσουν το σχέδιο της παλινόρθωσης…

Βέβαια κάποια στιγμή ο κος Μητσοτάκης αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσουν πως ακριβώς η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση. Ποιος ωφελήθηκε και γιατί;

Γιατί μπορεί ο ηγέτης της ΝΔ να φωτογραφίζεται με τους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, να κατανοεί τα προβλήματα και τον κόπο τους όπως είπε, αλλά δεν τοποθετήθηκε για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ.

Ήταν πράγματι πολύ ανθρώπινο το στιγμιότυπο όπου ο ηγέτης της Δεξιάς παίζει ποδόσφαιρο με την Εθνική ομάδα Αστέγων. Αλλά για τους αστέγους, τους φτωχούς και τους φτωχοποιημένους ανθρώπους, αυτή η εικόνα φαντάζει φάρσα, ή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων τρελάθηκε.

Διότι κάποιοι με ονοματεπώνυμο και εξουσία οδήγησαν τη χώρα στη φτώχεια και τη λιτότητα.

Διότι κάποιοι με ονοματεπώνυμο και εξουσία έκαναν τη χώρα αποικία χρέους.

Δεν ήταν φυσικό φαινόμενο.

Ήταν φυσικό επακόλουθο.

Πιθανόν αύριο ο κος Μητσοτάκης να ζητήσει να συναντηθεί και με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που με δική του υπογραφή πετάχτηκαν μια μέρα στο δρόμο, ή τους σχολικούς φύλακες, ή ενδεχομένως του απολυμένους εργαζόμενους από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Είναι το μακιγιάζ που χρειάζεται ο πολιτικός για να σβήσει πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Κατανοείται η πρόθεση ,αλλά δεν πείθει η φωτογραφία.

Η Δεξιά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επικαλείται και φυσικά να καταγγέλλει την πολιτική λιτότητας. Είναι βασικό στοιχείο στον σκληρό πυρήνα του DNA της. Άλλωστε δεν είναι ίδια η λιτότητα για όλες τις κοινωνικές τάξεις και φυσικά για όλα τα στρώματα.

Είναι σουρεαλιστικό λοιπόν η ΝΔ να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές λιτότητας.

Είναι σαν η Αριστερά ξαφνικά να καταγγέλλει τον Μαρξ.

Αν και καλό θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ  εκτός από να τον επικαλείται …να τον ξαναδιαβάσει…!

*Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Διευθυντής Radio Business Unit και σύμβουλος διοίκησης της 24 Media

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα