Δραγασάκης: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιφέρει «θετικό σοκ» για την ελληνική οικονομία
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως ταυτόχρονα με το παράλληλο πρόγραμμα θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Που βρίσκονται παράλληλα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
- 19 Μαρτίου 2016 08:14
Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», την Παρασκευή το βράδυ.
Εστιάζοντας στις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, στην εξάλειψη των capital controls και στην έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Έκλεισε το φορολογικό
Παράλληλα, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, φαίνεται πως οι δύο πλευρές ήταν σε επαφές έως αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, με τις πληροφορίες ωστόσο να μιλούν για δύσκολες διαβουλεύσεις, σε εξαιρετικά «βαριά» ατμόσφαιρα.
Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να αναζητούν μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Κορυφαία κυβερνητική πηγή, από το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης, δήλωσε πως «το φορολογικό έκλεισε», υπονοώντας πως οι δύο πλευρές τα βρήκαν μεταξύ τους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις πτυχές αυτής της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα η Financial Times με άρθρο της μεταδίδει πως οι διαπραγματεύσεις χτύπησαν κόκκινο και οι δανειστές απείλησαν με αποχώρηση, αφού όπως αναφέρουν δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις.
Παράλληλο πρόγραμμα και εφαρμογή μνημονίου, η λύση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ακόμη, δύο παράγοντες που συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος και την εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.
Για το παράλληλο πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων. Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε ότι η λιτότητα βαθαίνει την κρίση, δεν μειώνει τις ανισότητες και φθείρει την Δημοκρατία, ενώ δημιουργεί χώρο για ανάδειξη ακραίων ακροδεξιών δυνάμεων, δίνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Γερμανία, δίνοντας έμφαση στην δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμαχιών για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
Τι προτείνει η Αθήνα για το φορολογικό
Οι πληροφορίες θέλουν με τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς να «θωρακίζεται» πάνω από τα 9.000 ευρώ το ύψος του αφορολόγητου ορίου και συγκεκριμένα να «κλειδώνει» κοντά στις 9.300 – 9.350 ευρώ έναντι των 9.550 ευρώ που είναι σήμερα.
Η μέγιστη έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογούμενους διατηρείται, ωστόσο η μείωση του αφορολόγητου ορίου (στα επίπεδα των 9.300 – 9.350 ευρώ) αυξάνει, επί της ουσίας, τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 9.300 – 9.350 ευρώ.
Αναλυτικά, η ελληνική πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει:
– Συντελεστή 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (από 22% που είναι σήμερα).
– Συντελεστή 32% για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 32.000 ευρώ (32% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ).
– Συντελεστή 42% για εισοδήματα από 32.001 ευρώ έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.000 ευρώ).
– Συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.