Πολιτική αντιπαράθεση πολλών Gigawatt για τη μικρή ΔΕΗ

Πολιτική αντιπαράθεση πολλών Gigawatt για τη μικρή ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ) Eurokinissi

Πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία Τσίπρα για δημοψήφισμα και πως θα κινηθεί απέναντι στους απεργούς

Πολιτική αντιπαράθεση πολλών Gigawatt φέρνει η μικρή ΔΕΗ. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου ξεκίνησε χθες ένα “καυτό” δεκαήμερο μέχρι την ψήφιση του, από την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να βγει νικήτρια τόσο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και έναντι των συνδικαλιστών.

Της Βίκυς Σαμαρά

Εκτός του ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα και υποχρέωση απέναντι στην Κομισιόν, με τον ανένδοτο κατά των συντεχνιών και υπέρ των μεταρρυθμίσεων, το Μαξίμου -και η Νέα Δημοκρατία ειδικότερα- απευθύνεται βεβαίως σε συγκεκριμένο κομμάτι ψηφοφόρων, ταυτόχρονα και μετά την έμφαση στη “λαϊκή δεξιά”, στρατηγική που φυσικά έχει τις αντιφάσεις της. Καθώς δε η αξιωματική αντιπολίτευση αναγάγει την τύχη του εθνικού φορέα ηλεκτρισμού σε πυλώνα της στρατηγικής του, η κυβέρνηση ταυτίζει ΣΥΡΙΖΑ και “συντεχνίες”, προσδοκώντας έτσι να στρέψει την οργή των πολιτών για τις διακοπές ρεύματος κατά της Κουμουνδούρου.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με εφαλτήριο τη μικρή ΔΕΗ να διερευνήσει τη δυνατότητα ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών γύρω από το “μαγικό αριθμό” 120 συν ένα ο οποίος θα του επέτρεπε να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Εξ ου και η επιθετική και απαξιωτική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου. Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για “διαδικαστικά και επικοινωνιακά τερτίπια” και “προφάσεις εν αμαρτίαις”, με στόχο τον εγκλωβισμό των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων το ΚΚΕ έδειξε ήδη να ανταποκρίνεται θετικά σε μία σπάνια κίνηση σύμπλευσης με την Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάντως, αυτή θεωρείται συμπαγής. Αν και οι γαλάζιοι φοβούνται το ενδεχόμενο πράσινοι βουλευτές που φλερτάρουν με την ιδέα να μετακομίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ να αδράξουν την ευκαιρία, γεγονός είναι πως στο πρώτο θερινό τμήμα δεν μετέχουν τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιφέρειες της Κοζάνης και της Φλώρινας, δηλαδή οι Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Παπαδόπουλος (ΝΔ) και Στάθης Κωνσταντινίδης (ΝΔ), οπότε η ψηφοφορία αυτή καθ εαυτή τουλάχιστον διευκολύνεται.

Απέναντι στους απεργούς, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα, όπως κατέστησε σαφές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες. Σχεδιάζει ειδικότερα σε πρώτη φάση να καταφύγει στη δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και εν συνεχεία να παίξει το χαρτί της επιστράτευσης, αφού όμως πρώτα θα έχουν περάσει αρκετές ημέρες κινητοποιήσεων, τις συνέπειες των οποίων προέβαλλε ιδιαίτερα το χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ.

Η μικρή ΔΕΗ είναι η “μητέρα όλων των μαχών” σε συνδικαλιστικό επίπεδο, δεν είναι όμως το μόνο μέτωπο που έχει ανοιχτό η κυβέρνηση. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα αποφασίσουν σήμερα εάν θα συνεχίσουν τις απεργίες για τη διαθεσιμότητα με το Μαξίμου να φέρεται αποφασισμένο και σε αυτό το θέμα να επιμείνει θατσερικά. Η εκκρεμότητα με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών παραμένει ανοιχτή με τον κίνδυνο να δημιουργήσει και πρακτικό εκτός από ηθικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Και οι φαρμακοποιοί, στους οποίους συνδικαλιστικά κυριαρχεί η Ν.Δ, παρόλο που ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα μία συμβιβαστική -σε σχέση με το αρχικό αίτημα των δανειστών- λύση για το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, αντιδρούν στη μείωση και αποφασίζουν το Σάββατο για τη στάση τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα