Χουλιαράκης: Δεν γυρίσαμε την οικονομία στα ελλείμματα

Χουλιαράκης: Δεν γυρίσαμε την οικονομία στα ελλείμματα
Συνεδριάση του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015// O Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το 2016 θα έχουμε "ρεαλιστικό" πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί επιστροφής της χώρας στα ελλείμματα επιχείρησε να αντικρούσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραπέμποντας στις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016.

Κλείνοντας τη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Χουλιαράκης αντέτεινε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι για το επόμενο έτος δεν προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα αλλά πλεόνασμα 0,5%.«Είναι ένα ρεαλιστικό πλεόνασμα που επιτρέπει στην οικονομία να βγει από την υφεσιακή ροπή των τελευταίων χρόνων και να ανακάμψει» είπε και σημείωσε ότι ο στόχος του 2017 προβλέπει πλεόνασμα της τάξης του 1,75% του ΑΕΠ. «Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική ισορροπία και το 2016 και το 2017 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο» σημείωσε.

«Πού είναι τα ελλείμματα; Για ποιο λόγο μιλάτε για ελλείμματα;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Παραδέχτηκε, όμως, ότι το 2015 κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τα τεράστια ελλείμματα που παρήγαγαν επί χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Αξίζει να συγκρίνουμε το πρωτογενές έλλειμμα της Αριστεράς, του 0,25%, με τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα που δημιούργησε η διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο μεγάλα κόμματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» είπε.

 Υποστήριξε επίσης όταν αν η οικονομία δεν βρισκόταν ακόμα σε θέση ύφεσης το πρωτογενές έλλειμμα του 0,25% θα ήταν στο 2,5% με 3% με βάση τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής. Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό ότι για την ύφεση του 2015 ευθύνεται «η πιστωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στη χώρα στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα