Τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν πληρώσει ποτέ οι τράπεζες
Τα ποσά για διακανονισμούς που έχουν υποχρεωθεί να δώσουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου για να γλιτώσουν από μεγαλύτερους μπελάδες
- 06 Μαΐου 2017 11:04
Το περασμένο καλοκαίρι μια δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup έδειξε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν κοιτούν με εμπιστοσύνη το τραπεζικό σύστημα.
Τα ιστορικά χαμηλά εκείνης της έρευνας δεν αποτέλεσαν κάποια έκπληξη, καθώς οι τράπεζες στις ΗΠΑ είναι μεταξύ των θεσμών οι οποίοι “απολαμβάνουν” τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη από τον κόσμο.
Η εναλλαγή στα συναισθήματα απέναντι στις τράπεζες ήταν θεαματική την τελευταία δεκαετία. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο μια σειρά σκανδάλων τα οποία οδηγήθηκαν τελικά σε διακανονισμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εννέα από αυτές τις περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:
9. JPMORGAN CHASE
Ποσό διακανονισμού: 5.29 δισ. δολάρια
Τον Φεβρουάριο του 2012, 49 πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησαν σε έναν τεράστιο διακανονισμό με την τράπεζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ονομάστηκε «Εθνική διευθέτηση υποθηκών». Αυτό το deal συμπεριλάμβανε τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, μαζί και την JP Morgan, κι αποτέλεσε τότε το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας. Συνολικά και οι πέντε τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα 26 δισ. δολαρίων και κατηγορήθηκαν για πλημμελή διαχείριση και ενημέρωση περί εγγράφων που έχουν σχέση με την αγορά ενυπόθηκων δανείων.
8. CREDIT SUISSE
Ποσό διακανονισμού: 5,3 δισ. δολάρια
Πριν αποχωρήσει από την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε να ριχτεί φως στις υποθέσεις που οδήγησαν στη μεγάλη ύφεση του 2007. Μια από τις έρευνες που ολοκληρώθηκε στις μέρες του αφορούσε την ελβετική τράπεζα, η οποία αναγκάστηκε να πληρώσει πολλά δισ. δολάρια μετά την κατηγορία ότι πουλούσε εν γνώση της τοξικό χρέος πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
7. WELLS FARGO
Ποσό διακανονισμού: 5,35 δισ. δολάρια
Ήταν μέρος από τον διακανονισμό των 26 δισ. δολαρίων που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν οι «πέντε μεγάλοι» των ΗΠΑ για τις κατηγορίες σχετικά με τα ενυπόθηκα δάνεια. Εκτός από την ίδια τη διαδικασία, οι τράπεζες κατηγορήθηκαν και για το ότι παρεμπόδισαν τις έρευνες των αρχών και εξαφάνισαν κρίσιμα έγγραφα. Η μόνη πολιτεία που δεν έλαβε μέρος στον «χωρό» των διώξεων κατά των τραπεζών ήταν η Οκλαχόμα.
6. DEUTSCHE BANK
Ποσό διακανονισμού: 7,2 δισ. δολάρια
Τον Δεκέμβριο του 2016 η DB συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 7,2 δισ. δολαρίων επειδή πούλησε τοξικά παράγωγα τα οποία ενέτειναν ακόμη περισσότερο την κρίση της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Είναι όμως ικανό αυτό το τεράστιο πρόστιμο να γονατίσει τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό; Μάλλον όχι, κι αυτό διότι μετά την πληρωμή του ποσού η τράπεζα εξέδωσε εσωτερικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα είχαν ήδη συγκεντρωθεί πριν τελικά καταλήξει η υπόθεση, και η παρουσία της DB στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί κανονικά.