Ξαναρχίζει το σκληρό ‘παζάρι’

Ξαναρχίζει το σκληρό ‘παζάρι’
Εuroworking Group για την Ελλάδα

Στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου θα έχει η κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα για την πορεία της αξιολόγησης, με το Μαξίμου να επιμένει πως οι διαφορές που υπάρχουν με το ΔΝΤ είναι πολιτικές

Το Χριστουγεννιάτικο «δώρο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ  για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος επανέφερε τα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου και ήρθε να κλείσει ένα ανοιχτό κεφάλαιο που κατά πολλούς, αν και επίσημα δεν είχε συνδεθεί, αποτελούσε τροχοπέδη για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Τα δύσκολα, όμως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μπροστά, με τον Ιανουάριο να θεωρείται από πολλά κυβερνητικά στελέχη ο κρίσιμος μήνας, που ουσιαστικά θα κρίνει ακόμα και το μέλλον της κυβέρνησης.

Ο στόχος έχει ήδη προσδιοριστεί και είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για τη β΄ αξιολόγηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως η πίεση θα είναι μεγάλη και ο χρόνος θα μετρά εις βάρος της ελληνικής πλευράς ακόμα και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μέσα στη εβδομάδα και πριν από τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κάνει με τους στενούς του συνεργάτες έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης. Η διέξοδος της πολιτικής λύσης ακόμα διερευνάται για μια σειρά από ζητήματα.

Τα “αγκάθια”

Τα ερωτήματα που εξακολουθούν να απασχολούν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι πολλά και δισεπίλυτα:

· Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με πολλά στελέχη να ελπίζουν στην παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και μόνο.

· Κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει ποια θα είναι η στάση  του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε στο επόμενο Eurogroup και κατά πόσο ο ίδιος θα μπορούσε να δείξει την «πόρτα της εξόδου»  στο ΔΝΤ, από τη στιγμή που πάντα αποτελούσε προαπαιτούμενο για το Βερολίνο.

· Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι πως δε θα δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, με κεντρική πρόταση τα πλεονάσματα να σπάσουν σε 2,5% + 1%, με επιστροφή του 1% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω φοροελαφρύνσεων. Αυτό που τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος είναι πως τα επιπλέον μέτρα αποτελούν αυτή τη στιγμή το «μεγαλύτερο αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

· Αδιέξοδο εξακολουθεί να υπάρχει και στα εργασιακά. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επιθυμεί η κυβέρνηση, δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ.

· Για το ζήτημα της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν στο NEWS 247 πως δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα μηχανισμός  χωρίς, όμως να προσδιορίζεται ακόμα.

Οι τόνοι με την αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανέβουν ακόμα πιο πολύ τις επόμενες ημέρες. Την ώρα που στην ΝΔ ζητούν επίμονα τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνουν δικαιωμένοι σε σχέση με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως επισημαίνουν «καταψήφισε την παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και πήρε το μέρος του πιο τιμωρητικού τμήματος των δανειστών».

Το Κυπριακό στο προσκήνιο

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό κορυφώνονται τις επόμενες ώρες ενόψει και των διπλωματικών επαφών που θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων λίγο πριν την πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και του πιθανού ραντεβού Τσίπρα – Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα