Αξιολόγηση γιατί….χανόμαστε!

Αξιολόγηση γιατί….χανόμαστε!

Τη σημασία, την αναγκαιότητα και την προτεραιότητα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν ο καθένας με τον τρόπο του, οι επικεφαλής των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Οσο για τα αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα , το 2015 πέτυχαν τα πιο δύσκολα στοιχήματα : ανακεφαλαιοποιήσεις, κόκκινα δάνεια, μεγάλες προβλέψεις

Η πολυπόθητη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν ξέφυγε από τα χείλη κανενός τραπεζίτη! Με την αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2015 των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών ομίλων Πειραιώς, Εθνικής, Εurobank, Alpha Bank, δεν δόθηκε ο τόνος μόνο στις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τις προβλέψεις, αλλά, προφανώς και στα δεδομένα και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όρος «αξιολόγηση» συμπεριελέφθη σε όλες τις επισημάνσεις των επικεφαλής των τραπεζών, που καθένας τους, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει την πρώτη προτεραιότητα, κρούωντας έμμεσα τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει», συμφωνεί ο τραπεζικός κόσμος της χώρας,  επισημαίνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. « Μέσα σε μία πενταετία (2010-2015) χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε μιλώντας στο  Νews 247, έμπειρος, παλαίμαχος τραπεζίτης. « Θα πρέπει να το πάρουμε πίσω. Πρακτικά, δηλαδή, θα έπρεπε να ανακτάμε το 5% του ΑΕΠ της χώρας ανά έτος μέσα σε μια πενταετία. Τι κάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή;»

«Φως» λοιπόν στην αναγκαία αξιολόγηση και την αναμενόμενη ολοκλήρωσή της, ρίχνουν οι τραπεζίτες, όπως φαίνεται και από τα επίσημα ανακοινωθέντα. Και είναι σαφές ότι όσες προβλέψεις και αν κάνουν οι τράπεζες, όσο και αν τα κόκκινα δάνεια μειώνονται,  μία καθυστέρηση ή ανατροπή στα δεδομένα της οικονομίας, θα πήγαινε όλο το σύστημα ανεπιστρεπτί πίσω.

Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μια σταγόνα αισιοδοξίας. Το 2015 οι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν αξιοσημείωτη προσπάθεια να μειώσουν τα καθυστερούμενα και επισφαλή δάνεια, έγραψαν πολύ περισσότερες προβλέψεις και κατάφεραν να ανακεφαλαιοποίηθούν. Τώρα, μένει να τηρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθωσης και να στηρίξουν με ρευστότητα την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, τόνισε επι λέξει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει θετική δυναμική στην οικονομία:  «Η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την 1η αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» .

Και πρόσθεσε ότι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι το καταλυτικό στοιχείο για το 2016 και η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη της οικονομίας να κινηθεί σε θετικό έδαφος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η οικονομία της Ελλάδας ανακτά σιγά-σιγά ελπίδα».

Το μήνυμα αυτό, ο επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς το απήυθηνε και στο πλάισιο συνέντευξης του αυτή την εβδομάδα, στη γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung, όπου τόνισε ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει  κάπως σταθεροποιηθεί .

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, είπε χαρακτηρηστικά τα εξής: “Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να επιφέρει πολλαπλό όφελος στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας με αιχμή την εντυπωσιακή ώθηση της κερδοφορίας για την οικονομική χρήση του 2016.

Τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2015 αντανακλούν τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς στην ελληνική οικονομία. Τα τρία γεγονότα-ορόσημο που χαρακτήρισαν την πορεία του Ομίλου για το 2015 ήταν: τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η επακόλουθη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, και η συμφωνηθείσα πώληση της Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank).

Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης αντανακλούν τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της ΕΤΕ. Ο Όμιλος αύξησε το επίπεδο προβλέψεών του ώστε να καλύψει το έλλειμμα προβλέψεων και έχει πλέον αυξήσει τον δείκτη κάλυψης ληξιπρόθεσμων δανείων άνω των 90 ημερών από 60,2% το 2014 σε 76,8% το 2015.

Από πλευράς του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπογράμμισε ότι : Η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη εντός του 2016, καθώς η οικονομία αναμένεται να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο του έτους και ακολούθως να επανέλθει σε βιώσιμη πορεία”.

Αναλυτικός και συγκεκριμένος ο πρόεδρος του ΔΣ της  Eurobank, κ.. Νικόλαος Καραμούζης ανέφερε τα εξής: «Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαιες και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, επιβαρυνόμενες από τη χειροτέρευση του διεθνούς οικονομικού κλίματος. Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με το μεγάλο θέμα του προσφυγικού κύματος, διατηρούν κλίμα ρευστότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ταχεία θετική αντιμετώπισή τους, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ενίσχυση της σταθερότητας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων, ιδιαίτερα αναγκαίων για να καλύψουν το τεράστιο εγχώριο αποταμιευτικό και επενδυτικό κενό, και την έναρξη της συζήτησης για την περαιτέρω απομείωση του δημόσιου χρέους.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει μετά από έξι χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2016 και να αρχίσει να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, κάτι που είναι σήμερα αναγκαίος όρος για την παράλληλη κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας. Η δρομολόγηση αυτών των εξελίξεων, με τρόπο ώστε να υπάρξουν το ταχύτερο ορατά σημάδια ανάκαμψης, αποτελεί ζωτική και επείγουσα ανάγκη, καθώς πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις τόσο στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον όσο και στη γεωγραφική μας περιοχή, με άμεση αποτύπωση στο εσωτερικό και ορατό τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία.

Με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας απέναντι στις εθνικές προκλήσεις, με συγκλίσεις και στοίχιση δυνάμεων σε μια στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση, το 2016 μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη του ενάρετου κύκλου για την ελληνική οικονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank,  κ. Φωκίων Καραβίας,  που αναφέρθηκε στις προοπτικές της Τράπεζας κυρίως και όχι τόσο στην πορεία της οικονομίας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα