Κεντροαριστερά: Φουντώνει η σύγκρουση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Κεντροαριστερά: Φουντώνει η σύγκρουση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία
Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τις θέσεις τους, αλλά την ερμηνεία του κάθε κόμματος πάνω στα ζητήματα της διαδικασίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς έδωσαν στην δημοσιότητα ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τα όσα τους χωρίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Και τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, εστιάζουν στο “καυτό” θέμα του τρόπου διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με το καθένα να υπερασπίζεται την γραμμή που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την προεκλογική σύγκρουση να δείχνει πως φουντώνει για τα καλά.

Οι βασικές διαφορές των δύο κομμάτων, βρίσκονται στον τρόπο που το καθένα αντιλαμβάνεται τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή όσων πολιτών το επιθυμούν στην ψηφοφορία, εξ αποστάσεως. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Στέφανος Τσιόδρας, επικαλούμενος τους «Βασικούς κανόνες» που όρισε για την ψηφοφορία η επιτροπή Αλιβιζάτου, που αναφέρει ότι «Προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκλογέων της νεότερης ιδίως γενιάς, η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από την δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως», επιμένει ότι δεν υπάρχει πουθενά διατυπωμένη ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Όπως συμπληρώνει, “Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας”.

Από την δική τους πλευρά, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής, η μυστικότητα της ψήφου, η εγκυρότητα του ηλεκτρονικού συστήματος.

Έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα δεδομένα. Για να υποστηρίξουν την θέση τους, οι ίδιες πηγές χρησιμοποιούν μια σειρά από επιχειρήματα. Αναφέρουν ότι σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία, παρά μόνο στην Εσθονία, αλλά αφού πρώτα είχε αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα για την παραλαβή του ειδικού κωδικού (pin). Την ίδια στιγμή, χρησιμοποίησαν την Ευρωπαϊκή εμπειρία από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές σε “αδελφά”, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπου σε κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία. “Η λογική είναι απλή. Η συμμετοχή στις κορυφαίες αυτές διαδικασίες προϋποθέτει επίδειξη της θέλησης του εκλογέα να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές. Και μια πρώτη προϋπόθεση και εγγύηση είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα”, συμπλήρωσε το ίδιο πρόσωπο. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που έκρινε ως αντισυνταγματική την προσπάθεια να εισαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές Γερμανικού κρατιδίου, επικαλούμενο την αρχή της δημοσιότητας της εκλογικής διαδικασίας και την αρχή της μυστικότητας της ψήφου.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ερμηνεύοντας τες όμως διαφορετικά. Από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι ο πολύπειρος σε θέματα εκλογών καθηγητής, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Από την Σεβαστουπόλεως, υποστηρίζουν ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας.

Από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, επιμένουν ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα δώσει σε περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και δεν διαφωνούν επί της αρχής σε αυτό, συμπληρώνουν ότι . “Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι’ αυτόν κωδικού (pin)”.

Το σίριαλ πάντως δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι από όλες τις πλευρές που σημειώνουν ότι η σύγκρουση αυτή σε ένα -φαινομενικά- ζήτημα δευτερευούσης σημασίας, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλο το εγχείρημα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα