Το δίλημμα της Ευρώπης: Συμφωνία με Τουρκία ή πολλές Ειδομένες
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο δείπνο των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τι λένε ευρωπαϊκές πηγές. Και να υπάρξει όμως συμφωνία, η υλοποίηση μοιάζει δύσκολη
- 17 Μαρτίου 2016 22:46
Η προσπάθεια λήψης μίας απόφασης, ουσιαστικής και εφαρμόσιμης, για τη διαχείριση του προσφυγικού συνεχίζεται στις Βρυξέλλες, όπου ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι 28 έχουν προχωρήσει στο δείπνο.
Σύμφωνα με ευρωπαικές πηγές, οι ενδείξεις από τις Συνόδους του ΕΛΚ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ήταν θετικές, καθώς αναφύεται μία συναντίληψη ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το εξής δίλλημα: ‘Η Ειδομένη ή Τουρκία. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία, η οποία θα αναλάβει το ρόλο του κέντρου όσων αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη, διαφορετικά η Ευρώπη θα γεμίσει με εικόνες όπως αυτές της Ειδομένης. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανείς από τους εμπλεκόμενους που να έχει εκφράσει ριζική αντίθεση.
Το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων στρέφεται στην τριμερή συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα αργά ή αύριο το πρωί μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δύο είναι τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν:
Το πρώτο αφορά το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία. Εκεί, σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, η ενότητα είναι αρραγής. “Δεν πρόκειται η Κύπρος να πληρώσει τα σπασμένα, η λύση η ευρωπαϊκή θα είναι με την Κύπρο. Πρέπει να βρεθεί η σωστή διατύπωση” έλεγαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι λόγω της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, έχουν παγώσει εδώ και πολλά χρόνια τα πέντε κεφάλαια και ένα έκτο με Γαλλία και Κύπρο.
Τι μπορεί να γίνει;
Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι πρέπει να υπάρξει μία διατύπωση που και θα εξασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και θα προσφέρει μία διατύπωση που θα επιτρέψει στην Τουρκία να θεωρήσει ότι βαδίζει σε μία λογική εξομάλυνσης και ότι υπάρχει μία ορατή προοπτική.
Η δεύτερη δυσκολία αφορά στην υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας. Εάν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, η πρόκληση για να λειτουργήσει λογιστικά είναι πολύ μεγάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευρωπαϊκές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι κανείς δεν πιστεύει πως αυτό θα πρέπει να αφεθεί στους ώμους της Ελλάδας. Αντίθετα, θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει διοικητική υποστήριξη του όλου συστήματος. Θα πρόκειται δηλαδή, τονίζουν οι συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πηγές, για μία ευρωπαϊκή προσπάθεια στο ελληνικό έδαφος, οι όροι της οποίας θα συζητηθούν.
Θα χρειαστεί η ενίσχυση της Ελλάδας με εμπειρογνώμονες που θα ξέρουν καλά τη διαδικασία του ασύλου, καθώς οι Σύριοι που θα έρχονται στη χώρα, πριν φύγουν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε έναν εμπειρογνώμονα και ένα δικαστή που θα τους ακούσει.
Οι δικαστές που θα αναλάβουν αυτό το έργο κατά ευρωπαϊκές πηγές θα είναι ‘Ελληνες. Ο αιτών άσυλο θα τίθεται στην κρίση του δικαστή, ώστε να διασφαλίζεται πως κάθε υποθεση θα μπορει να ακουστει.
Θα χρειαστούν ειδικότερα, δικαστές, εμπειρογνώμονες ασύλου, μεταφραστές, διερμηνείς, και στελέχη που θα οργανώνουν τις επιστροφές. Στα νησιά θα πραγματοποιείται μία διαδικασία ακρόασης, την οποία το προσχέδιο του κειμένου αναφέρει ως γρήγορη διαδικασία.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πάντως μακροπρόθεσμα οι ροές θα πέσουν, ενώ ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν “σχιζοφρενική” τη συζήτηση που γίνεται για την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα κέντρα που θα είναι στα ελληνικά νησιά. “Αφού θα επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, δεν πρέπει να υπάρχει ένας αξιωματούχος της Τουρκίας στα κέντρα φιλοξενίας;” αναρωτιόντουσαν, σχολιάζοντας ότι η εναλλακτική λύση είναι πολλές Ειδομένες.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι θα πρέπει να γίνουν δύο αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία:
Η Ελλάδα να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα.
Και Τουρκια απο την πλευρα της να αναγνωρίσει τους Ιρακινούς ως πρόσφυγες
Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να αναγνωρίσει την Τουρκία ως “ασφαλή τρίτη χώρα”, κάτι που αποτελεί βασικη παραμετρο για να λειτουργήσει το νεο σύστημα.
Οι ζυμώσεις σε κάθε περίπτωση συνεχίζονται στο δείπνο των ηγετών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βρετανικές… αλλεργίες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατατέθηκε μία πρόταση για το κείμενο συμπερασμάτων απο τους Σουηδούς, η οποία είχε υιοθετηθεί από τους Σοσιαλιστές. Η πρόταση ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ευρείας διαβούλευσης πάνω στον ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την υλοποίηση και καλή λειτουργία μίας δίκαιης αγοράς εργασίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας
Σε αυτή την πρόταση υπήρξε αντιδραση απο Πολωνία, Ουγγαρία και Βρετανία, που είπαν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ειναι αυτα για κοινωνικο πυλωνα και δικαιο κρατος εργασίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ειδικότερα ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, διότι θα του δημιουργούσε πρόβλημα στο δημοψήφισμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη, υποστηριζόμενος από Πορτογαλία, Ιταλία και Σουηδία, απαντώντας στο Βρετανό ομόλογο του πως “Δεν ειναι δυνατόν σε τετοιες συνθηκες να εχετε αλλεργία σε οτιδήποτε σχέδιο σχετίζεται με την κοινωνική αλληλεγυη και το ευρωπαικό κεκτημενο στα κοινωνικα ζητήματα.”
Το έαν θα υιοθετηθεί ή όχι η πρόταση παραμένει ανοιχτό.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, συζητήθηκαν και τα οικονομικά θέματα παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με πλατιά ομοφωνία όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ παρουσίασε την κατάσταση με το επενδυτικό σχέδιο. Όμως η Ελλάδα ήταν η μία από τις οκτώ χώρες που δεν είχε σχετικό πρότζεκτ. Οι Άγγλοι πάλι, έθεσαν θεματα για χαμηλο ΦΠΑ.