Πιέζουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για εφαρμογή των μέτρων

Πιέζουν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για εφαρμογή των μέτρων

Πίεση από τις Βρυξέλλες για την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας το αργότερο μέχρι και τις 18 Μαΐου, ώστε να υπάρχει το περιθώριο για πολιτική συμφωνία και με το ΔΝΤ. Το Ταμείο θέλει δέσμευση και από τη ΝΔ. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Δεσμεύσεις και από την ΝΔ για την εφαρμογή των μέτρων της διετίας 2019 – 2020, θα ζητήσει το ΔΝΤ για την ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό παραδέχονται κοινοτικοί κύκλοι, προαναγγέλλοντας αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2017 στο 2% και ζητώντας την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε, ότι πλέον η επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη του 2017 από το 2,7% του ΑΕΠ, που προέβλεπε τον Ιανουάριο, στο 2%.

“Είχαμε ένα αρνητικό τέταρτο τρίμηνο το 2016 και αυτό θα έχει αρνητική επίδραση για το 2017” τόνισε για να συνεχίσει λέγοντας ότι με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας, το κλίμα θα αλλάξει, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE και τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει ισχυρός.

Σε σχέση με την ένταξη του ΔΝΤ και τους όρους, που θα θέσει για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, η ίδια πηγή τόνισε ότι εκτός από την αποδοχή της Κυβέρνησης για τα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, που θα φέρουν πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή 2% το ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος, το Ταμείο θα ζητήσεις δεσμεύσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο για την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ίδια πηγή τόνισε: “Το ΔΝΤ έχει βρεθεί ξανά ανάμεσα σε εκλογικές αναμετρήσεις όταν προγράμματα βρίσκονταν κοντά στο τέλος τους και υπήρχαν και τότε ανάλογες πρακτικές. Συνεπώς ναι το Ταμείο θα ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευσης δεσμεύσεις ότι δεν θα αναστρέψει τα μέτρα της διετίας 2019 -2020” είπε χαρακτηριστικά

Σε ότι αφορά στη συζήτηση για το χρέος η οποία κινείται παράλληλα με την συζήτηση για τις διαρθρωτικές πολιτικές ευχήθηκε ότι θα υπάρχει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν το υπόλοιπο του δανείου των 25 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

“Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό υπόλοιπο από το δάνειο αυτό περίπου 20,5 δις ευρώ το οποίο θα παραμείνει στο Ταμείο (σ.σ.: τον ESM) μέχρι και το τέλος του προγράμματος. Μετά θα αποφασίσουμε για την χρήση του” είπε.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

Η ίδια πηγή, τόνισε ότι μέσω της δεύτερης αξιολόγησης η Ελλάδα θα έπρεπε να ολοκληρώσει 140 μέτρα και δράσεις . Από αυτά, τα 40 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα 40 είναι στην Βουλή σε διαδικασία ψήφισης. Η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να ολοκληρώσει νομοθετικές ρυθμίσεις και έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τα υπόλοιπα μέχρι και τις 16-18 Μαΐου.

Επανέλαβε ότι το πακέτο της συμφωνίας, περιλαμβάνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ από την μείωση των συντάξεων το 2019 και 1% του ΑΕΠ από τη μείωση της έκπτωσης φόρου, η οποία -όπως είπε- από τα 1900 ευρώ σήμερα για τον άγαμο, θα μειωθεί στα 1.250 ευρώ.

Τόνισε όμως ότι για πρώτη φορά τα μέτρα αυτά αντικρίζονται και από μέτρα επεκτατικά αν η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Όπως είπε, μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα εκπληρώνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν μαζί με τη μείωση των συντάξεων και μέτρα που θα ενισχύσουν την κοινωνική προστασία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Στο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων θα έχουμε και την μείωση της φορολογίας στα φυσικά και νομικά πρόσωπα τον ΕΝΦΙΑ αλλά και μια μεταβατική περίοδο για τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι μετά τη συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστούν 4-5 εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταβολής της δόσης των 7 δισ. ευρώ ενώ η τελική απόφαση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα χρειαστεί 5-6 εβδομάδες.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία της Τρίτης και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία, αφού πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ για το 2016 αλλά δεν ήταν πρόχειρο να διευκρινίσει ποιο μέρος του πλεονάσματος προήλθε από μόνιμα και ποιο από έκτακτα μέτρα.

“Μεγάλο μέρος του πλεονάσματος προήλθε από την αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων και των έμμεσων φόρων. Συνεπώς μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το μέρος αυτό θα έχει μόνιμη απόδοση και για το 2017 και το για το 2018” είπε.

Έκανε τέλος την εκτίμηση ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θα επιτευχθεί χωρίς καθόλου πρόσθετα μέτρα ενώ σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα ύψους 440 εκ ευρώ που θα ληφθούν το 2018 αποφασίστηκαν για να εξασφαλιστεί η καταβολή χωρίς πρόβλημα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. 

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα