‘Μασάζ’ Τσίπρα σε Ευρωπαίους σοσιαλιστές για συμφωνία με Τουρκία
Ο πρωθυπουργός θέλησε να πείσει τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην καταλήξει σε ουσιαστική απόφαση ούτε αυτή η Σύνοδος
- 17 Μαρτίου 2016 17:03
Το ενδεχόμενο και αυτή η Σύνοδος Κορυφής να μην καταλήξει και πάλι σε ουσιαστική απόφαση για συμφωνία με την Τουρκία, ανησυχεί την ελληνική πλευρά, η οποία ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές απαιτήσεις της Άγκυρας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων χωρίς να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.
Εξ ου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι οι σοσιαλιστές πρέπει να είναι θετικοί σε μία συμφωνία με την Τουρκία.
“Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Τουρκία” είπε στους σοσιαλιστές ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: Η μία είναι μία συλλογική ευρωπαϊκή λύση και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, που ρίχνει το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.
Τόνισε ότι μία συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να έχει δύο στόχους: Ο ένας είναι να κλείσουν τα δίκτυα της παράνομης μετανάστευσης. Και ο δεύτερος, να ανοίξει ένας νόμιμος ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πρόσφυγες.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η συμφωνία πρέπει να ειναι συμβατή με το διεθνες δικαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και ότι πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου σε αυτή τη Σύνοδο.
Ο κ.Τσίπρας είπε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται να στηρίξει την Ελλάδα όσον αφορά στις υπηρεσίες για τη διαχείριση του προσφυγικού. “Εχουμε λίγο κόσμο και θα χρειαστούν προσωπικό και πόροι”, είπε. Το ίδιο αίτημα είχε υποβάλλει νωρίτερα σε Μέρκελ και Ολάντ κατά την τριμερή συνάντηση, ενώ χρόνο ζήτησε και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ένα ραντεβού που είχε αναβληθεί δύο φορές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από Τουρκία και μία αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.