Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα: Παρέλαση μαρτύρων και αποκαλύψεις στη δίκη της XA
Το χρονικό μίας φονικής μαχαιριάς που έμελλε να οδηγήσει σε μία από της σημαντικότερες δίκες της Μεταπολίτευσης, αυτής της Χρυσής Αυγής
- 16 Σεπτεμβρίου 2017 08:11
“Στις 17 του μήνα είδα τελευταία φορά το παιδί μου. Μου είπε ότι θα πήγαινε να δει την μπάλα, από τις ελάχιστες φορές που δεν θα την έβλεπε με τον πατέρα του και θα πήγαινε με τους φίλους του. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό. Στις 2 το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο της κόρης μου, καταλάβαμε ότι έγινε κάτι κακό. Μπήκε στο σπίτι ο πατέρας του κάτωχρος. Τον ρωτάω τι συμβαίνει, για ποιόν θα μου πεις. Μου είπε ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, ο Παύλος χτύπησε και ήταν στο νοσοκομείο. Το κατάλαβα τι έχει γίνει. Ρώτησα: Αυτό ήταν; Πάει το παιδί μας;”
Στην κατάμεστη αίθουσα της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η Μάγδα Φύσσα πριν δύο χρόνια με περισσή αξιοπρέπεια και δύναμη, μίλησε για το μοιραίο βράδυ, όταν ο 34χρονος γιος της Παύλος, σύμβολο σήμερα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, έχασε τη ζωή του από τη μαχαιριά του Γιώργου Ρουπακιά. Ήταν Οκτώβριος του 2015, όταν η φιγούρα της στάθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έχοντας ακριβώς πίσω της τον άνθρωπο που κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο μοναχογιό της.
Δεκάδες αυτόπτες και μη μάρτυρες “παρήλασαν” από τη δικαστική αίθουσα για να πουν τί πράγματι συνέβη τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι. Ανήμερα της σημερινής μαύρης επετείου των τεσσάρων χρόνων, το News 24/7 καταγράφει τα όσα αναφέρθηκαν κατά τις ακροαματικές συνεδριάσεις για τους δράστες, αλλά και την ανύπαρκτη -όπως χαρακτηρίστηκε- στάση της αστυνομίας.
Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο μουσικός Killah P, κατά κόσμον Παύλος Φύσσας, μαζί με μερικούς φίλους πηγαίνει στην καφετέρια “το Κοράλι”, για να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Τα πνεύματα είναι τεταμένα, δίχως όμως, να έχει ειπωθεί κάτι συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι φίλοι φεύγουν μετά τη λήξη του αγώνα, όμως δεν μπορούν να πάνε μακριά. Σχεδόν στην έξοδο του καταστήματος, βρίσκονται 4 – 5 άτομα στη μέση του δρόμου.”Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος ένα στιλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής” περιέγραψε ένας από τους μάρτυρες, ο Δ. Μελαχρινόπουλος.
Λεπτά αργότερα, η παρέα προσπαθεί να προφυλαχθεί από τα δεκάδες άτομα που κατευθύνονται απειλητικά προς το μέρος τους. Τα λόγια του ίδιου μάρτυρα και φίλου του Π. Φύσσα περιγράφουν τα όσα συνέβησαν: “Ξαφνικα ακούμε ένα ποδοβολητό, οχλαγωγία και βλέπουμε πίσω γύρω στα 30 με 40 άτομα που μας βρίζαν. Φώναζαν “ελάτε εδώ κότες θα σας γαμ…, θα σας σκοτώσουμε”, ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Κάποια κράταγαν κράνη στα χέρια τους, φοράγαν οι περισσότεροι ρούχα παραλλαγής και άρβυλα. Ο Παύλος είπε στα κορίτσια να φύγουν για το σπίτι και βλέπουμε να έρχονται καταπάνω μας… ήμασταν οκτώ… μας λέει ο Παύλος “τρέξτε” αρχίζουμε και τρέχουμε, κάποιοι έστριψαν σε έναν δρόμο”.
“Τον αγκάλιασε και τον σκότωσε”
Τότε,ο Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από περίπου πέντε άτομα, τα οποία έκαναν χώρο όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. “Ο δολοφόνος έρχεται κάθετα στην Παν. Τσαλδάρη. Ανάποδα. Όλο αυτό το διάστημα γινόντουσαν αυτές οι επιθέσεις ανά δύο-τρια άτομα. Χτύπησαν και άλλα δύο παιδιά. Ο ένας δεν πρόλαβε να φύγει, τον χτύπησαν και τον έριξαν κάτω. Ο άλλος γύρισε να σώσει τον φίλο του. Τον έριξαν και αυτόν. Και είναι δύο παιδιά κάτω εκτοπισμένα και ο Παύλος μόνος του στην άλλη πλευρά” λέει στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα.
Αν και η ίδια δεν ήταν παρούσα, έμαθε κάθε λεπτομέρεια μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες της υπόθεσης. Στις ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη απάντησε: “Στο αυτοκίνητο ήταν τέσσερα άτομα, οι υπόλοιποι αποβιβάστηκαν ένα τετράγωνο πριν, ο Ρουπακιάς ήταν μόνος του. Βγαίνει από το αυτοκίνητο, βλέπει τον στόχο του, μπαίνει στο αυτοκίνητο και έφτασε στον Παύλο, του έδωσε δύο μαχαιριές στην καρδιά”. Την ίδια ώρα, η φίλη του Παύλου Φύσσα προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να κινητοποιήσει την αστυνομία. “Πήγε στην αστυνομία και τους παρακάλαγε. Τους τράβαγε. Σας παρακαλώ, τα παιδιά δεν έχουν κάνει τίποτα και θα γίνει κακό. Η απάντηση ήταν ότι “δεν μπορούμε να επέμβουμε”. Ήταν τέσσερις. Η Χρύσα τους τράβαγε στην κυριολεξία” είπε η Μάγδα Φύσσα.
Πρόεδρος: Όταν κατέβηκε ο Ρουπακιάς έγινε κάποια συμπλοκή;
Μ. Φύσσα: Καμία συμπλοκή. Ωστόσο σας είπα ότι τον απασχολούσαν οι άλλοι. Μέχρι να βγει από το αυτοκίνητο τον κρατάγανε οι άλλοι.
Μ. Φύσσα: Ο Ρουπακιάς… Δε θέλω να τον ξαναπώ με το όνομά του. Είναι δολοφόνος. Ο δολοφόνος..
Πρόεδρος:Τον πλησιάζει ο Ρουπακιάς και;
Μ. Φύσσα: Τον μαχαιρώνει στην καρδιά. Ξέρω από τα παιδιά ότι πήγε, τον αγκάλιασε και τον σκότωσε. Οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες εκείνη τη στιγμή έβριζαν και φώναζαν ενθαρρύνοντάς τον. Κανείς από τα παιδιά την παρέα του Παύλου δεν είδε το μαχαίρι.
Κατάθεση έδωσε και ο Ηλιας Κοντονικόλας, ο οποίος περιέγραψε καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης: “Είδα τον Παύλο να τον έχουν περικυκλώσει τέσσερα άτομα και να τον βαράνε. Αυτό κράτησε λίγο, δυο λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν. Ανοίγει την πόρτα, βγαίνει έξω και κατευθείαν πηγαίνει προς το Παύλο. Εκείνη την ώρα άνοιξαν τον κύκλο τα άτομα που ήταν γύρω από τον Παύλο και συνέχισε και ολοκλήρωσε την πράξη του ο Ρουπακιάς. Εγώ αυτό που είδα ήταν να είναι μπροστά του και να του δίνει κάτι σαν γροθιά και ο Παύλος έκανε μια κίνηση σαν να καμπούριασε. Μας είπε “με μαχαίρωσε το μουν…”.”.
Λίγα λεπτά μετά, ο Παύλος Φύσσας πέφτει αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, χτυπημένος στο ύψος της καρδιάς και στο μηρό. “Του έδωσα ένα μπουκάλι νερό αλλά το έφτυσε. Τότε κατέρρευσε… ήρθε και η Χρύσα. Ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια. Πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια, του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος. Το ασθενοφόρο έκανε κανένα μισάωρο να έρθει. Όταν πήγαν να τον πάρουν οι τραυματιοφορείς ήταν βαρύς. Τον σήκωσα μαζί τους”, είπε ο Δ. Μελαχρινόπουλος στο δικαστήριο.
Ο άδικος και τραγικός θάνατος του Παύλου Φύσσα κινητοποίησε τις δικαστικές αρχές, οι οποίες ερευνώντας τη δολοφονία προχώρησαν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, φτάνοντας έτσι μέχρι και τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τον Απρίλιο του 2015 δεκάδες οπαδοί, στελέχη και μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονται, μαζί με τους βουλευτές του κόμματος, στους οποίους αποδίδεται το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Η “βεντάλια” της έρευνας είχε πλέον ανοίξει και αντί για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας, η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε τη διερεύνηση της συνολικής δράσης της Χρυσής Αυγής, καταλογίζοντάς της σωρεία κακουργημάτων στο πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης.
Μεγαλύτερος κατήγορος όμως, στάθηκε η Μάγδα Φύσσα. Επί δύο ημέρες κατέθετε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καταλήγοντας: “Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση, που λέγεται Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε το παιδί μας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;”
Οι απολογίες
Σήμερα, η δικογραφία για τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού στη Νίκαια έχει ενδελεχώς εξεταστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Πλέον, οι μόνοι που δεν έχουν λάβει το λόγο είναι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Ο καθ’ ομολογία φονιάς, πυρηνάρχες σε Τοπικές της Χρυσής Αυγής, άλλα μέλη της οργάνωσης, αλλά και βουλευτές που εμπλέκονται στην επίμαχη δικογραφία, αναμένεται να λάβουν ο λόγο, όχι όμως σύντομα. Η διαδικασία, λόγω του όγκου της ύλης αλλά και εξαιτίας της πολύμηνης αποχής του δικηγορικού κλάδου, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέτασης των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Στη συνέχεια, θα καταθέσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης, ο αριθμός των οποίων δεν αποκλείεται να είναι τριψήφιος, και μόνο με την ολοκλήρωση αυτών των καταθέσεων, θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Κι ενώ η ηγετική ομάδα του κόμματος έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, από το στάδιο της ανάκριση αποδέχθηκε τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν σε κατάσταση άμυνας. “Δεν γνώριζα τον Φύσσα, ούτε είχε προσωπικές διαφορές με αυτόν. Ήταν ο φόβος, η ταραχή μου και η κακιά στιγμή” είπε απολογούμενος στον ανακριτή υποστηρίζοντας ότι κάποιος -χωρίς να γνωρίζει ποιος- τον χτυπούσε και ο ίδιος “ενστικτωδώς”, όπως λέει, έπιασε το μαχαίρι για να αυτοπροστατευθεί με αποτέλεσμα “να χτυπήσει στο τυφλά”.