Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό
Για επικίνδυνες ατραπούς στο Κυπριακό κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
- 25 Δεκεμβρίου 2016 21:38
Ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 4 Ιανουαρίου θα ενημερώσει για το Κυπριακό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλά σήμερα, στην εγκύκλιο του για τα Χριστούγεννα, για «άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό».
Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν σκεπτικισμό κατά πόσο είναι ορθό ο κ. Αναστασιάδης να προσέρχεται στην Αρχιεπισκοπή και να ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο, η οποία μάλιστα προσφάτως έτυχε ενημέρωσης από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εξάλλου, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος ενημερώνεται τακτικά από τον Κύπριο Πρόεδρο στο γραφείο του δεύτερου, ενώ δεν θα είχε αντίρρηση να ενημερώνει κατ’ ιδίαν μέλη της Συνόδου.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η τακτική αυτή του Κυπρίου Προέδρου, αλλά και προκατόχων του, «δίνει λαβή» στους Τουρκοκυπρίους και ιδιαίτερα στους εθνικιστές, να ισχυρίζονται ότι η πολιτική ηγεσία στο Κυπριακό «ρυμουλκείται» από «ακραίες και εθνικιστικές θέσεις» -όπως λένε- ορισμένων ιεραρχών.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην εγκύκλιο του, η οποία διαβάστηκε σήμερα σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρο, αναφέρει ότι στην αγαλλίαση της πνευματικής χαράς των Χριστουγέννων αντιπαραβάλλονται για 43η χρονιά οι ταλαιπωρίες της κατοχής, η αδιαφορία των ισχυρών της γης και η αγωνία για το μέλλον.
«Ταυτόχρονα, όμως, προβάλλει επιτακτικά και το καθήκον μας για υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που ενώ σε μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών, κατέληξε σε αδιέξοδο, και θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την πορεία μας, συρόμαστε και πάλι σε άκρως επικίνδυνες ατραπούς, ακολουθώντας, τυφλά, χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, που καθορίστηκαν και εξαγγέλθηκαν, πριν από καιρό, από τον εγκάθετο της κατοχής στην Κύπρο», προσθέτει.
Το καθήκον αυτό επιβάλλει, με επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στην υπερτρισχιλιετή ιστορία μας, «να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και διαγράψουμε πορεία εξόδου από τα αδιέξοδα», αναφέρει επίσης ο κ. Χρυσόστομος.
Κατηγορεί δε την Τουρκία ότι αφού πέτυχε, με την παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η φύση του προβλήματός μας, «δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου». Τον στόχο αυτό, υποστηρίζει ο Κύπρου Χρυσόστομος, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, προσθέτει, «και αναφέρεται συνεχώς σε “εκλιπούσα” Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία εξ υπαρχής νέου κράτους».
Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε πως όσο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπάρχουν και τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ, που τη θωρακίζουν και δεν μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει την κατοχή της στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο. «Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, που δεν θα την έχει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μια τέτοια λύση», είπε.
Τέλος , ανέφερε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για «να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες, που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο».