Γιώργος Παπανδρέου: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας

Γιώργος Παπανδρέου: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας
Greek Prime Minister George Papandreou addresses to media during a news conference a day after his keynote speech on the economy in Thessaloniki, Greece on Sunday Sept. 12, 2010. The Greek government is planning no new austerity measures as part of efforts to pull the country out of debt, the prime minister said Sunday. (AP Photo/Dimitri Messinis) AP

Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στο ζήτημα της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ και ανέφερε πως η λύση στο προσφυγικό περνά από την ένταξη της Άγκυρας σε αυτή

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

Επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ωφελεί την Ελλάδα, με πυξίδα τη συμφωνία του Ελσίνκι, το 1999, όπου προβλέπεται πώς οι τυχόν διαφορές θα πρέπει να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Απευθύνεται και στους Ευρωπαίους εταίρους διαμηνύοντας να μην σκέφτονται μόνο το βραχυπρόθεσμο όφελος και να μην κάνουν εκπτώσεις στις πάγιες αξίες της Ευρώπης.

“Το δικό μου δόγμα, στο υπουργείο Εξωτερικών (1999 – 2004) και μετά στην κυβέρνηση (2009 – 2011), ήταν πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν κίνητρο να συνεργαστούν, για το καλό των κοινωνιών τους” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός που υπεραμύνθηκε των ενεργειών του ως υπουργός Εξωτερικών, οι οποίες και οδήγησαν όπως είπε σε ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς αυτή να συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα τόνισε πως η απόφαση στο Ελσίνκι, μπλοκάρει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Άγκυρας, συνδέοντάς τες με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

“Η λύση του προσφυγικού περνάει από την τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού των ευθυνών. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία στηρίζουμε, πρέπει να είναι επίσης βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, χωρίς εκπτώσεις” είπε τέλος για το ζήτημα του προσφυγικού και συμπλήρωσε. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να απειληθεί μόνο αν υποχωρήσει από τις αξίες που τη γέννησαν και την ισχυροποίησαν, ειδικά αν κάτι τέτοιο συμβεί χάριν μίας βραχυπρόθεσμης μη-λύσης σε ένα καίριο ζήτημα όπως το προσφυγικό”.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα