Η ΝΔ απέσυρε την υποψηφιότητα της Ντόρας για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ

Η ΝΔ απέσυρε την υποψηφιότητα της Ντόρας για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ

"Δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος" λέει το περιβάλλον της πρώην υπουργού Εξωτερικών. "Δείχνει" προς την πλευρά του κόμματος της Μέρκελ, αφήνοντας αιχμές για παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Απεσύρθη τελικά η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παραμονές της ετήσιας συνόδου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ύστερα από επικοινωνία που είχε η πρώην υπουργός Εξωτερικών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που την είχε προτείνει εκ μέρους της ΝΔ για τη συγκεκριμένη θέση κατόπιν συμφωνίας και με τους άλλους τρεις υποψηφίους προέδρους του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα αυτή εκ μέρους της ΝΔ “δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος” στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και τελικά η ΝΔ θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο προεδρείο του ΕΛΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια σειρά αδελφά της ΝΔ κόμματα και σε πρώτο πλάνο η Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία έθεσε προσκόμματα σ’ αυτή την εξέλιξη. Από το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη επιπρόσθετα δείχνουν προς την πλευρά Σαμαρά και υπαινίσσονται παρέμβαση κύκλων του πρώην πρωθυπουργού σύμφωνα με τους οποίους η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ θα συνιστούσε ανάμιξη στα εσωκομματικά της ΝΔ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για νέο αρχηγό.

Απάντηση από την πλευρά Σαμαρά

“Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά” σχολίαζαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τις αιχμές που αφήνει σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αδύνατον να επηρεάσει ένα σώμα εκατοντάδων συνέδρων ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Νωρίτερα, κριτική άσκησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μέσω στενών συνεργατών του:

“Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει μία θέση Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”, φέρεται να είπε ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές και συνέχισε:

“Ο μεταβατικός πρόεδρός της προέκρινε χωρίς να ρωτήσει κανένα την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη. Μία υποψηφιότητα αβέβαιης δυναμικής και εμβέλειας όπως αποδείχθηκε. Μία υποψηφιότητα που αποσύρθηκε άρον-άρον μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης ήττας. Που δεν είχε δυνατότητα επιτυχίας αν και ήταν μόνο 13 υποψηφιότητες για 10 θέσεις Αντιπροέδρων.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Παράταξη ο πρόεδρός της αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μία υποψηφιότητα που θα έδινε σίγουρα στη ΝΔ μία θέση Αντιπροέδρου στο ΕΛΚ

Ο  Έλληνας ευρωβουλευτής είναι ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στα στελέχη του ΕΛΚ σε όλα τα επίπεδα της πυραμίδας του και η εκλογή του ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί η αναγνωρισιμότητά του και η αποδοχή του στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Ας σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία είχε τέτοια θέση στο ΕΛΚ ήταν το 2006 που τότε ο Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ (ΕΡΡ) οι 12 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος είναι:

Tobias BILLSTRÖM, Moderaterna, SwedenAnca BOAGIU, PNL, Romania

Kinga GÁL, FIDESZ, Hungary

Johannes HAHN, ÖVP, Austria

Jyrki KATAINEN, Kokoomus, Finland (YEPP)

David McALLISTER, CDU, Germany

Dara MURPHY, Fine Gael, Ireland

Paulo RANGEL, PSD, Portugal

Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Civic Platform, Poland

Antonio TAJANI, Forza Italia, Italy

Marianne THYSSEN, CD&V, Belgium

Corien WORTMANN-KOOL, CDA, Netherlands

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα