Η ‘καυτή’ εβδομάδα της κυβέρνησης

Η ‘καυτή’ εβδομάδα της κυβέρνησης
ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Ακόμα μια 'διαβολοεβδομάδα' περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι υποχρεώσεις με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων τρέχουν τη στιγμή που πρέπει να εγκριθεί και η πρώτη δόση των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ

Πιθανότατα αύριο αναμένεται να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο με κύριο θέμα το ασφαλιστικό και τον πρωθυπουργό να δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους υπουργούς για όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, που έχουν να κάνουν κυρίως με την υλοποίηση της συμφωνίας.

Συνεχείς θα είναι οι συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με το Οικονομικό Επιτελείο όλη την εβδομάδα, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τα υπουργεία, ετοιμάζουν ήδη το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που πρέπει το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να έχει ψηφιστεί. Η εξεύρεση ισοδυνάμων για μια σειρά από μέτρα είναι το δύσκολο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου.

Πυρετός διεργασιών επικρατεί στην κυβέρνηση που μαζί με την ειδική υπηρεσία της Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών ετοιμάζουν το βαρύ πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος Πρόεδρος προσγειώνεται την Πέμπτη στην Αθήνα. Το γεγονός ότι μαζί του θα βρίσκονται 7 υπουργοί και δεκάδες επιχειρηματίες προκαλεί εύλογα συμπεράσματα για την σπουδαιότητα της συνάντησης στο χώρο των  επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της συζήτησης για το χρέος.

Το πρόγραμμα Ολάντ στην Αθήνα

Το τελικό πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:

– Την Πέμπτη θα του παραθέσει δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

– Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και θα μιλήσει στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι.

– Θα υπογράψει μνημόνιο φιλίας με την Ελλάδα

– Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Ακρόπολη

– Θα αναδειχθεί επίτιμος διδάκτορος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

– Θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα εργασίας με υπουργούς και των δυο πλευρών

– Θα  δοθεί από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την αναχώρηση του

Στην Αθήνα την Τρίτη και το κουαρτέτο

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν πως αύριο φτάνει το κουαρτέτο στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων.

Στην κυβέρνηση ήδη προετοιμάζονται για τις κινητοποιήσεις των αγροτών που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες το οποίο έχει ήδη πάρει το δρόμο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παράλληλα ετοιμάζονται και τα άλλα νομοθετήματα του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (λαθρεμπόριο καπνού – αλκοόλ, επισιτιστική κρίση, συνεταιρεστικές οργανώσεις κλπ)

Όσον αφορά το εσωκομματικό πεδίο μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Βασικό θα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος στο δρόμο για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα