Μητσοτάκης: Ελαφρύνσεις από το πρωτογενές τώρα, όχι ‘φερετζέ’ αντίμετρων

Μητσοτάκης: Ελαφρύνσεις από το πρωτογενές τώρα, όχι ‘φερετζέ’ αντίμετρων
Συνεδρίαση των Τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος την Τρίτη 2 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Τσίπρα να δώσει άμεσα 0,5% του ΑΕΠ σε ελαφρύνσεις, δεσμευόμενος ότι θα τον στηρίξει. Το μήνυμα στους βουλευτές της Β.Ελλάδας για Σαββίδη. "Κουβαρντάς εκ του ασφαλούς ο κ. Μητσοτάκης", απαντά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Να προβεί άμεσα σε ελαφρύνσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα, τα οποία “χρέωσε” στην κυβέρνηση, ούτε τα αντίμετρα, τα οποία χαρακτήρισε “φερετζέ”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ειδικότερα σε συνέντευξη του στον Alpha έθεσε το ερώτημα γιατί δεν μπορεί σήμερα ένα μέρος του πολύ μεγάλου πλεονάσματος, που όπως είπε παρήγαγε ο κ.Τσίπρας με υπερφορολόγηση, να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, “που το πλήρωσε πολύ ακριβά”.

Πρότεινε συγκεκριμένα το 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων να επιστρέψει στην κοινωνία με τα εξής μέτρα: Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Προτάσεις που είχε διατυπώσει και στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

“Καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να τις εφαρμόσει. Έχει τη δυνατότητα και αυτά θα τα στηρίξουμε. Αλλά όχι τα αντίμετρα που είναι φερετζές ενός σκληρού πακέτου μέτρων που έρχεται το 2019- 2020”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς εάν διαφωνεί με τη μείωση του αφορολόγητου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι εάν μειωθεί το αφορολόγητο πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πιο χαμηλός από το 20% που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Παραδέχθηκε ότι επί της αρχής η ΝΔ δε διαφωνεί με διαρθρωτικά μέτρα και αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε όμως αμφιβολίες κατά πόσον η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ επανέλαβε τις διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ.

“Μη ρωτάτε εμένα όμως, ρωτήστε τον κ.Σκουρλέτη και τον κ.Φίλη αν συμφωνούν” προσθεσε, θέλοντας να αναδείξει εσωτερικές διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι είναι η κυβέρνηση που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Ο κ.Μητσοτάκης εξήγησε ότι η ΝΔ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, πρόσθεσε όμως ότι “το πως θα πετύχουμε τους στόχους είναι δικό μας θέμα”, κάνοντας λόγο για μία πολιτική εξοικονόμησης στο δημόσιο που θα επιτρέψει να μην επιβληθούν νέοι φόροι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτήθηκε και για τον “πόλεμο” με τον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. “Δεν ψάχνω για καυγά και δεν είναι δουλειά μου να αντιδικώ με κανέναν επιχειρηματία, αλλά δε θα δεχθώ εκβιασμούς και νέα διαπλοκή”, είπε ενώ ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του NEWS247 ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών άφησε αιχμές για χαλαρή στάση στην αντιμετώπισή του θέματος από ορισμένα στελέχη του, ιδίως για βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς φέρεται να έκανε λόγο για μάχη στην οποία «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί απέναντί του και όχι οι μισοί».

Ο κ.Μητσοτάκης συγκεκριμένα έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ όταν ερωτηθείς εάν ήταν “ανταρσία” η απουσία βουλευτών κατά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας που αφορούσε και τη ΣΕΚΑΠ την Παρασκευή, είπε: “Όλοι οι βουλευτές – με εξαίρεση τους δύο τέως πρωθυπουργούς γιατί από αυτούς δεν το ζητάμε ποτέ για προφανείς λόγους- έστειλαν επιστολή επιβεβαίωσης της πρόθεσης ψήφου τους. Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Υπάρχει μία κεντρική γραμμή. Δε δέχομαι αποκλίσεις από αυτή τη γραμμή και αυτή η γραμμή περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές.”

Ο προεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι “Τσίπρας και Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται γιατί έφεραν από την πίσω πόρτα μία χαριστική τροπολογία” και αναρωτήθηκε πως αισθάνεται ο άνεργος ή ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στο Κερατσίνι όταν βλέπει να χαρίζουν εκατομμύρια από πρόστιμα.

Σχολίασε επίσης πως όταν τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία είδε τη συνέντευξη Σαββίδη αναρωτήθηκε εάν δεν είναι αυτό το γραμμάτιο που ξεπληρώνει.

“Δε θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή στη χώρα. Δε θέλω μία χώρα όπου ένας επενδυτής να αισθάνεται ότι χρειάζεται να έχει ομάδα ή ΜΜΕ”, είπε.

Στην επίσημανση ότι ο κ.Σαββίδης ήρθε στη ΣΕΚΑΠ επί Σαμαρά, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι έαν υπήρχε τέτοιο ζήτημα έπρεπε να λυθεί εκείνη τη στιγμή και όχι εκ των υστέρων και στα κρυφά.

Υπενθύμισε επίσης πως όταν ο κ.Σαββίδης έθεσε υποψηφιότητα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, παρουσίασε ως στελέχη του καναλιού του επτά στελέχη των ΑΝΕΛ. Εκανε ως εκ τούτου λόγο για νέα διαπλοκή και είπε: “Η ΝΔ δεν απειλείται απο κανέναν. Θα βάλουμε κανόνες στο παιχνίδι”.

Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τέλος την άποψη ότι δικαιώθηκε το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, “γιατί αν είχαν γίνει όταν τις ζητούσαμε θα υπήρχε καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση, διότι ο κ.Τσίπρας δεν πήρε τίποτε, ούτε το χρέος”.

Ο  κ. Μητσοτάκης εκτίθεται, παριστάνοντας τον ‘κουβαρντά’

«Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους».

Αυτό σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε σχόλιο του για τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Προσθέτει σκωπτικά, ότι «κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται». «Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους», συνεχίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο σχόλιο του, για να καταλήξει: «Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα