Οι «μακεδονομάχοι» της ΝΔ και ο πόλεμος για τους εκλογικούς καταλόγους

Οι «μακεδονομάχοι» της ΝΔ και ο πόλεμος για τους εκλογικούς καταλόγους

Τα εθνικά θέματα και η ονομασία των Σκοπίων στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ. Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αυτή την εβδομάδα οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ μαζί με Ντόρα και Σαμαρά

Η Βόρεια Ελλάδα είχε την τιμητική της τα τελευταία 24ωρα με φυσική παρουσία στους νομούς της Μακεδονίας και πολλές αναφορές από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ στα εθνικά θέματα.

Ακόμα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ακόμα δεν έχει μπει στη μάχη των περιοδειών πραγματοποίησε δύο επισκέψεις εξπρές σε Βέροια την Παρασκευή και Έδεσσα την Κυριακή με αφορμή τις αντίστοιχες επετείους για την απελευθέρωση των δύο πόλεων από τους Οθωμανούς. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεχάσει τις κοινές περιπολίες μαζί με την Τουρκία στα θαλάσσια ύδατα και τόνισε ότι «παρόλη την κρίση, στα εθνικά μας θέματα δεν κάνουμε πίσω». Μάλιστα και στη δευτερολογία του στη βουλή την Παρασκευή έκλεισε την ομιλία του με το «η Μακεδονία είναι Ελληνική» απ’ αφορμή τις εξελίξεις με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισκέφτηκε τη Φλώρινα για να παραστεί στην «Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα» και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Μακεδονομάχων στέλνοντας μήνυμα ειδικά προς την κυβέρνηση να «να μην τολμήσει κανείς να παίξει με τη Μακεδονία» δηλώνοντας παράλληλα ότι «με τα συμφέροντα της χώρας δεν παίζουμε. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη εθνική θέση και δεν τη διαπραγματεύεται».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που συνεχίζει τις περιοδείες του στην Μακεδονία μετέβη στο νομό Σερρών δίνοντας όρκους πίστης στον καραμανλισμό και ζήτησε μάλιστα να μεταβεί και στην οικία του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παράλληλα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε το Σάββατο το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης και είχε συνάντηση με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, την οποία συνεχάρη για την «συγκλονιστικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη» που «θα αλλάξει τον τόπο αυτό και την ιστορία του».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο, ενώ προ ημερών είχε επισκεφτεί τον Έβρο όπου εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του στις ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων μας.

Μεϊμαράκης vs Τζιτζικώστα, Άδωνι και Κυριάκου για τους εκλογικούς καταλόγους

Την ίδια ώρα όμως συντηρείται σε χαμηλή ένταση ο υπόγειος πόλεμος για τους εκλογικούς καταλόγους με βάση τους οποίους θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Το θέμα για τους τρεις υποψηφίους, πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θεωρείται λήξαν ως προς το ότι οι μοναδικοί εκλογικοί κατάλογοι βάση των οποίων θα γίνει η ψηφοφορία θα είναι αυτοί του υπουργείου εσωτερικών. Από το επιτελείο όμως του νυν προέδρου της ΝΔ διαμηνύουν ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς όπως επισημαίνουν δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να μην έχει καταλόγους με τα μέλη του.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα ετέθη και κατά τη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να έκανε νύξη ως  προς την πάγια θέση του να γίνουν εγγραφές ή επαναβεβαιώσεις εγγραφών των φερόμενων ως μελών του κόμματος σήμερα, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα ενόψει της ημέρας των εκλογών ωστόσο συνάντησε την αντίδραση των άλλων υποψηφίων κυρίως του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη που φέρονται να έθεσαν πάγο στο συγκεκριμένο ζήτημα (καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη καθυστερημένα στη σύσκεψη εξαιτίας τηλεοπτικής του συνέντευξης).

Σήμερα η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ αναμένεται να καλέσει σε ακρόαση τις τρεις εταιρείες που διεκδικούν την ανάληψη του έργου της τεχνικής οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το Σάββατο κατέθεσαν εφτά εταιρείες εκ των οποίων οι τέσσερις κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και αποκλείστηκαν. Αύριο Τρίτη συνεδριάζει και η ΚΕΦΕ προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και της συγκρότησης των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών.

Η μάχη του ιδεολογικού στίγματος των υποψηφίων

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει τη ρητορική του υποσχόμενος τη «δημιουργική ανανέωση» της ΝΔ και «τη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Κόμμα». Μάλιστα προχώρησε και στην δημοσιοποίηση ενός δίλεπτου spot, το οποίο συμπυκνώνει τις θέσεις που παρουσίασε για πρώτη φορά στον Ταύρο στις 9 Οκτωβρίου και εξηγεί γιατί ζητά από τους πολίτες να τον ψηφίσουν, προτάσσοντας την «Ελευθερία με Αλληλεγγύη ως ιδεολογική βάση της Νέας Δημοκρατίας» και κωδικοποιεί τους πέντε πυλώνες της πολιτικής του «που θα βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα που έχει διολισθήσει».

Τις θέσεις του για το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης, το όραμά του για την επόμενη μέρα της ΝΔ και τις προτάσεις του για την νέα οργανωτική δομή του κόμματος παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα στις 6 πολυχώρο «Γκάζι Hall» στον Κεραμεικό ο Απόστολςο Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης μιλάει για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα» και «σύγχρονες δομές επικοινωνίας με τους πολίτες».

Στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ οι τέσσερις υποψήφιοι μαζί με Ντόρα και Σαμαρά

Πάντως αυτή η εβδομάδα για τη ΝΔ σε μεγάλο βαθμό είναι αφιερωμένη στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου θα εκλέξει και τη νέα ηγεσία του με τη Ντόρα Μπακογιάννη να είναι προτεινόμενη από τη ΝΔ να αναλάβει την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Η πρώην υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί μαζί με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Μαδρίτη την Τρίτη, ενώ και Αντώνης Σαμαράς είναι προσκεκλημένος για να μιλήσει για την καταπολέμηση του λαϊκισμού. Το παρών στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου Τετάρτη και Πέμπτη θα δώσουν επίσης οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί στην ισπανική πρωτεύουσα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα