Μάχη με το χρόνο για συμφωνία πριν τα τέλη του μήνα

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία πριν τα τέλη του μήνα
Nikos Libertas / SOOC

Μπαράζ επαφών κυβέρνησης - δανειστών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης. Ενέργεια, διαφθορά, αποκρατικοποιήσεις, δικαιοσύνη και κόκκινα δάνεια στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Κρίνει η τρέχουσα εβδομάδα την επιτυχία της αξιολόγησης

Στο “ψητό” μπαίνει σήμερα η διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά κι ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να κερδίσει το στοίχημα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Παρά τη μικρή διακοπή των διαπραγματεύσεων, λόγω Καθαράς Δευτέρας, η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί την πιο κρίσιμη για την πορεία της αξιολόγησης, καθώς από την έκβαση των διαβουλεύσεων θα φανεί εάν και κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου).

Βήματα προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχουν ήδη γίνει, ωστόσο η Ελλάδα γνωρίζει πλέον καλά πως από την πρόοδο μέχρι και την οριστική συμφωνία η απόσταση είναι τεράστια…

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών των κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς είναι εξαιρετικά πυκνό και εκτείνεται από την ενέργεια μέχρι το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια.

Πρώτο θέμα συζήτησης με τους δανειστές είναι η ενέργεια, με τον ΑΔΜΗΕ σε πρώτο πλάνο, για να πάρουν τη σκυτάλη στη συνέχεια καταπολέμηση διαφθοράς και ταμείο αποκρατικοποιήσεων (στις 14:00).

Σε ό,τι αφορά το ταμείο, κυβέρνηση και δανειστές εργάζονται από κοινού για τη θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου που θα το διέπει.

Οι θεσμοί έχουν ποντάρει πολλά στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και δεν αποτελεί μυστικό πως, με κάθε ευκαιρία, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα, ζητώντας άμεσα απτά αποτελέσματα, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση ήδη από το καλοκαίρι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Το κανονιστικό πλαίσιο του νέου ταμείου θα πρέπει να θεσπιστεί γρήγορα, προκειμένου ο νέος φορέας να τεθεί άμεσα σε λειτουργία.

Τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης παίρνουν το απόγευμα (στις 16:30) θέματα δικαιοσύνης, ενώ στις 18:00 ξεκινά ο νέος, κρίσιμος γύρος επαφών για τα κόκκινα δάνεια. Στο καυτό θέμα των κόκκινων δανείων, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη.

Τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως για να βρεθεί λύση το συντομότερο, εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων – μη κόκκινων – από κοινού με τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα.

Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να εξετάσουν την ελληνική πρόταση για τριετή αναστολή της πώλησης κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας, αλλά και να καθορίσουν το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα