‘Μαύρος’ εφιάλτης στις ακτές της Αττικής
Εικόνες θλίψης από την οικολογική τραγωδία στον Σαρωνικό. Πυκνό μαζούτ στο παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων. Η αυτοψία του News 24/7 στη Γλυφάδα και τον Άγιο Κοσμά. «Από το ναυάγιο του Sea Diamond, ακόμη αντλούν πετρέλαιο», λέει ο υπεύθυνος της επιχείρησης απορρύπανσης. «Δεν φεύγουμε από εδώ», απαντούν οι κάτοικοι. Επισπεύδει τις ενέργειες το ΥΝΑΝΠ
- 14 Σεπτεμβρίου 2017 08:02
της Μίκας Κοντορούση
«Θα μαυρίσουν οι απέναντι! Δεν γλιτώνουν. Θα το δεις». Τετάρτη μεσημέρι στο Ναυταθλητικό Όμιλο Σαλαμίνας, στο μικρό λιμανάκι με τις 65 βάρκες αλιείας στα Σελήνια, και οι συζητήσεις μεταξύ πλοιάρχων με πολυετή θαλάσσια εμπειρία και ψαράδων, παίρνουν φωτιά. Με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα και την κατεύθυνση των κυμάτων, συμφωνούν: «Εάν είχε αυτό τον καιρό την Κυριακή, θα γέμιζε πίσσα και πετρέλαιο μέχρι και η Βουλιαγμένη!».
Μέσα σε λίγες ώρες, η δυσάρεστη πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα και το κακό ήταν πλέον, αναπότρεπτο. Φωτογραφίες και βίντεο από τις «μαύρες» παραλίες του Αγίου Κοσμά, το Καλαμάκι και λίγο αργότερα, από τις ακτές στη Γλυφάδα, αρχίζουν να κατακλύζουν σχεδόν με μανία το διαδίκτυο. Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα οικολογική τραγωδία παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες και αφυπνίζει συναρμόδιους φορείς, τοπική Αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις έως και την ΠΕΜΕΝ. Η είδηση της βύθισης του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, που αρχικά υποτιμήθηκε και ανέδειξε αδιαμφισβήτητα τα μειωμένα κρατικά αντανακλαστικά, είχε ως αποτέλεσμα η διαρροή της άγνωστης μέχρι στιγμής, ποσότητας καυσίμου από τους 2.800 συνολικά τόνους φορτίου, να ξεφύγει από τον έλεγχο και τα όρια του κόλπου των Σεληνίων και της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα και πλέον, τα νότια προάστια της Αττικής να βρίσκονται αντιμέτωπα με την εξίσου απρόσμενη περιβαλλοντική καταστροφή.
Πίσω στην Αθήνα. Τετάρτη, ώρα 17.30. Στην ακτογραμμή από τον Άγιο Κοσμά μέχρι και τη Γλυφάδα. «Σήμερα είναι εδώ, αύριο αλλού. Η φορά του ανέμου δεν βοηθάει. Και εμείς ειδοποιηθήκαμε για να συνδράμουμε πριν μία ώρα. Ήμασταν Σαλαμίνα. Δεν γνωρίζαμε ότι η πίσσα και το μαζούτ έφτασαν Αττική. Σπεύσαμε και πλέον κάνουμε ό, τι μπορούμε», λέει στο News 24/7 ο υπεύθυνος συντονισμού των ενεργειών απορρύπανσης σε παραλία της Γλυφάδας (πρώην Scirocco), ενόσω συνεργείο με τέσσερις άνδρες τοποθετεί σε μεγασάκους (UN Megabags) την πίσσα που «ξέβρασε» το κύμα στην άμμο.
«Μπορεί να πάρει και μήνες για την πλήρη αποκατάσταση. Στο ναυάγιο της Σαντορίνης βγάζουν ακόμη πετρέλαιο από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο. Γεμίζουν βέβαια μόλις ένα κουβά, αλλά όσο είναι το πλοίο στον πάτο της θάλασσας, αυτό είναι αναπόφευκτο. Στο τέλος βέβαια της επιχείρησης απορρύπανσης στη Γλυφάδα και αλλού, οι παραλίες θα γίνουν πιο καθαρές από πριν, όπως και στη Σαντορίνη πλέον», συνεχίζει ο υπεύθυνος, κόντρα στις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή που νωρίτερα χτες υπολόγισε πως ο μέσος απαιτούμενος χρόνος καθαρισμού, θα διαρκέσει 20-25 ημέρες το πολύ. «Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας», είπε επίσης, ο υπουργός.
Στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας από την ώρα της σήμανσης συναγερμού, βρέθηκε και ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, συντονίζοντας τις ενέργειες των φορέων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επικείμενη ρύπανση.
Ο ίδιος σε μήνυμά του στο Facebook απηύθυνε έκκληση στους λουόμενους να μην πηγαίνουν στις παραλίες, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος, ενόσω σε εξέλιξη βρίσκονταν η επιχείρηση καθαρισμού των υδάτων από ειδικό σκάφος. Ο δήμαρχος τόνισε ότι «για την καταστροφή οι ευθύνες είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα». Από το μεσημέρι της Τετάρτης άλλωστε, τοποθετήθηκαν απαγορευτικές κορδέλες κατά μήκος όλων των παραλιών στη Γλυφάδα και ειδική σήμανση του δήμου που αναφέρει «Για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούμε να μην εισέρχεστε εντός της θάλασσας, λόγω ρύπανσης για τις επόμενες ημέρες».
Σε ερώτηση ωστόσο του News 24/7 προς τον υπεύθυνο της «Ελληνικής Τεχνικής Εταιρίας» (Antipollution) για το πότε θα μπορούν οι λουόμενοι να κολυμπήσουν ξανά στις παραλίες της Γλυφάδας, στον Άγιο Κοσμά και το Καλαμάκι, ο ίδιος δεν είχε συγκεκριμένη απάντηση. «Δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς πόσος χρόνος απαιτείται από τον πλήρη καθαρισμό, μέχρι να μπορεί η θάλασσα να είναι επισκέψιμη και πάλι. Πρώτα θα πρέπει να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Έχει μία διαδικασία».
Πάντως, σε πείσμα της δυσοσμίας και της μόλυνσης των υδάτων στο παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέχρι και αργά χτες το βράδυ, παρέμειναν στις ακτές. Κάτοικοι της Γλυφάδας, του Ελληνικού, άλλοι από τον Άλιμο και άλλοι από Φάληρο, δήλωναν στο News 24/7: «Έχουμε υποστεί σοκ. Αλλά δεν μπορούμε αλλιώς. Εμείς εδώ ερχόμαστε κάθε απόγευμα, μέχρι τα πρώτα κρύα. Έτσι έχουμε συνηθίσει. Είναι το σπίτι μας. Δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε, αλλά μας αρκεί που είμαστε εδώ και ηρεμούμε».
Η Νάντια και ο Γιώργος, η Μαρία και ο Χρήστος δεν αλλάζουν συνήθειες ετών. Με τάπερ, καρέκλες, ψάθες, ομπρέλες και τις παρέες τους απολάμβαναν τον ήλιο, έπαιζαν ρακέτες και η ζωή τους κυλούσε σαν να μην είχε αλλάξει απολύτως τίποτα. «Θα το ξεπεράσουμε. Δεν πτοούμαστε. Στην αρχή, δεν το πιστεύαμε. Αλλά έχουμε πίστη πως σύντομα θα γίνουν όλα όπως πριν».
Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που κινείται υποβρυχίως και δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα εναέρια μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, και η αντιπεριφέρεια Πειραιά εξέδωσε εντολή προς τους αλιευτικούς συλλόγους για απαγόρευση ψαρέματος στην ευρύτερη περιοχή.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη από την Τετάρτη και με τη συμμετοχή δέκα δυτών, είναι η απάντληση καυσίμων από τις δεξαμενές τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων.
Επισπεύδει τις ενέργειες το ΥΝΑΝΠ
Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου για να εκτιμηθούν η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης, πραγματοποίησαν σήμερα στις 08.30 το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής (που επέστρεψε από το Λονδίνο και τη Ναυτική Εβδομάδα), ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτιος Ράπτης, με πλωτό περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο θα αποπλεύσει από την Πλοηγική Υπηρεσία του Πειραιά.
Στις 11:00 με πρωτοβουλία του υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, για συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.
Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου προς τους διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.
Πάντως και την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 10:30 το πρωί, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, κατόπιν αιτήματος του κ. Κουρουμπλή. Στη συνεδρίαση θα κληθούν συναρμόδιοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες.
Ένα διαφορετικό μήνυμα: ‘Σύντομα σε παραλία κοντά σας’
Σε ένα διαφορετικό αλλά πραγματικό μήνυμα αφύπνισης πέρασαν ακτιβιστές βρίσκονται στην Σαλαμίνα από την Τετάρτη. Στην παραλία Λιμνίνωας στην Κυνοσούρα, ξεδίπλωσαν πανό με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».
Οι ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις της πετρελαιοκηλίδας που ξέφυγε από τα θαλάσσια όρια της Σαλαμίνας και έφτασε χτες, από τον Άγιο Κοσμά μέχρι τη Γλυφάδα, ξεσήκωσε την αντίδραση και των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Ταμείο για την Φύση (WWF) σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης».
«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής. Ως προς αυτό, το WWF Ελλάς δηλώνει παρών σε κάθε πιθανό κάλεσμα από το Λιμενικό Σώμα για συμμετοχή εθελοντών σε επιχείρηση καθαρισμού. Οι περιβαλλοντικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση», κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.