ΣτΕ για μετρό Θεσσαλονίκης: ‘Πράσινο φως’ για τη μεταφορά των αρχαίων

ΣτΕ για μετρό Θεσσαλονίκης: ‘Πράσινο φως’ για τη μεταφορά των αρχαίων
( ) , 81 , , 10 2016. SOOC

Το ΣτΕ κρίνει ότι μπορούν να μεταφερθούν και να επανατοποθετηθούν, ωστόσο αυτή τη στιγμή, η μεταφορά δεν είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών. Σπίρτζης: "Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση"

Το “πράσινο φως” στη μεταφορά και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αρθμ. 2611/2016 αποδέχθηκε τη θέση ότι “η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι αναγκαία για την προστασία τους και την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού”. Πρόκειται για αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στο σταθμό Βενιζέλου, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, που υπολογίζονται του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων.

Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης ζητούσε από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από  24.2.2014 απόφαση  του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία αποφασίσθηκε η έγκριση της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο υπό κατασκευή  σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, με τη  μεταφορά  και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων μέσα στο σταθμό, μετά την κατασκευή του.

Σπίρτζης: Καμία καθυστέρηση

“Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στο μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς βρέθηκε η τεχνική λύση, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αρχαία που εντοπίστηκαν”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού / Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι το μετρό το 2019 θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και το 2020 θα παραδοθεί στο σύνολό του στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε στο «Πρακτορείο 104,9Fm» ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη διετία (2017-2018) να προχωρήσουν έργα που θα ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. «Αυτή είναι η προσπάθειά μας και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με σειρά θεμάτων αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα