Steve Jobs: Πριν από 20 χρόνια επέστρεφε στην Apple, για να αλλάξει την Ιστορία

Steve Jobs: Πριν από 20 χρόνια επέστρεφε στην Apple, για να αλλάξει την Ιστορία

Πώς ο ιδιόρρυθμος τεχνολόγος οραματιστής πήρε πίσω το τιμόνι της εταιρείας που ίδρυσε και την οδήγησε από την παραλίγο χρεωκοπία στον θρίαμβο

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Ήταν 20 Δεκεμβρίου του 1996 όταν μπροστά σε 250 εργαζόμενους στην Apple ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gil Amelio, ανακοίνωνε την επιστροφή του Steve Jobs. Εκείνος, αντί να εμφανιστεί στη σκηνή από τα παρασκήνια, προτίμησε να μπει από το πίσω μέρος της αίθουσας και να τη διασχίσει, την ώρα που όλοι είχαν ξεσπάσει σε ζητωκραυγές, όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Γουόλτερ Άιζακσον.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν σκόπευε να κυριεύσει την Apple, o Steve Jobs απάντησε: «Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μου τώρα. Έχω οικογένεια. Ασχολούμαι με την Pixar. Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, αλλά ελπίζω να μπορώ να μοιραστώ κάποιες ιδέες». Έμεινε στην Apple μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Οκτώβριο του 2011, και τελικά με τις ιδέες του (και την παροιμιώδη επιμονή του) άλλαξε την Ιστορία.

Το όχημα για την επιστροφή του ήταν η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών NeXT, την οποία είχε δημιουργήσει αμέσως μετά την εκδίωξή του από την Apple, το 1985. Η εξαγορά της από την Apple στις αρχές του 1997, έναντι 429 εκατομμυρίων δολαρίων και ενάμιση εκατομμυρίου μετοχών, θα έφερνε τον Jobs στη θέση του συμβούλου μερικής απασχόλησης.

Ο Steve Jobs θα επέστρεφε στο Κουπερτίνο βρίσκοντας την εταιρεία που ίδρυσαν με τον Steve Wozniak σε δεινή θέση, με τις πωλήσεις των Macintosh να καταρρέουν (ενώ τα Windows 95 κατακτούσαν την παγκόσμια αγορά των PC), τη μετοχή της να κατρακυλά και τα ταμεία της να αδειάζουν. Λίγους μήνες μετά η Apple θα γλίτωνε από τη χρεωκοπία χάρη στη σωτήρια παρέμβαση του Bill Gates – η Microsoft επένδυσε στην Apple 150 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο πενταετούς συμφωνίας για την ανάπτυξη μιας ανανεωμένης έκδοσης του Office για Mac.

Το καλοκαίρι του 1997 και αφού πρώτα είχε φροντίσει να τοποθετήσει σε υψηλές διοικητικές θέσεις ανθρώπους που εμπιστευόταν, ο Jobs θα αναλάμβανε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος (iCEO, αντί του Amelio) και θα ζητούσε την αντικατάσταση σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου, παίρνοντας ουσιαστικά πίσω το τιμόνι της Apple.

Το λειτουργικό σύστημα της NeXT, που ήταν η αφορμή της εξαγοράς -από την οποία ο Jobs έλαβε 120 εκατομμύρια σε μετρητά και 37 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Apple- δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στους υπολογιστές της Apple, αποτέλεσε όμως τη βάση εξέλιξης για τη δημιουργία του Mac OS. Προκειμένου να αλλάξει τη μοίρα της Apple, ο Steve Jobs πήρε ρηξικέλευθες αποφάσεις, καταργώντας προϊόντα (όπως τα διάφορα περιφερειακά υπολογιστών), ακυρώνοντας προϋπάρχοντα σχέδια και εστιάζοντας αρχικά στην ανάπτυξη μόνο τεσσάρων νέων υπολογιστών: δυο επιτραπέζιων και δυο φορητών, από έναν για προσωπική και επαγγελματική χρήση.

Στην πορεία, μετά από το 2000 και την επανάσταση του iMac, ήρθαν τα iPod (2001), iPhone (2007), iPad (2010) και οι υπηρεσίες εφαρμογών και περιεχομένου (μέσω των iTunes και App Store). Όλα μαζί άλλαξαν τη βιομηχανία της μουσικής και του θεάματος, έθεσαν τις βάσεις για την επικράτηση των διασυνδεδεμένων φορητών συσκευών, δημιούργησαν νέα στάνταρ και έκαναν την Apple την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως: από 3 δισ. το 1996 στα 624 δισ. δολάρια το 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα