Κολπική Μαρμαρυγή: Πρόοδος στη μάχη με τη συχνότερη αρρυθμία

Κολπική Μαρμαρυγή: Πρόοδος στη μάχη με τη συχνότερη αρρυθμία

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα δυσεπίλυτο αλλά όχι άλυτο πρόβλημα.

Κάθε φορά που η καρδιά μας χτυπά γρηγορότερα, βραδύτερα ή άρρυθμα έχουμε μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Μια αρρυθμία. Εν μέσω των πολλών αρρυθμιών η κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή η κατάσταση εκείνη κατά την οποία η καρδιά χτυπάει άρρυθμα και συνήθως γρήγορα γιατί οι κόλποι της καρδιάς τρέμουν δεν συσπώνται, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Καταρχήν είναι η συχνότερη από όλες και υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 ασθενείς στην Ελλάδα μόνο. Η συχνότητά της αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω γιατί εξαρτάται καθοριστικά από την ηλικία, που στη χώρα μας αυξάνει συνέχεια. Επιπλέον η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και προκαλεί σημαντική αύξηση των δαπανών για την υγεία στο Δυτικό κόσμο λόγω των συχνών κρίσεων αλλά και των επιπλοκών της. Τέλος, η κολπική μαρμαρυγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών διπλασιάζοντας τη θνησιμότητα και πολλαπλασιάζοντας  την πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα δυσεπίλυτο αλλά όχι άλυτο πρόβλημα. Η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ελαχιστοποιήθηκε με την εισαγωγή στη θεραπευτική των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών και η ορθή χρήση των αντιαρρυθμικών, στους ασθενείς που μπορούν να τα λάβουν, μειώνει σημαντικά τις υποτροπές της αρρυθμίας σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Τι μπορούμε να κάνουμε με τους υπόλοιπους ασθενείς; Οι ασθενείς αυτοί, μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο της κατάλυσης (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής. Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία και για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε αυτή τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις τόσο από πλευράς ιατρών όσο και αρτιότητας του εργαστηρίου και του προσωπικού που το πλαισιώνει. Μιλώντας για την κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε δύο σημεία. Καταρχήν, ότι ένα σημαντικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αφού ακόμα και αν υποτροπιάσει η αρρυθμία τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και η καρδιακή συχνότητα μικρότερη.

Δεύτερο σημείο είναι η μεγάλη ώθηση που δόθηκε στην ηλεκτροφυσιολογία από την επέμβαση αυτή που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σε όλο το φάσμα των νοσημάτων που αντιμετωπίζει. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν συστήματα τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής απεικόνισης της καρδιάς αλλά και ενσωμάτωσης των πληροφοριών που λαμβάνουμε από την αξονική και μαγνητική τομογραφία. Βέβαια υπάρχει ακόμα περιθώριο για σημαντική βελτίωση τόσο των μεθόδων που χρησιμοποιούμε αλλά ένα είναι σίγουρο. Η κολπική μαρμαρυγή είναι στο επίκεντρο της εξέλιξης της σύγχρονης ιατρικής και οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή της θα είναι ουσιαστικές τα προσεχή χρόνια. Οι ασθενείς μας μπορούν πλέον να αισιοδοξούν.

 

Γεώργιος Ανδρικόπουλος, MD, PhD, FESC

Διευθυντής Α’ Καρδιολογικού τμήματος & τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας/Βηματοδότησης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα