Η Γερμανία πιέζει, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν

Η Γερμανία πιέζει, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν
Β. Σόιμπλε

Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ σχολίασε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, επιχειρώντας να "σφίξει τα λουριά". Αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, μετά την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για τα θέματα της β’ αξιολόγησης έδωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. “Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί” σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τη συνεννόηση ως ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» της αξιολόγησης, η οποία αρχικά θα έπρεπε να είχε κλείσει από το Δεκέμβριο του 2016, με το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία. «Χρειάζεται ακόμη αποσαφήνιση σημείων, όπως πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ύψος 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί σημείο διαφωνίας του Βερολίνου με το ΔΝΤ, με τη Κριστίν Λαγκάρντ να συναρτά τη συμμετοχή του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Η δουλειά συνεχίζεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι στόχος παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Μάιου.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν και επίσημα την επίτευξη «προσωρινής συμφωνίας για πακέτο μέτρων υποστηρικτών της οικονομικής ανάκαμψης» χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες. «Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να το υλοποιήσουν άμεσα, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, για την οποία υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική».

Καλύτερη εικόνα

Σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, οδήγησε η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που επετεύχθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι τιμές τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς ομολόγου σημειώνουν άνοδο στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα πριν από λίγο η απόδοση του 10ετους ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 6,19% από 6,39% που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ). Συνακόλουθα το περιθώριο έναντι του αντιστοίχου γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 0,33%) υποχωρεί στο 5,86%.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί και η απόδοση του 2ετους ομολόγου, η οποία πριν από λίγο κυμαίνονταν στο 5,72%.

ΕΚΤ και SSM ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας

Την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης ανακοίνωσε πριν απο λίγο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και ο SSM.

Σύμφωνα με αυτή, “οι τεχνικές ομάδες της ΕΚ, του ΕΜΣ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.”

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ DW, ΑΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Mindaugas Kulbis)

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα