Η Μάχη των εθελοντών στη Σαλαμίνα
Μάχη με τον χρόνο για την αντιρρυπαντική εταιρία, αλλά και εθελοντές στα Σελήνια, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας. Πότε ξεκινά η απάντληση καυσίμου
- 13 Σεπτεμβρίου 2017 12:59
της Μίκας Κοντορούση
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει για την έως τώρα αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, πίσω από την Ψυττάλεια τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η ενημέρωση αφορά τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή και συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.
«Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στις 2.30 το πρωί, χωρίς θαλασσοταραχή. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Αυτό που προέχει όμως είναι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε νωρίτερα άλλωστε, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.
Εθελοντές με απόχες και ειδικές πετσέτες
Στο μεταξύ, αλλαγή πλεύσης για τα περίπου 5 αντιρρυπαντικά σκάφη της εταιρίας Πολυχρονόπουλου (εργολαβίας Σπανόπουλου), καθώς το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων σήμερα έχει μετατοπιστεί στις κηλίδες πετρελαίου που εντοπίστηκαν αργά το απόγευμα της Τρίτης σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή. Αυτή τη στιγμή σε Σελήνια και Κυνόσουρα επιχειρούν από στεριά άνδρες τις αντιρρυπαντικής εταιρίας που περισυλλέγουν πέτρες και χαλίκια με μαζούτ, ενώ πίσω από τον κόλπο της Κυνόσουρας συνδράμουν βυτιοφόρα.
Στη μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να μην ομογενοποιηθεί το μαζούτ και μετατραπεί σε πέτρωμα στον πυθμένα της θάλασσας, ρίχτηκαν και εθελοντές κάτοικοι, φορείς του δήμου και το ΚΕΘΕΑ Νόσος που με απόχες και ειδικές πετσέτες περισυλλέγουν μαζούτ από το λιμανάκι του ΝΟΣ – Παλιό Θεατράκι.
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση καθαρισμού, μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.
Η κατάσταση στα Σελήνια παρουσιάζει σχετική βελτίωση, με την εταιρία αντιρρύπανσης να κάνει λόγο για πλήρη αποκατάσταση της θαλάσσιας μόλυνσης σε βάθος δύο μηνών. Μετά το πέρας των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των νερών. Νωρίς το πρωί μάλιστα, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και τρίτου πλωτού φράγματος στα Σελήνια, ενώ περιορίζεται σταδιακά και η έντονη δυσοσμία στην περιοχή. Στη δε περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου.
Εντός της ημέρας αναμένεται σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο, στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονταν συνολικά 2.200 μετρικοί τόνοι fuel oil και 370 μετρικοί τόνοι marine gas oil.
Τέλος, με έγγραφο που απέστειλε το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και τα μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.