Επίθεση στο Βερολίνο: Συνελήφθη ένας 23χρονος

default image

Σύγχυση επικρατεί για την ταυτότητα του ατόμου που συνελήφθη για την αιματηρή επίθεση. Αρνείται τις κατηγορίες. Το χρονικό του μακελειού

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 48 (18 εκ των οποίων πολύ σοβαρά), σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών τονίζεται ότι το όνομα του συλληφθέντα δεν βρίσκεται σε λίστες πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία, και πως η αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει του δεν είχε ολοκληρωθεί.

Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει, επικαλούμενη πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο ύποπτος που έχει συλληφθεί, είναι ο 23χρονος Πακιστανός που ονομάζεται Νάβεντ Μπ. και είχε φθάσει στη Γερμανία πριν από ένα χρόνο, με άλλα μέσα να αναφέρουν πως ο δράστης ακολούθησε τη Βαλκανική Οδό.

Την καταγωγή και την ηλικία του υπόπτου επιβεβαιώνουν άλλες πηγές και στο πρακτορείο Reuters συμπληρώνοντας μάλιστα πως διέμενε σε έναν ξενώνα για πρόσφυγες στο κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το αεροδρόμιο του Tempelhof, ενώ είχε απασχολήσει τις αρχές για μικροαδικήματα, χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικά ονόματα.

Ακόμη πληροφορίες που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέρουν ο φερόμενος ως δράστης είχε προσωρινή άδεια παραμονής από τον Ιούνιο 2016. Μάλιστα, επικαλείται έκθεση της αστυνομίας σύμφωνα με την οποία “ο κίνδυνος από την ισλαμική τρομοκρατία στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή.

Η κατάσταση με την ταυτότητα του υπόπτου δεν αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει, αν οι γερμανικές αρχές δεν προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις. Το είδη θολό τοπίο έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο μια αναφορά του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου NTV που μετέδωσε πριν λίγο, πως ο ύποπτος αρνείται τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο τραγικό συμβάν.

 

Μάλιστα, δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του, μιας και, όπως αναφέρουν οι αρχές, χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα. Επίσης εικάζεται ότι η νταλίκα εκλάπη από τον οδηγό και ότι το δεύτερο άτομο που βρέθηκε μετά την επίθεση νεκρό μέσα στην καμπίνα ήταν ο Πολωνός επαγγελματίας στον οποίο ανήκε το όχημα και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η νταλίκα είχε πολωνικές πινακίδες και σύμφωνα με την πολωνική ιδιοκτήτρια εταιρεία εκλάπη χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι δραματικές στιγμές της επίθεσης

Ο δράστης το βράδυ της Δευτέρας οδηγώντας ένα μεγάλο φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 48, σκορπώντας και πάλι τον τρόμο πάνω από τη γηραιά Ήπειρο.

Ο τόπος που επέλεξε να επιτεθεί ο δράστης δεν φαίνεται να είναι και αυτός τυχαίος, μιας και οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τις αρχές ασφαλείας, καθώς δεν υπάρχουν είσοδοι και έξοδοι, σημειώνουν άλλα ρεπορτάζ των γερμανικών Μέσων.

 

“Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο”, είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. “Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (…) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους”, πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Βερολίνου 48 τραυματίες.

Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχναν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να βγαίνουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.

Το επεισόδιο ανέσυρε μνήμες από την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας τον Ιούλιο, όταν ένας άντρας τυνησιακής καταγωγής σάρωσε με ένα φορτηγό 19 τόνων πεζούς στην προκυμαία, σκοτώνοντας 86 άτομα μεταξύ ενός πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα κατά την εθνική εορτή της Γαλλίας. Την ευθύνη για το μακελειό την είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

“Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε χθες σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η Μέρκελ “πενθεί” για τα θύματα.

Όπως σημειώνει σε σημερινά δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος, η επίθεση αναμένεται να έχει πολιτικές πολιτικές προεκτάσεις. Το 2017 είναι χρονιά εκλογών  στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μετά την επίθεση στο Βερολίνο. Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία επιτίθεται ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική και την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, DW)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα