Τα παζάρια για τις θέσεις των επιτρόπων και η ελληνική απουσία
Το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων έχει ξεκινήσει, ενώ η Αθήνα δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο. Ντόρα και Δαμανάκη ενδιαφέρονται, όμως το Μαξίμου αφήνει το θέμα για αργότερα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 27 Ιουνίου 2014 06:03
Της Βίκυς Σαμαρά
Με την αναμενόμενη σήμερα έγκριση από το συμβούλιο αρχηγών της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ “κλείνει” το θέμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο παρασκήνιο συνεχίζονται όμως και εντείνονται τα παζάρια για το μοίρασμα των χαρτοφυλακίων της Κομισιόν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, “απουσία” της Αθήνας, η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο του επόμενου Έλληνα επιτρόπου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εδώ και καιρό διαμηνύσει το ενδιαφέρον της για τη θέση αυτή, έχει καλές σχέσεις με τον κ.Γιούνκερ και πυκνώνει τις “ευρωπαϊκές” εμφανίσεις της.
Κυβερνητικές πηγές πάντως στο ερώτημα εάν υπάρχει όντως σκέψη να τοποθετηθεί η κ.Μπακογιάννη στη θέση της Ελληνίδας επιτρόπου, απαντούν μόνον ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του για τον επόμενο Ελληνα επίτροπο.
Η νυν επίτροπος Αλίειας Μαρία Δαμανάκη με δήλωση της χθες επανέλαβε πως θέλει να παραμείνει στην Κομισιόν, αναφέροντας μάλιστα πως έχει εκφράσει αυτή την επιθυμία της στον κ.Σαμαρά και στον κ.Βενιζέλο. Πλην όμως δεν έχει γίνει ακόμη μεταξύ των δύο αρχηγών κουβέντα για το θέμα και όπως στο Μαξίμου δεν τρελαίνονται κιόλας στην ιδέα της Ντόρας στην Κομισιόν, έτσι και η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει δείξει στον εταίρο της διάθεση να επιμείνει για την παραμονή της σημερινής επιτρόπου. Άλλωστε στην τελική απόφαση βαραίνει ο λόγος του πρωθυπουργού.
Από την πλευρά της κ.Δαμανάκη επικαλούνται το επιχείρημα πως εάν δεν αλλάξει το πρόσωπο, η χώρα μπορεί να διεκδικήσει κάποιο καλύτερο χαρτοφυλάκιο όπως το Ενέργειας ή το Μεταφορών.
Πλην όμως τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα κρατήσει -όπως είχε διαμηνύσει εξαρχής πως επιθυμεί- η Γερμανία με τον Γκίντερ Έτινγκερ, ενώ φέρεται να έχει συμφωνηθεί ήδη και η ανάληψη του Μεταφορών από τον πρώην πρωθυπουργό της Εστονίας Άντρους Άνσιπ.
Στις Βρυξέλλες ακούγεται ακόμη και το όνομα του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος διαθέτει ακόμη πολλούς φίλους στην ΕΕ και θα επιθυμούσε να γίνει επίτροπος, αλλά καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει με το Μαξίμου.
Συμφωνίες και διαπραγματεύσεις, με άρωμα Βερολίνου
Την Ελλάδα ενδιαφέρει όμως και ποιες χώρες και πρόσωπα θα αναλάβουν άλλα σημαντικά χαρτοφυλάκια και θέσεις στην ευρωπαϊκή ιεραρχία. Επόμενος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων με τις “ευλογίες” του Βερολίνου φαίνεται πως θα είναι ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν. Το Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα ήθελε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίον συζητείται εσχάτως ότι θα διαδεχθεί στην προεδρία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Λουίς ντε Γκούιντος, ως εκπρόσωπος του νότου.
Πρόεδρος της Ευρωβουλής σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς. Για το αξίωμα του προεδρεύοντος στην ΕΕ ακούγεται όλο και πιο δυνατά το όνομα της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, πρωθυπουργού της Δανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρκσι φερόταν ως διάδοχος της Κάθριν Άστον στη θέση του εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, ωστόσο οι πληροφορίες πλέον αναφέρουν πως το ενδεχόμενο αυτό έχει απορριφθεί.
Στο πλαίσιο της τάσης να δοθεί ένα ακόμη σημαντικό αξίωμα σε μεγάλη χώρα του νότου, τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και της νυν υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Αυτονόητο είναι πως η κ.Μπακογιάννη θα ήθελε τη συγκεκριμένη θέση, όπως και ότι αυτή δύσκολα θα εδίδετο στην Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες ακούγεται επίσης το όνομα του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Φρανς Τίμμερμανς και του Σουηδού υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ για τη θέση του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική.
Μία ακόμη χώρα του νότου, η Πορτογαλία συζητά να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί το Εσωτερικής Αγοράς ή Εμπορίου και η Γαλλία έχει επιλέξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δεν έχει καταλήξει όμως στη θέση.
Σε δύο ακόμη χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, το Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Γεωργίας λέγεται πως θα παραμείνουν ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν και ο Ρουμάνος Ντατσιάν Τσόλος, αν και το δεύτερο συζητούν επίσης η Ισπανία και η Ιταλία.