Ποια είναι η ‘επόμενη μέρα’ της ΝΔ;

Ποια είναι η ‘επόμενη μέρα’ της ΝΔ;
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Οι προβληματισμοί για το αν έκλεισε ο ιστορικός κύκλος της ΝΔ. Οι απορίες για το τι περιεχόμενο δίνει ο κάθε υποψήφιος στην ανανέωση και την ενότητα της παράταξης. "Τι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους" οι Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης

Το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των μονομάχων για την προεδρία της ΝΔ έχει υποχωρήσει από το προσκήνιο, μετά την πρωτοφανή ένταση των τελευταίων ημερών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει πάψει να υφίσταται, ούτε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν θα επανέλθει ξανά στο προσεχές διάστημα. Είναι χαρακτηριστική η φράση έμπειρου κομματικού παράγοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναρωτιέται με νόημα «όποιος δεν κερδίσει θα παραμείνει στη ΝΔ ή θα δρομολογήσει κάτι καινούργιο;».

Ο προβληματισμός αυτός στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται στις σκέψεις σημαντικού μέρους του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ. Εν μέρει εξηγεί και τις προσεκτικές κινήσεις του μεγαλύτερου μέρους της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι αντιπροσωπευτικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών έχει αποφύγει να συνταχθεί με φανατισμό και φανερά με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν και σε κάθε περίπτωση οι δημόσιες τοποθετήσεις των περισσότερων βουλευτών είναι εξαιρετικά προσεκτικές και νηφάλιες μπροστά στην αβεβαιότητα των εξελίξεων.

Δεν περνάει απαρατήρητο επίσης ότι μέχρι σήμερα και οι τέσσερις υποψήφιοι παρά τις αντιπαραθέσεις τους σε κάθε ευκαιρία μιλούν στο όνομα της ενότητας της ΝΔ. Μάλιστα ο  Άδωνις Γεωργιάδης χτες από την Κομοτηνή αναφερόμενος στην ανάγκη ενότητας της γαλάζιας παράταξης παρέπεμψε στο γνωστό ρητό «το μοναστήρι να είναι καλά και από ηγούμενους, βγάζεις όσους θες».

Άλλωστε, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνέδεσε την υποψηφιότητά του με την εγγύηση για την ενότητα της ΝΔ ως εκφραστή της κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα. Αυτό μάλιστα γίνεται συχνά το επιχείρημα αρκετών στελεχών κατά των άλλων υποψηφιοτήτων. Σ’ αυτό τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας που υπόσχονται ο καθένας για λογαριασμό του την ανανέωση της παράταξης απαντούν ότι η ενότητα της ΝΔ δεν κινδυνεύει.

Έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο η ΝΔ;

Οι ανησυχίες πάντως για την πορεία της προεκλογικής γαλάζιας κούρσας δεν έχουν εκλείψει και αρκετά στελέχη της ΝΔ εκφράζουν την απορία τους πως εννοεί ο καθένας από τους τέσσερις υποψήφιους την ενότητα. Στην πραγματικότητα όλος αυτός ο προβληματισμός ακουμπάει πάνω σε μια άλλη συζήτηση που γίνεται στα άδυτα της ΝΔ, φτάνει σε υψηλά ιστάμενους κύκλους της κεντροδεξιάς και αφορά στο ερώτημα «κατά πόσο η ΝΔ έχει κλείσει τον ιστορικό της κύκλο ή όχι».

Ως εκ τούτου πηγές που έχουν πλήρη γνώση αυτών των ζυμώσεων επισημαίνουν ότι αυτούς τους πολιτικούς προβληματισμούς «είναι αδύνατο να μην τους έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι υποψήφιοι». Υπογραμμίζουν πάντως οι ίδιες πηγές ότι η δρομολόγηση των εξελίξεων προϋποθέτουν μια ΝΔ που να είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό και κατά συνέπεια θεωρούν ότι οποιαδήποτε κίνηση που θέτει σε αμφισβήτηση της ενότητας της ΝΔ είναι παρακινδυνευμένη.

Μάλιστα όσοι παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση δεν έβλεπαν καθόλου αρνητικά και τα αντίστοιχα σενάρια επί εποχής Σαμαρά, παρότι στο εσωκομματικό τοπίο της κεντροδεξιάς παράταξης βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίπαλα στρατόπεδα με τον πρώην πρωθυπουργό.

Από την άλλη μεριά δεν λείπουν και οι γαλάζιοι βουλευτές που εκτιμούν, σχεδόν προεξοφλούν ότι αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής τότε θα επέλθει με μαθηματική ακρίβεια διάσπαση στη ΝΔ.

Επιστολή των 100: «εκ βάθρων αναγέννηση της ΝΔ»

Ένα μέρος αυτού του κλίματος των παράλληλων και πολλαπλών ζυμώσεων αντανακλά και η επιστολή προς τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους της ΝΔ που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Σούρλα την οποία υπογράφουν 100 στελέχη της παράταξης, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Αδραχτάς Παναγιώτης, Αυγερινίδης Νίκος, Ζαχαράκης Κωνσταντίνος, Κανελλοπούλου Κρινιώ, Κατσαρός Νίκος, Κωστόπουλος Απόστολος, Κωστόπουλος Δημήτριος, Σκρέκας Θεόδωρος, Σπηλιόπουλος Τάσος, Τσουμάνη Ευγενία, Φούσσας Αντώνης, Χαϊτίδης Ευγένιος.

Στην επιστολή αυτή γίνεται λόγος για «εκ βάθρων αναγέννηση της ΝΔ» ακόμη «και στην μετεξέλιξη σε έναν ευρύτερο φορέα» καλώντας τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα να τοποθετηθούν επί των ζητημάτων που θέτουν. Πάντως όπως επισημαίνουν από το περιβάλλον του κ. Σούρλα η πρωτοβουλία αυτή δεν σχετίζεται με τη στήριξη κανενός υποψηφίου και σε κάθε περίπτωση είναι υποστηρικτή της ΝΔ.

Στην απαντητική του επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε προς το Γιώργο Σούρλα ότι έχουν ταυτόσημες απόψεις ως προς την ανάγκη για «δημιουργική ανανέωση της ΝΔ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα