Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Πολωνία η Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Πολωνία η Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη
FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE) AP

Διορία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόσυρση των νόμων

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα η Κομισιόν

Αιτία της «προστριβής» μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της Επιτροπής είναι οι νέοι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για το δικαστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με το Κολέγιο των Επιτρόπων, οι νόμοι αυτοί δεν συνάδουν με το Κράτος Δικαίου, αφού δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην επιλογή των δικαστών –και όχι μόνο.

Πρόκειται για τη συνέχεια των προειδοποιήσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει στην Πολωνία τον Ιούλιο σχετικά με το κράτος Δικαίου στη χώρα. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν απέσυρε τους νόμους που η Επιτροπή θεωρεί ότι αλλοιώνουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η Κομισιόν θα έκανε χρήση του άρθρου 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που στο τελικό της στάδιο προβλέπει αδυναμία του κράτους-μέλους να ψηφίσει στα Συμβούλια που οργανώνονται.

Σήμερα, οι Επίτροποι διαπίστωσαν ότι οι νόμοι δεν έχουν αποσυρθεί και πως η κατάσταση παραμένει το ίδιο ανησυχητική. Έτσι, θέλησαν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά στην αποστολή αιτιολογημένης άποψης στην Πολωνία.

Οι Πολωνικές Αρχές έχουν ένα μήνα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συμμορφωθούν στη νέα «επιστολή» της Κομισιόν. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Φωτογραφία:AP Photo/Yves Logghe

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα