Συνεχίζει τις προσπάθειες διεμβολισμού των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση

Συνεχίζει τις προσπάθειες διεμβολισμού των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στην σύσκεψη συμμετέχουν η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Όμως η στρατηγική της προσκρούει σε πρακτικά εμπόδια παρά την αμφιθυμία πολλών βουλευτών. Οι επόμενες δεκαεπτά ημέρες θα σημαδευτούν από επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές πιέσεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Της Βίκυς Σαμαρά

Η επιχείρηση διεμβολισμού των κοινοβουλευτικών ομάδων των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι μεταστροφή σύσσωμων των δυνάμεων των δύο μικρών κομμάτων αποκλείεται, χωρίς όμως διάσπαση των ψήφων τους δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το παιχνίδι παίζεται καταρχήν σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, με τη δημόσια στηλίτευση όσων εξ αριστέρων φλερτάρουν τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ και την προβολή πολιτικών αιτιολογιών για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της αντιμνημονιακής δεξιάς.

Τις δύο αυτές γραμμές χάραξε με τη χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Για να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή τους ανεξάρτητους που είχαν όμως εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου επιχείρησε την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη στήριξη της μνημονιακής πολιτικής. Αντίθετα συνέδεσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με την παράταση του μνημονίου για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα ή και την υπογραφή νέου μνημονίου. Και έκανε λόγο για βαριές ευθύνες, που θα ακολουθήσουν και τους 300 της Βουλής για πολλά χρόνια.

Το σχόλιο του κ. Σαμαρά περί αρχηγού μικρού κόμματος που φαίνεται να υποκύπτει και να συμμαχεί με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως «επικίνδυνους και για την Αριστερά και για τον τόπο» φωτογράφιζε βεβαίως το Φώτη Κουβέλη. Όχι όμως για να επιτεθεί συλλήβδην στη ΔΗΜΑΡ, αλλά για να εκθέσει τον πρόεδρο της στα μάτια των βουλευτών του που έχουν ενστάσεις και αντιστάσεις στο ενδεχόμενο “συγχώνευσης” με το ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να πάρει όσους από αυτούς μπορεί.

Το πρόβλημα του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ είναι όμως ότι με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία δεύτερο κόμμα σε πιθανές εκλογές δεν μπορεί -σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα- να υποσχεθεί σε όσους συνταχθούν μαζί του ότι εάν τους εντάξει στα γαλάζια ψηφοδέλτια θα εκλεγούν.

Ανεξάρτητοι βουλευτές ή βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν Πρόεδρο, γνωρίζουν ότι στις περιφέρειες τους μπορούν να εκλεγούν με το ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα για παράδειγμα η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά δεν έχει δέλεαρ να σπεύσει στη Ν.Δ η οποία στο γαλάζιο “κάστρο” των Σερρών θα εκλέξει πιθανότατα δύο βουλευτές και έχει ήδη έναν υφυπουργό (το Θεόφιλο Λεονταρίδη) και ένα βαρύ όνομα (τον Κωστή Καραμανλή το νεότερο) στις λίστες της.

Άλλοι βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ όπως ο Παναγιώτης Μελάς δεν αντιμετωπίζουν αυτό τον προβληματισμό, καθώς οι πληροφορίες λένε πως ενδεχομένως ο κ. Μελάς να μην είναι ξανά υποψήφιος, αλλά θα έχει ανοίξει το δρόμο για κάθοδο του υιού του στον Πειραιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα