Η Δευτέρα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

default image

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει το σώμα των εκλεκτόρων προκειμένου να ψηφίσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ποιοι επιμένουν να καλούν σε ανατροπή των πρόσφατων αμερικανικών εκλογών και πώς θα μπορούσαν θεωρητικά να το επιτύχουν;

“Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πραγματική εκλογή του λαμβάνει χώρα στις 19 Δεκέμβρη, όταν το σώμα των 538 εκλεκτόρων, καλείται να επιλέξει για όποιον επιθυμεί” με αυτή τη φράση διαδικτυακή ψηφοφορία καλεί τους εκλέκτορες να ανακόψουν το δρόμο του πολυεκατομμυριούχου προς το Λευκό Οίκο. Σε ένα petition που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 4,9 εκατ. υπογραφές, αναφέρεται πως η εκλογή προέδρου δεν έχει ακόμη κριθεί και καλούνται οι εκλέκτορες να επιλέξουν την Χίλαρι Κλίντον αντί του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, εν όψει της ψηφοφορίας που αναμένεται να λάβει χώρα τη Δευτέρα.

Η κινητοποίηση δεν είναι η πρώτη που έχει σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα, από την 8η Νοεμβρίου, όταν και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρατούσε της αντιπάλου του, παίρνοντας τους εκλέκτορες σε πολιτείες κλειδιά και κερδίζοντας έτσι ευρεία πλειοψηφία στο σώμα που ορίζει τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, όχι όμως και στην ψήφο του αμερικανικού λαού. Ο στόχος, να μεταπεισθούν 37 εκλέκτορες και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στο σώμα των εκλεκτόρων που είναι άλλωστε και εκείνο – και όχι ο λαός – που αναδεικνύει τον εκάστοτε πρόεδρο.

Προστατέψτε τη χώρα μας

“O Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε, μόνο που δεν εκλέχτηκε” αναφέρει το βίντεο της κίνησης που καλεί σε συγκέντρωση υπογραφών για την παρακίνηση των εκλεκτόρων να κάνουν την ανατροπή. “Καλούμε αυτούς τους ανθρώπους (τους εκλέκτορες) να ζυγίσουν πολύ προσεκτικά την ψήφο τους” αναφέρει το βίντεο στη συνέχεια και τους καλεί να προστατέψουν τη χώρα από έναν ακατάλληλο άνθρωπο.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πρώτος πρόεδρος όλων των εποχών, που ποτέ δεν κατέλαβε κάποια δημόσια, αιρετή θέση” σημειώνει το μήνυμα και προσθέτει πως “επιθυμεί οι Αμερικανοί να εγγράφονται σε κυβερνητικές λίστες, με βάση το θρήσκευμα”. Αναφέρει επίσης πως ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μηνύει όποιον δημοσιογράφο του ασκεί κριτική και καταλήγει πως όλα αυτά αποτελούν κατάφορη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων της Αμερικής. “Ζητάμε από κάθε εκλέκτορα να εξετάσει πολύ προσεκτικά την ψήφο του και να καταψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ” καταλήγει το βιντεοσκοπημένο βίντεο.

37 άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την ιστορία

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει 306 εκλέκτορες, σε αντίθεση με τους 232 που εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον. Ο νέος πρόεδρος χρειάζεται τουλάχιστον 270 για να αναλάβει καθήκοντα. Κάπως έτσι, προκύπτει ο μαγικός αριθμός, 37.

Η συζήτηση για το κατά πόσο το σύστημα της εκλογής προέδρου στις ΗΠΑ είναι δημοκρατικό ή αντιπροσωπευτικό, μοιάζει ιδιαίτερα παρωχημένη, δεδομένου του γεγονότος πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος που παίρνει τα ηνία της χώρας, χωρίς να έχει καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού. Το ίδιο άλλωστε συνέβη και μάλιστα με πολύ πιο οριακή πλειοψηφία εκλεκτόρων και με τον Τζορτζ Μπους.

 

Ο τρόπος όμως με τον οποίο διεξήχθη αυτή η προεκλογική εκστρατεία, ο πολιτικός λόγος του νεοεκλεγέντα προέδρου, αλλά και η διερεύνηση της ανάμειξης ξένων δυνάμεων – το ζήτημα των Ρώσων χάκερς και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο – στην επιρροή του αποτελέσματος από τη διοίκηση Ομπάμα, έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση και πολύ σοβαρές αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αμερικανός μεγιστάνας, είναι ίσως ο μόνος φρεσκοεκλεγμένος πρόεδρος που προκάλεσε σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον του, την επομένη κιόλας της εκλογής του σε σειρά από πολιτείες. Επιπλέον, ο Τραμπ φαίνεται πως είναι παράλληλα και ο λιγότερο δημοφιλής άνδρας στη θέση αυτή, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και άλλοι πολίτες έχουν αποστείλει δεκάδες επιστολές προς τους εκλέκτορες του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ζητώντας τους να αλλάξουν την ψήφο τους και να μην επιλέξουν τελικά το Ντόναλντ Τραμπ. Θα χρειάζονταν 37 από αυτούς, προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα, ενώ η αλλαγή της ψήφου καθενός από τους εκλέκτορες δεν απαγορεύεται από το νόμο. Για την ακρίβεια, άλλες πολιτείες, δεν προβλέπουν καμιά συνέπεια για μια τέτοια κίνηση, άλλες μικρές ποινές και κάποιες επιβάλλουν την αντικατάσταση του Εκλέκτορα. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν κάποιος από το σώμα έχει εκλεγεί με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο νόμος – τυπικά – δεν του απαγορεύει να επιλέξει όποιον υποψήφιο αυτός επιθυμεί.

Σφοδρή πίεση από κόμμα, διοίκηση Τραμπ, αλλά και ψηφοφόρους

Διαβάζοντας σχετικό άρθρο του Politico, παρατηρούμε πως τόσο το ρεπουμπλικανικό κόμμα, όσο και η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ έχει φροντίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εκλέκτορες, προκειμένου να διασφαλίσει την αποτροπή διαρροών. Από το συντηρητικό κόμμα διαβεβαιώνουν πως είναι “ζήτημα τιμής” και ότι κανείς από τους εκλεγμένους δια της προτιμήσεως του Τραμπ εκλέκτορες, δεν θα εναντιωνόταν στο κόμμα και τους ψηφοφόρους του.

 

Οι ίδιοι οι εκλέκτορες επιβεβαιώνουν στο Politico την έντονη πίεση και τη διαρκή επικοινωνία των Ρεπουμπλικανών, σημειώνουν όμως παράλληλα πως έχουν γίνει αποδέκτες δεκάδων επιστολών απλών πολιτών, οι οποίοι τους ζητούν να αλλάξουν την ψήφο τους και να αποτρέψουν την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τρεις εκλέκτορες που διαφωνούν

Μπορεί να απαιτούνται 37, όμως μόνο τρεις φαίνεται να μοιάζουν επίφοβοι σε ό, τι αφορά την επιλογή που προστάζει το κόμμα τους, αλλά και το αποτέλεσμα στην πολιτεία από την οποία εκλέχτηκαν. Αν και είναι πολλοί εκείνοι που άσκησαν έντονη κριτική προεκλογικά στο Ντόναλντ Τραμπ, οι περισσότεροι ξεκαθάρισαν πως θα τον υπερψηφίσουν. Άλλοι, σημείωσαν πως αν την κρίσιμη στιγμή αισθανθούν δυσκολία στο να δώσουν την ψήφο τους σε εκείνον, δεν θα τον καταψηφίσουν, αλλά θα παραιτηθούν.

Σε Πολιτείες όπως εκείνη της Γιούτα και του Νέου Μεξικό, όπου προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωσης αλλαγής στρατοπέδου μετά τις εκλογές, οι εκλέκτορες προέβαλαν αυτό ως τη βασική τους αιτιολογία. “Εφόσον δεν μπορούμε να επιλέξουμε άλλο υποψήφιο από το νόμο, δεν το σκεφτόμαστε ούτε ως επιλογή” σημειώνει εκλέκτορας από τη Γιούτα.

 

Για την ώρα λοιπόν, ο μόνος Ρεπουμπλικανός που έχει δηλώσει δημόσια πως θα καταψηφίσει τον Τραμπ είναι ο Κρις Σαπράν, από την Πολιτεία του Τέξας. Ο πρώην πυροσβέστης, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός κατά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, κρίνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος για τη θέση. Πέραν τούτου, δύο ακόμη Ρεπουμπλικανοί εκλέκτορες, ο Art Sisneros επίσης από το Τέξας, αλλά και ο Baoky Vu από την Τζόρτζια, έχουν δηλώσει πως αδυνατούν μεν να ψηφίσουν υπέρ του πολυεκατομμυριούχου, δεν θα επιλέξουν όμως και κάποιον άλλο. Αντίθετα, έχουν δηλώσει πως θα παραιτηθούν. Η διαδικασία του σώματος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, παρά τη στιγμή της ψηφοφορίας. Οι δύο εκλέκτορες μπορούν να απέχουν από την εκλογή και έτσι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, δικαιούνται να επιλέξουν άλλους στη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Δευτέρα που ξημερώνει στις ΗΠΑ, αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι με την “αποστασία” των εκλεκτόρων, αλλά σίγουρα, με την επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών και την επίσημη ανακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη της ιστορίας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα