PRAKSIS: 500 περιπτώσεις διακρίσεων μέσα σε ένα μήνα. Ρατσισμός σε Α.Τ. και σε συσσίτια
Ανησυχητικά στοιχεία για τη ρατσιστική βία και τις διακρίσεις στην Ελλάδα. Ποιο είναι το έργο των γραφείων "παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών"
- 25 Ιουνίου 2014 16:40
Η Μ.Κ.Ο. PRAKSIS σε συνεργασία με την Μ.K.O. ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ, την Μ.Κ.Ο. ΚΕΑΝ, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι) και την Μ.Κ.Ο. CIVIS PLUS, ξεκίνησαν τη λειτουργία Ειδικών Γραφείων παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων για πολίτες τρίτων χωρών τα οποία λειτουργούν παράλληλα σε επτά από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Το σύνθημα, έγινε και ” ΙΔΕΑ” (Ισότητα, Δικαίωμα, Ενημέρωση, Αποδοχή) για τις 5 οργανώσεις.
Μέσα σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη του έργου έχουν καταγραφεί ήδη 500 περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος πολιτών τρίτων χωρών.
Το πρόγραμμα των Γραφείων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών (κατά 95% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 5% από Εθνικούς Πόρους), τρέχει από τις 27 Μαΐου σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, που αποτελούν τις έδρες των Ενιαίων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Στα Γραφεία προσφέρεται εξατομικευμένη διοικητική υποστήριξη – πληροφόρηση, συμβουλευτική και καθοδήγηση των πολιτών τρίτων χωρών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για τις δυνατότητες αντιμετώπισης φαινομένων διακρίσεων σε βάρος τους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Για το σκοπό της πληροφόρησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, θα πραγματοποιούνται και ομαδικές ενημερώσεις σε μεταναστευτικούς συλλόγους και σε φορείς που δραστηριοποιούνται με την ομάδα στόχου.
Παράλληλα, με τη λειτουργία των Γραφείων, διεξάγεται ενημερωτική εκστρατεία και σε πόλεις πέρα από αυτές που θα λειτουργούν τα Γραφεία.
Επίσης, σεμινάρια (workshops) με στοχευμένες θεματικές δράσεις σχετικά με ζητήματα διακρίσεων θα υλοποιηθούν σε πόλεις με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Παράλληλα, αυτόματα ηλεκτρονικά ενημερωτικά περίπτερα (info kiosks) θα τοποθετηθούν στην είσοδο κάθε γραφείου, ενώ θα παραχθεί “Οδηγός για ζητήματα διακρίσεων” για τους μετανάστες που θα διανεμηθεί στα αστικά κέντρα της Ελλάδος.
Τα workshops αποσκοπούν στο να φέρουν πιο κοντά τοπικούς φορείς και κοινότητες μεταναστών.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της PRAKSIS, το μεσημέρι της Τρίτης, η Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγος, αναφέρθηκε σε περιστατικό ρατσιστικής βίας στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας κατά το οποίο μετανάστης έπεσε θύμα επίθεσης από όργανο της τάξης. Το θύμα, με προτροπή γυναίκας αστυνομικού απευθύνθηκε για βοήθεια στην PRAKSIS, όπου ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του και αποφάσισε να κινηθεί νομικά.
Όπως ανέφερε η κ. Μουδάτσου, επρόκειτο για ένα θετικό αλλά και αρνητικό την ίδια στιγμή, περιστατικό. Ένα από τα εκατοντάδες που καλείται να αντιμετωπίσει η οργάνωση.
Σε άλλη περίπτωση, μετανάστης που προσπάθησε να λάβει συσσίτιο εκδιώχθηκε “με τη δικαιολογία ότι ήταν μετανάστης και τα γλυκά που μοιράζονταν ήταν μόνο για τους Έλληνες”.
Από τη συνέντευξη τύπου στην οποία βρέθηκε και το NEWS 247
“Βασικός άξονας είναι το ζήτημα διακρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οποιασδήποτε μορφής διάκριση βιώνει κάποιος μπορεί να έρθει στα γραφεία και να λάβει από την επιστημονική ομάδα το πρώτο κομμάτι της υποστήριξης αλλά και μια συνέχεια αυτής και να γίνει οποιαδήποτε διασύνδεση χρειάζεται” ανέφερε η κ. Μουδάτσου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα θύματα δεν αντιδρούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους και συνεπώς την άδεια εργασίας και παραμονής τους.
Μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε ότι μπορεί το πρόγραμμα να ξεκίνησε στις 27 Μαΐου και να ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου αλλά όπως υπογράμμισε από τη δική του μεριά ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAKSIS, οι οργανώσεις-εταίροι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη λειτουργία των γραφείων ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος στηριζόμενες με ιδίους πόρους.
Η επαρχία είναι στο επίκεντρο της δράσης μιας και όπως είπαν οι υπεύθυνοι, “δεν είναι καθόλου απρόσωπη. Οι μετανάστες που υπόκεινται σε διακρίσεις δεν μιλάνε εύκολα διότι πρόκειται για μια κλειστή κοινωνία”.
Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος “Οδηγός για ζητήματα διακρίσεων” για τους πολίτες τρίτων χωρών που θα διανέμεται στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Ο Οδηγός θα έχει 36 σελίδες, 8 σε κάθε γλώσσα και τα περιεχόμενό του θα είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά και τα ρωσικά, ενώ θα κυκλοφορήσει σε 15.000 αντίτυπα.
Όπως τόνισε ο Τζανέτος Αντύπας, στόχος της λειτουργίας των Γραφείων δεν είναι μόνο να βοηθηθούν οι πολίτες τρίτων χωρών που αντιμετωπίζουν διακρίσεις αλλά να συγκεντρωθούν στοιχεία και μαρτυρίες, να γίνουν προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και να δοθούν λύσεις.
“Στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας γι’ αυτόν που θα καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία με τρόπο επιτυχή. Θέλουμε επίσης να συλλέξουμε μαρτυρίες για να μπορέσουμε να πιέσουμε τις καταστάσεις για να γίνουν νέες αλλαγές και προσαρμογές στον μεταναστευτικό νόμο που ακόμα αφήνει κενά”, κατέληξε ο ίδιος.