«Ανώμαλη προσγείωση» για το ιπτάμενο αυτοκίνητο από την Σλοβακία

«Ανώμαλη προσγείωση» για το ιπτάμενο αυτοκίνητο από την Σλοβακία

Το σλοβάκικη «σύλληψης» και κατασκευής ιπτάμενο αυτοκίνητο, εγκαταλήφθηκε εν πτήση από τον σχεδιαστή του, που δεν έπαθε τίποτα. Το περίεργο όχημα πάντως, θα χρειαστεί πολύ δουλειά για να... επανέλθει.

Όταν ο CEO της εταιρίας Aeromobil, Juraj Veculik, ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ότι η εταιρεία του θα κυκλοφορήσει το πρώτο λειτουργικό, ιπτάμενο αυτοκίνητο στην αγορά το 2017, κάποιοι τον …κοίταξαν με μισό μάτι.

Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή όλοι γνώριζαν ότι το διάστημα αυτό είναι μικρό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, τόσο στις πτητικές ικανότητες του οχήματος, όσο και σε αυτές στο δρόμο.

Δυστυχώς, οι υποψίες αυτές επιβεβαιώθηκαν. Ο εφευρέτης και δοκιμαστής πιλότος του αυτροπλάνου-αυτοκινήτου, Stefan Klein, βρισκόταν σε πειραματική πτήση το Σαββατοκύριακο στη Νίτρα, στη δυτική Σλοβακία. Κάτι πήγε στραβά, και αποφάσισε να εγκαταλείψει το όχημα, χρησιμοποιώντας εκτινασσόμενο αλεξίπτωτο. Η δυσλειτουργία προφανώς συνέβη σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η απάντηση της εταιρίας στο …πρόβλημα ήταν πως το νέο …πετούμενο αυτοκίνητο, βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα. 

«Αυτή είναι μια περίοδος εξάσκησης που μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και στη συνέχεια να βελτιώνουμε το σχεδιασμό μας. Είναι αναγκαίο να δοκιμαστεί με κάθε τρόπο το πρωτότυπο ώστε να βρούμε τα όριά του και να βελτιώσουμε ότι κριθεί ότι χρειάζεται βελτίωση. Οι λεπτομέρειες που έχουν καταγραφεί στο μαύρο κουτί θα μας βοηθήσουν να δδούμε τι δεν πήγε καλά και να το αλλάξουμε στην επόμενη πτήση»,  αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Τώρα, το αν και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε το όχημα να διατίθεται προς πώληση το 2017, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα