Εθνική Σύνταξη με ή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Εθνική Σύνταξη με ή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια
24-hour strike by pharmacists on June 10, 2015. / 24 , 10 2015. SOOC

H Επιτροπή Σοφών παίρνει σαφή θέση και για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, με εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετος ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Όσα πρέπει να ξέρετε

Εκτός από το σύστημα καθορισμένων εισφορών που προβλέπει τη δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, η Επιτροπή Σοφών παίρνει σαφή θέση και για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης, με εισοδηματικά κριτήρια που αποτελεί και ένα βασικό τμήμα κοινωνικής στήριξης από το Κράτος προς τους πολίτες.

Βέβαια η άποψη αυτή, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετο τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος κατά την παράδοση του πορίσματος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα προτείνει ο ίδιος στην κυβέρνηση να υιοθετηθεί βασική σύνταξη για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Ουσιαστικά, η βασική σύνταξη, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το αναλογικό τμήμα της σύνταξης, δηλαδή εκείνο που θα προκύπτει από τους Ατομικούς Λογαριασμούς. Η κοινωνική – βασική σύνταξη πρέπει να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προστατεύει όσους δεν έχουν ένα συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (πχ διαστήματα ανεργίας).

Η εθνική σύνταξη δεν θα πρέπει να περιορίζεται σ’ ένα στοιχειώδες ποσό, ιδιαίτερα σε μια εποχή βαθειάς οικονομικής κρίσης με ασυνεχή ιστορικά ασφάλισης, μικρή συσσώρευση ασφαλιστικού «πλούτου», χαμηλούς μισθούς (εργαζόμενοι φτωχοί, απλήρωτοι εργαζόμενοι, μακροχρόνια άνεργοι), όπως είναι αυτή που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Στην παρούσα κατάσταση της αγοράς εργασίας η αδιάκοπη εργασιακή σχέση όλο και σπανίζει. Κατά συνέπεια, το ύψος της εθνικής δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζεται με απόλυτους δημοσιονομικούς όρους, αλλά με κοινωνικούς δείκτες.

Η επιτυχία του μέτρου της εθνικής σύνταξης θα εξαρτηθεί από την εύστοχη αναδιανεμητική της λειτουργία προς άτομα που βρίσκονται κάτω από ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Ειδικότερα, η εθνική σύνταξη οφείλει να υπηρετεί ένα σαφή στόχο, τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Η εθνική σύνταξη θα πρέπει να παρέχει στους ηλικιωμένους τα μέσα μιας ανεκτής διαβίωσης.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα όλοι οι συνταξιούχοι, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη οικογένειας. Έτσι, η εθνική/ κοινωνική σύνταξη θα πρέπει να μειώνεται προοδευτικά, όχι μόνο όταν αυξάνει η αναλογική σύνταξη, αλλά κι όταν αυξάνει το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, με την αποδοχή μιας «οικουμενικής» εκδοχής (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια), το μόνο που θα επιτυγχανόταν, θα ήταν να συμπιεστεί το ύψος της εθνικής σύνταξης σε χαμηλά επίπεδα λόγω του υψηλού κόστους της.

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr :

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στο πολυνομοσχέδιο

Η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι θα κόψει το ρεύμα στην ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα