Το κορίτσι της Ναπάλμ: Ο άνθρωπος πίσω από τη θρυλική φωτογραφία

Το κορίτσι της Ναπάλμ: Ο άνθρωπος πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
South Vietnamese forces follow after terrified children, including 9-year-old Kim Phuc, center, as they run down Route 1 near Trang Bang after an aerial napalm attack on suspected Viet Cong hiding places on June 8, 1972. A South Vietnamese plane accidentally dropped its flaming napalm on South Vietnamese troops and civilians. The terrified girl had ripped off her burning clothes while fleeing. The children from left to right are: Phan Thanh Tam, younger brother of Kim Phuc, who lost an eye, Phan Thanh Phouc, youngest brother of Kim Phuc, Kim Phuc, and Kim's cousins Ho Van Bon, and Ho Thi Ting. Behind them are soldiers of the Vietnam Army 25th Division. (AP Photo/Nick Ut) AP

Καθώς συμπληρώνονται 42 χρόνια από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, ξεφυλλίζουμε το άλμπουμ της μυθιστορηματικής ζωής του Nick Ut από την κόλαση στο Χόλιγουντ

Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ, μιας σύρραξης που στιγμάτισε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όλα τελείωσαν το πρωινό της 30ής Απριλίου του 1975, όταν ο πρόεδρος Ντουόνγκ Βαν Μιν ανακοίνωσε την άνευ όρων παράδοση του Νοτίου Βιετνάμ στις κομμουνιστικές δυνάμεις. Η πτώση της Σαϊγκόν σηματοδότησε το τέλος του εικοσαετούς πολέμου και οδήγησε στην επανένωση το νότιο με το βόρειο κομμάτι της χώρας.

Χιλιάδες Βιετναμέζοι αναγκάστηκαν, τότε, να εγκαταλείψουν την χώρα, ανάμεσα τους και ο Νick Ut, ένας από τους πλέον διακεκριμένους φωτορεπόρτερ του κόσμου, που έζησε και κατέγραψε μέσα από το φακό του τη βαναυσότητα του πολέμου.

Associated Press photographer Huynh Cong "Nick" Ut photographs the battle between North Vietnamese troops and a South Vietnamese armor/ranger tank force two miles north of Svay Rieng, Cambodia, May 8, 1970. One hour later, the 21-year-old native of South Vietnam's Mekong Delta became the first newsman reported wounded in the current Cambodian border operations. Ut was wounded in the lower abdomen by a Fragment from an enemy B-40 rocket grenade. The fragment was removed and he has returned to work. (AP Photo) AP

 

8 Ιουνίου 1972. Είναι η ημερομηνία που οι βόμβες ναπάλμ ισοπέδωναν το χωριό Trang Bang, σκορπώντας φρίκη και θάνατο. Είναι η ημερομηνία που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του 21χρονου τότε φωτογράφου. Ένα καρέ που αποτύπωνε τη θηριωδία, με τη φιγούρα ενός γυμνού κοριτσιού να τρέχει για να γλιτώσει από τις φλόγες που τύλιξαν το χωριό του. Τα γεμάτα τρόμο μάτια του χαράχτηκαν στη παγκόσμια μνήμη και η φωτογραφία “κατέστη” συνώνυμο της λέξης πόλεμος, σε σημείο που αν κάποιος την πληκτρολογήσει, η φωτογραφία εμφανίζεται στην επιλογή εικόνων της Google.

“Ήταν γύρω στις 12.30 το μεσημέρι όταν είδα τέσσερις βόμβες να πέφτουν δεξιά από τη παγόδα. Έκρηξη. Και δύο λεπτά αργότερα, άλλο αεροπλάνο πέταξε πολύ χαμηλά και έριξε τέσσερις βόμβες. Συνειδητοποίησα αμέσως πως πρόκειται για βόμβα ναπάλμ και τράβηξα φωτογραφία. Δεν πίστευα ότι υπήρχαν ακόμα πολίτες στο χωριό γιατί τις δύο προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες πρόσφυγες το είχαν εγκαταλείψει. Όμως, είδα δύο ανθρώπους να τρέχουν κρατώντας στα χέρια τους σώματα μικρών παιδιών, άλλοι αγκάλιαζαν νεκρά παιδιά ενώ μία ηλικιωμένη κυρία φώναζε ‘Βοηθήστε με, βοηθήστε με’, κρατώντας στην αγκαλιά της ένα αγοράκι. To παιδί άφησε τη τελευταία του πνοή ακριβώς τη στιγμή που τους φωτογράφιζα”

Anguished Vietnamese woman carries her napalm burned child down route one, moments after a misplaced napalm bomb strike injured and killed a score civilians and soldiers. Vietnamese troops were fighting two battalions of North Vietnamese troops on route one at the outskirts of Trang Bang, 25 miles NW of Saigon, South Vietnam on June 8, 1972. (AP Phot/Nick Ut ) AP

 

“Δευτερόλεπτα μετά, άκουσα φωνές παιδιών και γυρίζοντας το κεφάλι μου, διέκρινα ένα γυμνό κορίτσι να βγαίνει μέσα από ένα μαύρο καπνό και αναρωτήθηκα ‘μα γιατί δεν φοράει τα ρούχα της’; Και έτρεχα για να τη φωτογραφίσω. Και, τότε, είδα τον ώμο της, τη πλάτη της, το σώμα της … καμένο, και σταμάτησα αυτό που έκανα. Ακούμπησα την κάμερα στο δρόμο. Δεν ήθελα να πεθάνει, ήθελα να την βοηθήσω και αμέσως έριξα νερό στις πληγές της εννιάχρονης τότε Kim Phuc. Ούρλιαζε από το πόνο ‘nóng quá (πολύ καυτό)’. Ήμασταν όλοι σοκαρισμένοι. Ο θείος της ζήτησε να μεταφέρουμε όλα τα παιδιά στο νοσοκομείο. Ήξερα ότι θα πέθαινε μέσα σε λίγα λεπτά αν δεν την βοηθούσα. ‘Πεθαίνω, πεθαίνω’, έλεγε η Kim γεμάτη δάκρυα στο πρόσωπο. Όταν φθάσαμε στο νοσοκομείο στο Cu Chi, οι γιατροί δεν ήθελαν να την αναλάβουν επειδή υπήρχαν πολλοί τραυματισμένοι στρατιώτες και μου ζήτησαν να μεταφέρω τα παιδιά στο νοσοκομείο στη Σαϊγκόν. ‘Το παιδί θα πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά’, απάντησα οργισμένος και δείχνοντας τους το δημοσιογραφικό πάσο μου, τους απείλησα πως εάν πεθάνει θα δημοσιευθούν οι φωτογραφίες, λέγοντας πως οι γιατροί αρνήθηκαν να την βοηθήσουν. Τελικά, της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και, έτσι, σώθηκε”, περιγράφει, ζώντας ξανά μέσα από την αφήγηση του τα θλιβερά γεγονότα, ο Nick Ut.

Ο διευθυντής του Associated Press, για το οποίο εργαζόταν ο Ut, αρνήθηκε, τότε, να δημοσιεύσει τη φωτογραφία διότι, σύμφωνα με την πολιτική του πρακτορείου, δεν επιτρεπόταν η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Ο φίλος του Ut και βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος του Associated Press, Horst Faas, επικοινώνησε με τα κεντρικά του ειδησεογραφικού ομίλου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ζητήσει η συγκεκριμένη φωτογραφία να αποτελέσει εξαίρεση, υπό τον όρο οτι δεν θα απομονωνόταν η φιγούρα του κοριτσιού από τη φωτογραφία. Τελικά, ο διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος, Hal Buell, συμφώνησε πως η αξία της φωτογραφίας ξεπερνούσε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σχετικά με το γυμνό και δέχθηκε να τη δημοσιεύσει .

 

Η φωτογραφία γρήγορα έγινε μια πολιτιστική “στενογραφία” της βαρβαρότητας του πολέμου, κάνοντας, μάλιστα, τον πρόεδρο των Η.Π.Α, Richard Nixon, να… αμφισβητήσει τη γνησιότητα της.

“Δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινή. Είναι τόσο αυθεντική όσο ο πόλεμος στο Βιετνάμ. O τρόμος του πολέμου, έτσι όπως αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες μου, δεν χρειάστηκε να στηθεί”, ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ut.

Το 1973, η θρυλική αυτή φωτογραφία “Ο τρόμος του πολέμου” ή όπως έχει γίνει ευρέως γνωστή “Το κορίτσι της ναπάλμ”, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ, συνιστώντας ένα ιστορικό ντοκουμέντο του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αν δεν την βοηθούσα και πέθαινε, θα αυτοκτονούσα

Ο Ut, σήμερα, αποκαλύπτει πως προτεραιότητα του δεν ήταν η φωτογραφία εκείνη την στιγμή. Ήξερε πως είχε τραβήξει καλές φωτογραφίες αλλά αυτό που τον ενδιέφερε ήταν, όπως υπογραμμίζει, “να την βοηθήσω διότι αν δεν το έκανα και πέθαινε, θα αυτοκτονούσα”. Κάθε εβδομάδα την επισκεπτόταν στο νοσοκομείο, και μεταξύ τους γρήγορα αναπτύχθηκε ένας ισχυρός δεσμός. Όταν, όμως, ο Ut έφυγε από το Βιετνάμ, χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια για να καταφέρουν να επανασυνδεθούν.

Σήμερα, η Kim Phuc ζει με την οικογένεια της στο Καναδά και παραμένουν ακόμη δύο πολύ καλοί φίλοι.

 

Αδιαμφισβήτητα, τόσο η ζωή του Nick Ut όσο και της Kim Phuc καθορίστηκαν από τη στιγμή που το τρομαγμένο κοριτσάκι είχε συναντηθεί, μέσα από το φακό, με το αγωνιώδες βλέμμα του φωτογράφου. Η “κραυγή” της φωτογραφίας είχε τέτοιο διεθνή αντίκτυπο που, όπως πολλοί εκτιμούν, επηρέασε την εξέλιξη του πολέμου και επίσπευσε την απεμπλοκή των Αμερικανών από το πόλεμο. “Από τη πρώτη στιγμή ήξερα ότι αυτή η φωτογραφία θα σταματήσει τον πόλεμο. Αμερικανοί στρατιώτες μου έλεγαν τότε γεμάτοι χαρά ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους χάρη σε μένα”, θυμάται με συγκίνηση ο Ut, ενώ προσθέτει πως όταν επισκέπτεται σήμερα το Βιετνάμ ακόμα του λένε πως: “είμαστε ζωντανοί χάρη στη φωτογραφία σου”. Το 1973, τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν σταδιακά να αποχωρούν από το Βιετνάμ.

Ποιος ήταν ο φωτογράφος του “κοριτσιού της ναπάλμ”

Ο Huynh Cong Ut, ή αλλιώς, Νick Ut όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο καλύτερος του φίλος, ήταν το ενδέκατο από τα δώδεκα παιδιά της οικογένειας. Το “μικρόβιο” που ώθησε τον Ut στην φωτογραφία ήταν αυτό που λίγο πριν είχε σκοτώσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, Huynh Thanh My, ο οποίος τραβούσε πολεμικά στιγμιότυπα για το Associated Press, όταν αντάρτες της Βιετκόνγκ επιτέθηκαν σε αυτόν και σε στρατιώτες στο μέτωπο και τους σκότωσαν. Ο 15χρονος τότε Ut αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Στη κηδεία του αδερφού του, ζήτησε δουλειά από τον συνεργάτη του αδερφού του, Horst Faas αλλά εκείνος αρνήθηκε διότι δεν ήθελε η οικογένεια να στερηθεί ένα ακόμη μέλος της. Ωστόσο, μετά από πολλή πίεση, τον Ιανουάριο του 1966, τον προσέλαβε υπό τον όρο ότι δεν θα κρατούσε φωτογραφική μηχανή σε εμπόλεμη ζώνη.

Έτσι, τα επόμενα χρόνια, δούλευε στο σκοτεινό θάλαμο και περιοριζόταν σε φωτογραφήσεις γύρω από την Σαϊγκόν, μέχρι τον Ιανουάριο του 1968, όπου ξέσπασε ο πόλεμος. Όπως αποκαλύπτουν συνάδελφοι του, ήταν τότε πολύ ενθουσιασμένος διότι οι Βιετκόνγκ έδιναν μάχες δίπλα στο σπίτι του και είχε την ευκαιρία να απαθανατίζει στιγμές από το πεδίο της μάχης.

Newsmen and family members attend the funeral for AP photographer Huynh Thanh My, killed on the job, Oct. 1965. At far left wearing head band is his 16-year-old brother Huynh Cong (Nick) Ut. Others include Ed White, Rick Merron, Huynh Thanh My's widow (wearing white hood), Peter Arnett, Dirck Halstead, Neil Sheehan (New York Press), Bill Ha Van Tran (Associated Press), Eddie Adams (AP), Vo Huynh (NBC), Malcolm Brown, Bob Liu (Associated Press) in Vietnam during 1965-1968. (AP Photo) AP

 

“Κατά τη διάρκεια του πολέμου, διέσχιζα πάνω-κάτω την κεντρική λεωφόρο της χώρας συνεχώς. Δεν υπήρχαν φανάρια τότε. Ήταν επικίνδυνη διαδρομή γιατί οι Bιετκόνγκ κρύβονταν παντού. Κάθε φορά που τα αμερικανικά και νοτιοβιετναμέζικα στρατεύματα σκότωναν τους αντάρτες άφηναν τα νεκρά πτώματα στην άκρη του δρόμου ως προειδοποίηση για το τι θα πάθουν όσοι σκέφτονταν να προσαρτηθούν στους Βιετκόνγκ”.

Το πάθος του για τη φωτογραφία, εκτός από τα έντονα ψυχικά αποτυπώματα που του έχει αφήσει, του έχει κληρονομήσει και σωματικά τραύματα. Τρεις φορές χτυπήθηκε στο στομάχι του, στο αριστερό του πόδι και στο στήθος, όταν τα αμερικανικά και νότιο βιετναμέζικα στρατεύματα εισέβαλλαν στη Καμπότζη το 1970.

Με τη πτώση της Σαϊγκόν, το 1975, έφυγε από το Βιετνάμ και παρέμεινε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε προσφυγικό καταυλισμό στην Καλιφόρνια, μέχρι τη στιγμή που το Associated Press τον τοποθέτησε στο παράρτημα του Τόκιο.

Εκεί η τύχη του ανταπέδωσε όσα πιθανόν του είχε στερήσει καθώς στο Τόκιο γνώρισε την γυναίκα του, Hong Huynh, η οποία, ζούσε στην ίδια γειτονιά με τον Ut στο Βιετνάμ, αλλά ποτέ δεν είχαν γνωριστεί. Το 1977, μετακόμισαν στο Λος Άντζελες, όπου ο Ut άνοιξε νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του πορεία.

Almost hidden by marker smoke, a South Vietnamese soldier prepares to hook a sling-load onto a twin-rottered Chinook helicopter supporting operations near of Phnom Penh, Cambodia on Dec. 25, 1970. (AP Photo/Nick Ut) AP

 
A Cambodian family huddles next to a paddy dike near South Vietnamese soldiers, background. They left their nearby home when a firefight broke out in the area, about 50 miles northeast of Phnom Penh on Jan. 2, 1971. (AP Photo/Nick Ut) AP

South Vietnamese ARVN soldiers restrain a Khmer Rouge suspect captured near ammunition in a Cambodian village on July 30, 1971. The suspect was taken to ARVN headquarters for questioning. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

A refugee clutches her baby as a government helicopter gunship carries them away near Tuy Hoa, 235 miles northeast of Saigon on March 22, 1975. They are among thousands fleeing from recent Communist advances. (AP Photo/ Nick Ut) AP

 

Από την κόλαση στο Χόλιγουντ

Αν ζητήσεις από τον Nick Ut να περιγράψει τη ζωή του μέσα σε μία πρόταση, αυτός θα καταφέρει να την χωρέσει μόνο σε τέσσερις λέξεις: “Από την κόλαση στο Χόλιγουντ ”.

Από το απόλυτο σκοτάδι του πολέμου, βρέθηκε ξαφνικά στην εκτυφλωτική λάμψη του Χόλιγουντ, όπου για τα επόμενα 44 χρόνια της ζωής του θα φωτογράφιζε σελέμπριτις με φόντο το κόκκινο χαλί ή…τις αίθουσες των δικαστηρίων. “Κάθε διάσημος που βρίσκεται σε μπελάδες με την δικαιοσύνη, θα με συναντάει”, έχει πει ο ίδιος αστειευόμενος.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Μάικλ Τζάκσον να χορεύει πάνω σε ένα SUV, έξω από το δικαστήριο για τη περίφημη υπόθεση της παιδικής κακοποίησης μέχρι την Paris Hilton να κλαίει στο πίσω κάθισμα του περιπολικού, το 2007, έκαναν το γύρο του κόσμου.

“Πιστεύω ότι ο πόλεμος ήταν πιο εύκολος για μένα. Αυτή η τρέλα του Χόλιγουντ, που όλοι σπρώχνουν, δεν την αντέχω! Είμαι κοντός δεν είναι εύκολο για μένα”, λέει ο Ut.

Φέτος, στις 29 Μαρτίου, ο Ut συνταξιοδοτήθηκε, ολοκληρώνοντας, έτσι, έναν κύκλο επαγγελματικής πορείας, διάρκειας μισού αιώνα στο Αssociated Press.

Τώρα, σκοπεύει να αφοσιωθεί στα εγγόνια του και φυσικά θα συνεχίσει να τραβάει φωτογραφίες μέχρι να πεθάνει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο μικροσκοπικός φωτογράφος, “είναι, για μένα, το φάρμακο μου, ο γιατρός μου”.

Muhammad Ali throws a left at a sandbag during workout at a Tokyo gym on Wednesday, June 23, 1976. The world heavyweight boxing champion meets Japanese pro wrestler Antonio Inoki in the world's Martial Arts Championship in Tokyo on Saturday. (AP Photo/Nick Ut) AP

Entertainer Cher is fed a drink of water through a straw by a stagehand during a pause in the taping of NBC-TV's "Cher...And Other Fantasies" in Los Angeles, Ca., Friday, Feb. 16, 1979. Cher is portraying a stylized leopard in a jungle scene. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

Richard Ramirez adjusts his sunglasses in the courtroom during a special hearing in Los Angeles, Ca., Monday, Feb. 27, 1989. Ramirez, known as the Night Stalker, is on trial for thirteen counts of murder committed in 1985. At right is his attorney, Daniel Hernandez. Ramirez was born Feb. 28, 1960. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

Actor Dan Aykroyd lies down on the newly-dedicated star at the posthumous ceremony Thursday, April 1, 2004 , of the 2,250th star on the Hollywood Walk of Fame for comedian John Belushi in Los Angles. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

Michael Jackson waves to his fans from atop his limousine after his arraignment on child molestation charges Friday morning, Jan. 16, 2004, at the courthouse in Santa Maria, Calif. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

Actress and Playboy Playmate Anna Nicole Smith arrives at a federal courthouse in Los Angeles, Wednesday, Oct. 27, 1999. (AP Photo/Nick Ut) ASSOCIATED PRESS

 
Φωτογραφίες: AP Images / Nick Ut
ΠΗΓΕΣ: ASSOCIATED PRESS, NBC NEWS, L.A. WEEKLY, VANITY FAIR, WORLD PRESS PHOTO, TIME.COM

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα