Αναδιοργάνωση ενόπλων δυνάμεων στο πνεύμα του ΝΑΤΟ, υπόσχεται η Τουρκία

default image

Στόχος η εξάλειψη κάθε πιθανότητας νέας απόπειρας πραξικοπήματος. Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στους κρατικούς θεσμούς. Φόβοι για τη ζωή του Φετουλάχ Γκιουλέν

Σε αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προχωράει η Τουρκία, με σκοπό να εξαλειφθεί η πιθανότητα νέας απόπειρας πραξικοπήματος και οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναληφθούν θα συνάδουν με τη δομή και το πνεύμα του NATO, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Φικρί Ισίκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή.

«Η αναδιάρθρωση έχει στόχο να διαλυθεί ο μηχανισμός ο οποίος προχώρησε σε έξι μικρά και μεγάλα πραξικοπήματα τα τελευταία 60 χρόνια. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε (…) εντάσσονται πλήρως στη δομή και στο πνεύμα του NATO», είπε ο Ισίκ, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και σήμερα 288 στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 9 στρατηγοί, συνεχίζουν να διαφεύγουν της σύλληψης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τα κράτη μέλη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε επιδρομές που εξαπολύουν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της νότιας Τουρκίας, ανέφερε ακόμη ο Ισίκ, σημειώνοντας πως οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιήθηκαν από τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Εκκαθαρίσεις και στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας

Η Τουρκία απομάκρυνε από τις θέσεις τους 167 μέλη του προσωπικού του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (Tubitak), όπως μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Φαρούκ Εζλού, καθώς συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στους κρατικούς θεσμούς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Πάνω από 60.000 στελέχη του στρατού, του δικαστικού σώματος, του δημοσίου γενικά και της εκπαίδευσης ειδικά έχουν τεθεί υπό κράτηση, σε διαθεσιμότητα ή βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών διότι τα βαρύνουν υποψίες ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Φόβοι για τη ζωή του Γκιουλέν

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του Γκιουλέν, διατύπωσαν φόβους για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις κατά της ζωής του, μετά το αίτημα της Τουρκίας προς τις αμερικανικές αρχές για την έκδοσή του με την κατηγορία ότι έδωσε εντολή για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, οι δικηγόροι επισήμαναν ότι αναμένουν πως ο ιεροκήρυκας, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα με στόχο την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης, θα παραμείνει στην απόμερη οικία του στα βουνά της Πενσιλβάνιας.

«Έχουμε διαβάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι ο Γκιουλέν, αυτός ο ηλικιωμένος, αδύναμος θρησκευτικός ηγέτης, θα εγκαταλείψει (τις ΗΠΑ) και θα διαφύγει προς κάποια άλλη χώρα» δήλωσε ο δικηγόρος Ριντ Βέινγκαρτεν του γραφείου Steptoe & Johnson LLP, κρίνοντας αυτού του είδους τις αιτιάσεις «παράλογες».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ιεροκήρυκα, ο Γκιουλέν δεν θα εκδοθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε «σκιά απόδειξης» σε βάρος του.

«Δεν έχουμε δει την παραμικρή απόδειξη, άμεση ή έμμεση, που θα παρουσιαζόταν με πειστικό τρόπο κατά την εξέταση των γεγονότων, ούτε καν μια σκιά απόδειξης (…) που να εμπλέκει τον Γκιουλέν» υπογράμμισε ο Βέινγκαρτεν.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι απειλές του προέδρου Ερντογάν δεν είναι αρκετά αξιόπιστες προκειμένου να κλονίσουν το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, πιστεύουμε ότι ο Γκιουλέν δεν πρέπει και δεν θα εκδοθεί» τόνισε ο δικηγόρος.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ποντάρει «στην εξουσία και την πολιτική» προκειμένου να ακουστεί η φωνή του στην Ουάσιγκτον. «Δεν εκτυλίσσεται μια σύγκρουση πολιτισμών. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι με το να χτυπήσει τα χέρια του, οι άλλοι θα εκτελέσουν τις εντολές του».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Βέινγκαρτεν και ο Μάικλ Μίλερ, ένας άλλος δικηγόρος από το ίδιο δικηγορικό γραφείο, επισήμαναν ότι τα στοιχεία από τον φάκελο μιας υπόθεσης του 2015 την οποία χρηματοδότησε η τουρκική κυβέρνηση σε βάρος του Γκιουλέν σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσιλβάνιας έδειξαν ότι ο η τουρκική κυβέρνηση βασίζεται σε αμφίβολες αποδείξεις προκειμένου να υποστηρίξει την θέση της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι έστειλε κωδικοποιημένες εντολές σε υποστηρικτές του, στελέχη των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος το 2009 καλώντας τους να προχωρήσουν στη δίωξη των μελών μιας θρησκευτικής αίρεσης. Υποστηρίζεται επιπλέον ότι οι διάλογοι σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή είναι διάσπαρτοι από μηνύματα. Η υπόθεση απορρίφθηκε από δικαστή τον Ιούνιο.

Η τουρκική κυβέρνηση, εντούτοις, διατείνεται ότι τέτοιου είδους στοιχεία είναι έγκυρα διότι ο Γκιουλέν λειτουργεί μυστικά και αποστέλλει τα κωδικοποιημένα μηνύματά του στους υποστηρικτές του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα