Μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ μέσω Μέρκελ

Μήνυμα Τσίπρα σε ΔΝΤ μέσω Μέρκελ
Andrea Bonetti

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο στην κατ ιδίαν συνάντηση τους για τη στάση του Ταμείου και την πιθανή επιθυμία του να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων για το χρέος και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση

Η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση βρέθηκε στο επίκεντρο της κατ ιδίαν συζήτησης που είχε στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας εξέφρασε στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισήμανε μάλιστα ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο πρωθυπουργός έστειλε και μέσω της καγκελαρίας το μήνυμα ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει σε σχέση με την παρουσία του στο πρόγραμμα. Ως γνωστόν η Αθήνα έχει καλέσει το Ταμείο να θέσει επισήμως στη διαπραγμάτευση την άποψη του για μείωση των στόχων για πρωτογενές, κάτι που δε δέχεται η Γερμανία, η οποια όμως θέλει οπωσδήποτε να παραμείνει και να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, αφού με αυτή την προϋποθεση έγινε δεκτή απο το Bundestag η τελευταία συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στη κ.Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) για την Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν επίσης το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο κ.Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ενημέρωσε επίσης την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Μετά την κ.Μέρκελ, ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στα γραφεία του SPD και ακολούθως θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων.

Ο κ.Τσίπρας αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της γερμανικής αριστεράς (Die Linke) και στη συνέχεια θα μιλήσει στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

(Πηγή φωτογραφίας:  Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα