Μεταναστευτικό: Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων

default image

Τις λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προσφυγικών ροών συζήτησε η διυπουργική υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις προτεραιότητες τα έργα υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Στη Μυτιλήνη Σουλτς και Αβραμόπουλος την Παρασκευή

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την επιχειρησιακή διαχείριση του Προσφυγικού, στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφουν το βλέμμα τους στα ελληνικά νησιά.

Στην σύσκεψη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Επίσης συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.

Τέλος, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Επίσκεψη Σουλτς και Αβραμόπουλου στη Μυτιλήνη

Επίσκεψη στην Μυτιλήνη πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο εξαιτίας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η παρουσία ανώτατων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά καταδεικνύει τη σημασία, αλλά και το βάρος που δείχνει να ρίχνει η Ευρώπη στο προσφυγικό ζήτημα και ιδιαίτερα στην αντιμετώπισή του στα ανατολικότερα σύνορά της, αυτά της Ελλάδας. Παράλληλα, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προγραμματίζει επίσκεψη στη γειτονική Τουρκία, με σημαντικό μέρος των επαφών της να αφορούν στο εν λόγω θέμα.

350.000 πρόσφυγες πέρασαν από τα ελληνικά νησιά το 2015

Εξάλλου, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης για τις ενέργειες στο θέμα του προσφυγικού. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου οι δυνάμεις στο Αιγαίο θα ενισχυθούν με 600 άνδρες της Frontex, ενώ ενημέρωσε πως το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς επιπλέον μηχανημάτων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων. Μάλιστα, ο κ. Τόσκας που βρέθηκε σε Μυτιλήνη και Κω μαζί με τον αναπληρωτή υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μπουζάλα, τόνισε πως και η Γερμανία από την πλευρά της θα μας αποστείλει 12 επιπλέον τέτοια μηχανήματα.

Την ίδια ώρα, η Frontex δημοσιεύει έκθεση στην οποία περιγράφεται η κλιμάκωση των προσφυγικών ροών στο πρώτο οκτάμηνο του 2015, αλλά και η κύρια πύλη εισόδου που δεν είναι άλλη από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ελληνικά νησιά και κυρίως η Λέσβος συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή εισροή προσφύγων και μεταναστών. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 350.000 αφίξεις, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρέμενε στάσιμος, στις 49.000.

Στην Τουρκία η Μέρκελ την Κυριακή

Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί την Κυριακή στην Τουρκία για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην πόλεμο στη Συρία, στην προσφυγική κρίση, καθώς και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μετά τη διπλή αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

«Οι συνομιλίες αυτές (με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου) θα αφορούν κυρίως τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και διμερή θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Καγκελάριος έχει δηλώσει πολλές φορές πως μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο, στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εκεί οι «διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος.

« Εκεί θα πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, τη Frontex, και να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους να συνεργαστούν καλύτερα. Ακόμη η κατασκευή μεγάλων κέντρων υποδοχής, των λεγόμενων hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία μπορεί να βάλει σε τάξη την κατάσταση», κατέληξε η Μέρκελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα