Δύσκολοι καιροί για κλέφτες

Δύσκολοι καιροί για κλέφτες

O Προυντόν, οι φόροι επί ανύπαρκτων εισοδημάτων και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιμετωπίζονται σαν κακοποιοί

Ως έφηβοι, όλοι λίγο-πολύ αισθανθήκαμε την επαναστατική λίμπιντο να σκιρτά στο άκουσμα της ιστορικής φράσης του Πιέρ Προυντόν : «η ιδιοκτησία είναι κλοπή». Οι περισσότεροι αφήσαμε τις επαναστατικές φαντασιώσεις στα καταγώγια της μεταπολίτευσης και στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Κάποιοι λίγοι όμως συνέχισαν να βαυκαλίζονται με διαστρεβλωμένα τσιτάτα και στην ενήλικη ζωή τους με αποτέλεσμα να βγάζουν το λάδι σε όλους τους υπόλοιπους.

Θέλοντας μάλιστα να αποκαταστήσουν την αδικία που προκύπτει από την ιδιοκτησία, σχεδόν άπαντες οι υπουργοί Οικονομικών αντιμετωπίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σαν κλέφτες. Είναι κοινώς ομολογούμενο ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση πλήρωσε ακριβά την εμμονή της με τα ακίνητα και ο ΕΝΦΙΑ ήταν απλώς η συμβολαιογραφική πράξη του θανάτου της.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι μαιτρ των φόρων αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό αποτελεί μειονέκτημα, διότι δεν μπορεί να επικαλεστεί απειρία. Βασίζοντας και αυτός τους λογαριασμούς του στις –άσχετες με την πραγματικότητα- αντικειμενικές αξίες, αντιλαμβάνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η συνέπεια των φορολογουμένων ισοδυναμεί με δήμευση της περιουσίας τους.

Συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με θέμα το ΣΔΟΕ, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Ο συμπαθής Τρύφων Αλέξιάδης στα μικράτα του ήταν ΠΑΣΟΚ. Τώρα καλύπτει το χαμένο έδαφος έχοντας ασπασθεί τον Προυντόν

Ακόμη περισσότερο, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι εύκολο να εισπραχθεί κάποιος φόρος αν δεν υπάρχει εισόδημα. Το κράτος βεβαίωνε τα προηγούμενα χρόνια τους φόρους από τα ενοικιοστάσια, αλλά η σκληρή πραγματικότητα δεν επέτρεπε πάντα στους νοικάρηδες να πληρώνουν. Ο φόρος όμως έπρεπε να πληρωθεί. Οι προκάτοχοι του Αλεξιάδη, είχαν συλλάβει την μοναδική ιδέα να μπορεί ο φορολογούμενος να εκχωρεί τα ενοίκια στο κράτος! Έτσι «έλυναν» το πρόβλημα για όσους νοίκιαζαν σπίτια αλλά δεν εισέπρατταν ποτέ τα ενοίκια.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα, ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν προλαβαίνει φέτος να αναμορφώσει τις αντικειμενικές (κάτι που θα έλυνε βεβαίως το πρόβλημα) αλλά κατάργησε ακόμη και αυτή τη στρεβλή διάταξη περί εκχώρησης. Οι ιδιοκτήτες είναι ξανά υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια. 

Ακόμη και αν ξεπεράσουν τους ηθικούς φραγμούς ή δεν συντρέχουν λόγοι για να μην πληρώνει ο νοικάρης, οι ιδιοκτήτες είναι εγκλωβισμένοι σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούν να κάνουν έξωση στους ενοίκους. Η ισχύουσα αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης δεν επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη. Συλλήβδην: Ακόμη και αν ο νοικάρης είναι απλός μπαταχτσής και διάγει προκλητικό βίο στο απλήρωτο ακίνητο. Η αναστολή, ήρθε «πακέτο» με τα capital controls, πήρε μια παράταση και συνεχίζει να ισχύει μέχρι το τέλος του μήνα.

Χωρίς καμία διάθεση να αμφισβητήσω τον Προυντόν, υποθέτω ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι πιο ταιριαστή η φράση «η φορολογία είναι κλοπή». Δεν συμφωνείτε κ. Αλεξιάδη;

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα