Ο ΟΗΕ ασκεί πιέσεις σε Ρωσία και ΗΠΑ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Συρία

default image

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως καταβάλει προσπάθεια να ανοίξει διάλογος για το ζήτημα της Συρίας, σημειώνοντας τη σημασία να καθίσουν στο τραπέζι Μόσχα και Ουάσιγκτον

Ο μεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ο Στάφαν Ντε Μιστούρα, που καταβάλλει προσπάθειες για τη σύγκληση συνομιλιών για τη Συρία, δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι επείγουσα ανάγκη η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταλήξουν σε μια συνεννόηση για να αποτραπεί μια στρατιωτική κλιμάκωση που θα οδηγούσε στον διαμελισμό της Συρίας.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποτελούν τις βασικές δυνάμεις που θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, τόνισε ο Μιστούρα, ωστόσο οι διαφορές των δύο χωρών μοιάζουν να είναι τόσο βαθιές που η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να μην καταφέρουν να συμφωνήσουν στην ίδρυση μιας ομάδας επαφής με επαρκές κύρος ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Την ώρα που το ΝΑΤΟ προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας, σε ενδεχόμενη σύρραξη με τη Ρωσία, ο ΟΗΕ επισήμανε πως θα πραγματοποιήσει την Τρίτη συνομιλίες με τις αρχές της Ρωσίας στην Μόσχα, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Κλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρεί ο ΟΗΕ

Ο Ντε Μιστούρα ανέφερε πως η κλιμάκωση των συγκρούσεων, που σημειώθηκε ταυτόχρονα με την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, κατέστησαν πιο επείγουσα την ανάγκη έναρξης συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

«Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος σε αυτή τη φάση… είναι η συνέχιση των συγκρούσεων… και τον διαμελισμό που ντε φάκτο υπάρχει ως πιθανότητα – και τον θεωρούμε τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

«Την ίδια στιγμή η κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε ένα τοξικό μείγμα, έναν συνδυασμό (της κατάστασης) του Αφγανιστάν με αποχρώσεις Λιβύης και Σομαλίας. Συνεπώς η ανάγκη για μια επείγουσα πολιτική διαδικασία, που πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο εκτόπισε ήδη 40.000 αμάχους

Η είσοδος της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο στην πλευρά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «δημιουργεί νέα δυναμική στην κατάσταση» και εκτόπισε πολύ γρήγορα 40.000 αμάχους, τόνισε και πρόσθεσε πως ακόμη περισσότεροι μπορεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του φόβου σφοδρότερων συγκρούσεων.

«Μεταβαίνω στην Ουάσιγκτον αμέσως μετά την Μόσχα – εν τέλει είναι λογικό, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονταν ήδη σε συζητήσεις και χρειάζεται να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα», σημείωσε.

Έτοιμη για συζήτηση η κυβέρνηση Άσαντ

Ο Ντε Μιστούρα επισήμανε πως η κυβέρνηση του Άσαντ εμφανίζεται έτοιμη να συμμετάσχει στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζεται να συγκληθούν στην Γενεύη για να συζητηθούν διαστάσεις της μετεμφυλιακής κατάστασης στη Συρία. Όμως ο συριακός συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις εξαιτίας των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των ανταρτών.

Το σχέδιο του ΟΗΕ είναι οι συνομιλίες να έχουν τη στήριξη μιας ομάδας επαφής των εμπλεκόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων – σύμφωνα με τον Ντε Μιστούρα – των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στην περιοχή.

«Εάν κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να έχουν απευθείας συνομιλίες, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χωριστές ομάδες επαφής που θα διευκόλυναν τις διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

Παράλληλα ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Δαμασκό να τερματίσει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών με βόμβες-βαρέλια εναντίων θέσεων των ανταρτών και τόνισε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός πρέπει να σεβαστούν την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά δεν τηρείται, η οποία θα επιτρέψει τις εκκενώσεις άμαχου πληθυσμού και τραυματισμένων από την πόλη Ζαμπάντανι και τα χωριά Κουφρέγια και αλ Φούα.

Πήγη: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα