‘Πιάνουν δουλειά’ κυβέρνηση και δανειστές

‘Πιάνουν δουλειά’ κυβέρνηση και δανειστές
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την Τετάρτη το μεσημέρι «εγκαινιάζεται» ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Τσακαλώτος, Σταθάκης υποδέχονται το κουαρτέτο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ένα προς ένα τα αγκάθια της αξιολόγησης

Το μεσημέρι της Τετάρτης «εγκαινιάζεται» ο νέος – και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μετά το πράσινο φως του Eurogroup της Δευτέρας για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, το κουαρτέτο υποδέχονται αύριο και ώρα 14:00 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας. Για μια ακόμη φορά οι κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης «σηκώνουν» το βάρος της διαπραγμάτευσης.

Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, με την ατζέντα της πρώτης συνάντησης είναι εξαιρετικά «πλούσια». Στο πρώτο ραντεβού αναμένεται να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων, προκειμένου όλα τα ανοιχτά μέτωπα να μπαίνουν ένα προς ένα στο «μικροσκόπιο» της διαπραγμάτευσης.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Για μια επιτυχημένη και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την ύστατη μάχη για να κλείσει – ει δυνατόν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες – όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση πιθανότατα θα απαιτηθεί να κάνει πίσω από τις αρχικές της τοποθετήσεις και να δεχθεί περικοπές στις κύριες συντάξεις (ασφαλιστικό), κατάργηση των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν διασωθεί (φορολογικό), απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (κόκκινα δάνεια).

Δεδομένου ότι πρόκειται για βαθιές μεταρρυθμίσεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος, δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα τμηματικά ως νέα, επιμέρους πακέτα προαπαιτούμενων, ώστε η υλοποίηση του καθενός από αυτά να συνοδεύεται και από εκταμίευση μέρους της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δόση που δύσκολα μπορεί να λάβει άπαξ η κυβέρνηση.

Το σφικτό χρονοδιάγραμμα

Η Αθήνα δεν έχει παρά έναν μήνα (και κάτι μέρες) μπροστά της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατά τις πληροφορίες, το κουαρτέτο θα παραμείνει επί ελληνικού εδάφους για 10 περίπου μέρες, ήτοι μέχρι και τις 17-18 Μαρτίου. Τότε η διαπραγμάτευση θα διακοπεί με τους δανειστές να επιστρέφουν στις βάσεις τους για να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου). Επάνοδός τους στην Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται εντός του Απριλίου.

Ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί η 22α Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Eυχή όλων, μέχρι τότε να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να επικυρώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό που όλοι απεύχονται είναι η διαπραγμάτευση να “τραβήξει” περαιτέρω χρονικά. “Μέχρι την 1η Μαΐου (Ορθόδοξο Πάσχα) η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τα “συμπυκνωμένα” χρονοδιαγράμματα της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα