Ενότητα μεν, αλλά χωρίς ανοχή σε υπονομεύσεις, το μήνυμα Γεννηματά

Ενότητα μεν, αλλά χωρίς ανοχή σε υπονομεύσεις, το μήνυμα Γεννηματά
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

"Καθαρά λόγια, καθαρές πράξεις" είναι το στίγμα που θέλουν να δώσουν από τη Χ.Τρικούπη εν όψει έκτακτου συνεδρίου. Καμία κίνηση υπονόμευσης δε θα γίνει ανεκτή ξεκαθαρίζουν, χωρίς όμως διάθεση σύγκρουσης με τους εκσυγχρονιστές

Η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έκλεψε την παράσταση στο συνεχιζόμενο δράμα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Σαββάτου, της απόφασης Γεννηματά για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και του “ξηλώματος” των αρμοδιοτήτων του γραμματέα Στέφανου Ξεκαλάκη και του Πολιτικού Συμβουλίου. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στελέχη από τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό χώρο βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη Χαριλάου Τρικούπη, είχε ως αποτέλεσμα η συνάντηση (που δεν είχε προαναγγελθεί και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Σημίτη στη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ) να ερμηνευθεί ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δύο ενδοπαραταξιακών στρατοπέδων.

Από την πλευρά της κ.Γεννηματά πάντως έλεγαν ότι το ραντεβού με τον κ.Σημίτη είχε κλειστεί ήδη από το Πάσχα, καθώς συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και συγκεκριμένα ανά δίμηνο, καθώς και πως η συζήτηση ήταν εφ όλης της ύλης και όχι απλά εσωκομματική. “Ο Σημίτης δε συζητά σε τέτοιο επίπεδο, παρόλο που κάποιοι θέλουν να το παρουσιάζουν έτσι” έλεγαν πράσινες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι για παράδειγμα δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με το Γιάννη Ραγκούση της Ώρας Αποφάσεων, αλλά και ότι στην ΚΠΕ του Σαββάτου εκσυγχρονιστικά στελέχη είχαν στηρίξει την εισήγηση Γενημματά, ενώ μεταξύ των διαφωνούντων ήταν στελέχη που στο παρελθόν ήταν με το Γιώργο Παπανδρέου- κάτι βέβαια που επιβεβαιώνει ότι τα εσωκομματικά στρατόπεδα είναι αέναα μεταβαλλόμενα.

Με άλλα λόγια από τη Χαριλάου Τρικούπη τουλάχιστον θάβουν τα τσεκούρια του πολέμου μετά την επίδειξη προεδρικής δύναμης, καθώς στόχος είναι από τη μία να μπει φρένο σε κινήσεις υπονομευτικές απέναντι στην ηγεσία Γεννηματά, αλλά από την άλλη να σταματήσουν και τυχόν διασπαστικές τάσεις. Ή να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών σε όποιον αποφασίσει να κινηθεί στο εξής.

Οι ιδιες πηγές ήταν πάντως σαφείς ως προς την απόφαση Γεννηματά να μην ανεχθεί στο εξής νέα φαινόμενα αμφισβήτησης.

“Δε θα ανεχθούμε κινήσεις υπονόμευσης της παράταξης, ειδικά την περίοδο που η Συμπαράταξη ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις” έλεγαν και προσέθεταν όσον αφορά στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί):

“Καθαρά λόγια, καθαρές πράξεις. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει το σήμερα και το αύριο του ρόλου που θα έχει το Κίνημα και εκεί θα αποφασιστεί οριστικά και ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη”.

Όσον αφορά στις επικρίσεις που δέχθηκε η κ.Γεννηματά για το ξήλωμα των αρμοδιοτήτων του γραμματέα της ΚΠΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε ακολουθήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2013 όταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο τότε πρόεδρος όρισε συντονιστή τον Πάρι Κουκουλόπουλο και πήγε σε συνέδριο για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Συντονιστής της ΚΟΕΣ του συνεδρίου ορίστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, στον οποίο μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες του γραμματέα της ΚΠΕ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα