Μήνυμα Τσίπρα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες: Σταθερότητα και νέα μέτρα δε συμβαδίζουν
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει Συνόδου Κορυφής και συνάντησης με Μέρκελ τόνισε ότι σε μία περίοδο αβεβαιότητας για την Ευρώπη δεν μπορούν να νομοθετηθούν νέα μέτρα μετά το 2018
- 12 Δεκεμβρίου 2016 22:26
Τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και στη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο, με στόχο μία πολιτική συμφωνία που θα βάλει τέλος στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης, χάραξε μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους θεσμούς. Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος, και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018, είπε ο κ.Τσίπρας. Αυτό θα τονιστεί και στις επαφές του στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την κόντρα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ούτε και για την εκλογολογία, την οποία απορρίπτει το Μαξίμου. Κομματικές πηγές άλλωστε τόνιζαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% όπως έχει ζητήσει και το ΔΝΤ και συνεπώς χωρίς νέα μέτρα μετά το 2018.