Κατηγορούν τον ΚΥΡ για μονομερή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η απάντησή του

Κατηγορούν τον ΚΥΡ για μονομερή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η απάντησή του

Και όμως, κάποιοι κατηγόρησαν τον γελοιογράφο που έχει ασκήσει κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας με το πενάκι του. Τι απαντά με ανάρτησή του στο Facebook

“Προσωπικά επιδιώκω να πάρω την επικαιρότητα και να φέρω την αγανάκτηση του πολίτη για να τη μεταφέρω στην εξουσία με χιουμοριστικό τρόπο. Έτσι ο αναγνώστης, είτε είναι ο συνταξιούχος, είτε είναι η νοικοκυρά, είτε ο μισθωτός, μπορεί να δει το παράπονο του να εκσφενδονίζεται προς την κυβέρνηση με μια γλώσσα της αγοράς, στην καθομιλουμένη. Με αυτόν τον τρόπο λυτρώνεται, πετάει μια “πέτρα” στην εξουσία για όσα έγιναν”.

Ο μεγαλύτερος σατιρικός ποιητής, ο Αριστοφάνης, ανέφερε στους “Αχαρνής”: “Για το δίκαιο θα διακωμωδήσω και τα δίκαια”. Πράγματι, αυτό κάνει και η γελοιογραφία και ο ρόλος του γελοιογράφου  είναι να στέκεται απέναντι σε κάθε, μα κάθε εξουσία.

Τον περασμένο Οκτώβρη είχα την τύχη να περάσω την πόρτα του γραφείου του Ιωάννη Κυριακόπουλου, του ανθρώπου που με το πενάκι του σκιτσάρει και σατιρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή, από το 1961 μέχρι σήμερα, ανελλιπώς. Την εποχή πριν από την επταετία, κατά τη διάρκεια της Χούντας μέσα από το ψευδώνυμο MAC PAPA, κατά τη μεταπολίτευση επί Δεξιάς αλλά και επί ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο ΚΥΡ έκανε πάντα και κάνει αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από κάθε άλλον Έλληνα πολιτικό γελοιογράφο: Να ασκεί κριτική στην πολιτική σκηνή, και δη, στην κυβέρνηση.

Η “πέτρα” που εκσφενδονίζει ο αναγνώστης προς την εξουσία, όπως μου είπε ο ίδιος όταν τον συνάντησα, είναι αυτή η λύτρωση, η ψυχική ανάταση που προσφέρει η γελοιογραφία προς τον μέσο ψηφοφόρο.

“Οι υποσχέσεις για να πάρεις την ψήφο είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ως πολίτη, όχι ως κεντρώο ή ως αριστερό”, έλεγε ο ίδιος στο NEWS 247, σχολιάζοντας το ΠΑΣΟΚ του 1981 και κάνοντας μια άμεση αναγωγή με το σήμερα, συνδέοντας διαχρονικά τις δια-κυβερνητικές πλευρές της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τις διαδικτυακές επιθέσεις που είχε δεχθεί ο Αρκάς, πριν εκείνος αποφασίσει να κλείσει τη σελίδα του, έλεγε:

“Ο Αρκάς είναι πολύ μεγάλος και πολύ καλός στη δουλειά και στη σκέψη του. Μπήκε στο χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας και ίσως ακόμα να μην έχει την πείρα για να καταλάβει τι ενοχλεί, αλλά έχει κάνει αριστουργήματα”.

Πρόσφατα, κάποιοι αποφάσισαν να επιτεθούν και στον ΚΥΡ, που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται και στα social media, συγκεκριμένα στο Facebook, ενώ έχει “σηκώσει” και τη σελίδα i-kyr.gr, όπου αναρτώνται τα νέα του σκίτσα, ενώ υπάρχει και το αρχείο των παλαιότερών του έργων. Η περίπτωση του ΚΥΡ είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με την αντίστοιχη του Αρκά, γιατί ο Ιωάννης Κυριακόπουλος πάντοτε, ανέκαθεν και εξ αρχής έκανε πολιτικό σκίτσο, πολιτική γελοιογραφία, εν αντιθέσει με τον Αρκά, που κλιμάκωσε τα πολιτικά του καρέ τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως έγραφα πρόσφατα για τον Αρκά, η απόφασή του για “πολιτική κλιμάκωση” στο διαδίκτυο είναι κτήμα του, και δικαίωμά του. Όπως και έχουν δικαίωμα, όσοι το επιθυμούν, να τον κρίνουν. Το να κατηγορείς όμως τον ΚΥΡ για μονόπλευρη, μονομερή κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως, το λιγότερο, είσαι ανίδεος, μη γνώστης της δουλειάς του, και εν τέλει, αγνώμων για όσα έχει προσφέρει. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Επιδέχεται κριτική η σάτιρα; Βεβαίως και επιδέχεται, όπως και τα πάντα επιδέχονται κριτικής. Αρκεί όμως η κριτική να βασίζεται σε γεγονότα και να μην είναι έωλη.

Την επίθεση που έχει δεχθεί ανέδειξε ο ίδιος ο γελοιογράφος μέσα από ανάρτησή του στο FB. Δεν ξέρω αν κάνει καλά που παίρνει θέση, αν δηλαδή χρειάζεται να προβεί σε κάτι τέτοιο, αλλά αποφάσισε να ξεκαθαρίσει πως την ίδια κριτική έκανε “όταν ήταν στην εξουσία η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ”. Μας λέει δηλαδή το αυτονόητο, για όσους τον έχουν παρακολουθήσει. Δυστυχώς όμως, το διαδίκτυο, εκτός από χαοτικό, είναι μηδενιστικό και αδηφάγο. Τουλάχιστον η μία όψη του (βλέπε τρολς κ.λπ.).

Η απάντηση του ΚΥΡ μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook:

Το νέο ημερολόγιο του ΚΥΡ για το 2017 με τίτλο, “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ… ΠΟΥΘΕΝΑ!” κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Διόπτρα και περιέχει σκίτσα που αποδεικνύουν πως το ιερό τέρας της ελληνικής γελοιογραφίας ρίχνει τα βέλη του πρωτίστως σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου, αλλά και στους λοιπούς πολιτικούς φορείς.

Είμαι σίγουρος πως την ίδια κριτική θα ασκήσει και αν αλλάξει η διακυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι άλλωστε κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι όσοι δεν έχουμε παρωπίδες για να φράζουν το πολιτικοκοινωνικό μας κριτήριο.

 

Για να λαμβάνετε κάθε πρωί μια επίκαιρη γελοιογραφία απ’ το πενάκι του ΚΥΡ, μπορείτε να γραφτείτε στη σελίδα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα