Πρόταση για συντονισμό ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού από Γεννηματά

Πρόταση για συντονισμό ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού από Γεννηματά
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο το προσφυγικό, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε επίσης κριτική σε Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ομιλία της στην κεντρική πολιτική επιτροπή, επιμένοντας σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Τι πρότεινε στο Θεοδωράκη για συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άνοιγμα στο Ποτάμι και επιμονή σε μία κυβέρνηση “εθνικής ευθύνης” με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ήταν τα τρία βασικά στοιχεία της ομιλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Η κ.Γεννηματά κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατηθεί στην εξουσία και τον κ.Τσίπρα ότι αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς, παρακαλώντας για “αξιολόγηση σε δόσεις”, ή το χειρότερο επιχειρώντας να συμψηφίσει το ασφαλιστικό με την προσφυγική κρίση. Επιλογή, που σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ήταν καταστροφική για την χώρα και τους πολίτες.

Η κ.Γεννηματά εξήγησε γιατί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επέμεινε να τεθεί ζήτημα κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και πως το αίτημα για κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων δεν είναι κομματική κίνηση και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρουν οι καρέκλες.

“Ο πρωθυπουργός εφ’ όσον επιμένει ότι “μπορεί” – οφείλει να επιστρέψει με συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεσμεύσεις από τη Διάσκεψη της Δευτέρας”, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κ.Γεννηματά άσκησε επίσης κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ και κ.Μητσοτάκης έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012, με στόχο “την παλινόρθωση της δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου”. Υποστήριξε δηλαδή ότι όπως τότε η ΝΔ μετά τα Ζάππεια έσυρε τη χώρα σε διπλές εκλογές, τώρα κάνει το ίδιο με πιο ευέλικτο τρόπο, αρνούμενη παντα να αναλάβει τις ευθύνες της.

“Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη λογική του “ώριμου φρούτου”. Περιμένοντας πότε θα πέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Χωρίς να σκέφτονται μετά τις εκλογές σε ποια χώρα, ποια κοινωνία, ποια οικονομία θα παριστάνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό”, σχολίασε η κ.Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και πάλι το ζήτημα του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι: “Στην εποχή μας δεν χρειάζεται η αναβίωση ενός κακέκτυπου και μικρού δικομματισμού που προκύπτει με τα διλήμματα του μπόνους των 50 εδρών” και ζήτησε να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες και να καταργηθεί το μπόνους, με πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%.

Η κ.Γεννηματά αναφέρθηκε και στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κεντροαριστερού προοδευτικού πόλου. “Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά”, είπε, ανακοινώνοντας ότι θα εισηγηθεί τον προσδιορισμό της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα μέσα Μαΐου. 

Χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του Ποταμιού, καθώς όπως είπε επιβεβαιωνεται η ανάγκη για διάλογο με σκοπό την συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου, με προϋποθέση αυτης της συμπόρευσηςτο διαλόγο και τη συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο καθώς και τη μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.

“Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής μας πρότασης που έχουμε προ διμήνου απευθύνει.

Γι΄ αυτό και στην Ομιλία μου στο Συνέδριο του «Ποταμιού», ζήτησα ευθέως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και την δική του συμμετοχή στο εγχείρημά μας”, πρόσθεσε η κ.Γεννηματά καταθέτοντας μία συγκεκριμένη πρόταση:

“Να δημιουργηθεί μικτή επιτροπή με μέλη που θα υποδειχθούν από την Δημοκρατική Συμπαράταξη από όλα τα κόμματα ή κινήσεις της κεντροαριστεράς που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Πρόσωπα κύρους και με δυνατότητες υλοποίησης του εγχειρήματός μας.

Η οργάνωση και οι εισηγήσεις της Συνδιάσκεψης να προέλθουν από αυτή την Επιτροπή”.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι “Δεν θέλω η συμμαχία μας να γίνει περίκλειστο φρούριο με τιμάρια κατά φαντασία βαρόνων” αποστροφη που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα