ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού: Μοντέλο αλά ιταλικά

ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού: Μοντέλο αλά ιταλικά
© Alamy

Τι προβλέπουν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στα ακίνητα που κατέχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό . Το παράδειγμα της Ιταλίας και ο νόμος Mόντι

Μοντέλο αλά ιταλικά σχεδιάζει να ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών ως προς την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν την επιβολή του φόρου στα ακίνητα που κατέχουν στο εξωτερικό οι Έλληνες φορολογούμενοι, κατά το πρότυπο που εφαρμόστηκε από τον πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε ο νόμος Μόντι, επιβλήθηκε φόρος 0,76% επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ιταλούς.

Αν ο φόρος που είχε επιβληθεί στη χώρα στην οποία βρισκόταν το ακίνητο ήταν της τάξης του 0,50%, ο Ιταλός φορολογούμενος εκλήθη να καταβάλλει στο ιταλικό δημόσιο το υπόλοιπο 0,26%.

Ως φορολογητέα αξία του ακινήτου που βρίσκεται στο εξωτερικό ελήφθη η αξία που χρησιμοποιήθηκε ως φορολογική βάση στην άλλη χώρα.

Έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις

Σύμφωνα με όσα επίσης αποκάλυψε χθες ο Τρ. Αλεξιάδης, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, θα παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να δηλώσουν κεφάλαια που φυγάδευσαν σε καταθέσεις, είτε στο εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, καθώς και να πληρώσουν φόρο εισοδήματος με έναν ενιαίο συντελεστή, χωρίς επιβαρύνσεις με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και πρόστιμα και με απαλλαγή από ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή, εκτός αν έχουν διαπραχθεί άλλα βαριά αδικήματα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα