Το παρασκήνιο, οι κόντρες και οι διάλογοι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Το παρασκήνιο, οι κόντρες και οι διάλογοι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με αντικείμενο το προσφυγικό, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Από την αντίδραση του Κυρ. Μητσοτάκη για το μέγεθος του κοινού ανακοινωθέντος έως τη διαφωνία Β. Λεβέντη - Στ. Θεοδωράκη για το κάπνισμα. Τι είπαν οι αρχηγοί πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το τρίτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που διοργανώθηκε επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτό της Παρασκευής για το προσφυγικό, το οποίο πιθανότατα ήταν το πιο παραγωγικό, αφού επιτεύχθηκε συμφωνία επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Μάλιστα, παρά την κριτική που άσκησε η η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ για λάθη στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες και ελλιπή και καθυστερημένη αντίδραση, εκδηλώθηκε και μια διάθεση για συνύπαρξη και συνεργασίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις. Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάποια χρονική στιγμή δεν μπήκε στη λογική της αντικατάστασης της κυβέρνησης με οικουμενική, όπως πρότειναν με έμφαση οι Γεννηματά και Λεβέντης. Ο τελευταίος μάλιστα αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν ακριβώς επειδή οι άλλοι αρχηγοί αρνήθηκαν να συζητήσουν τα περί οικουμενικής και προχώρησε στη συνέχεια σε οξύτατη επίθεση κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Με το πλαίσιο διαφώνησε το ΚΚΕ και αποχώρησε στη διαδικασία της σύνταξης του ανακοινωθέντος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στο παζάρι με την ΕΕ και επεσήμανε ότι μετά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ κανείς δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη Realnews, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παίρνοντας τον λόγο, έστειλε σαφή μηνύματα: “Πρώτον δεν είναι νοητό να μη βγει σήμερα ανακοινωθέν για ένα τόσο μείζον θέμα όπως είναι το προσφυγικό. Δεύτερον, αυτό να έχει δύο σκέλη: να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά να υπενθυμίζει και αυτές της ΕΕ. Τρίτον, να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους ότι δεν μπορεί να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι θέμα αλληλεγγύης της ΕΕ”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης έθεσε το θέμα της οικουμενικής: “Εάν μέχρι το βράδυ δεν έχουμε μια οικουμενική κυβέρνηση, τότε δεν έχει νόημα να συζητήσουμε τίποτε άλλο” είπε. “Πρέπει να συζητήσουμε και για την οικονομία. Προέχει η Ελλάδα”.

Έντονη αντιπαράθεση

Το αρχικό κείμενο που είχε συντάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν 3,5 σελίδες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιθυμούσε να είναι κάτι πιο σύντομο και τηλεγραφικό. Τελικά δέχτηκε ότι κάποιες αναφορές ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να μην είναι τηλεγραφικές, καθώς το ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι ένα επίσημο κείμενο, που θα μεταφραστεί και στο εξωτερικό. Οι περικοπές ήταν ελάχιστες – δεν ξεπέρασαν τη μισή σελίδα.

Έντονο διάλογο είχαν ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. “Χάθηκε χρόνος, έπρεπε να κάνεις νωρίτερα το συμβούλιο, όπως το είχα ζητήσει”, είπε σε κάποια στιγμή η Φ. Γεννηματά. “Γιατί; Πιστεύεις ότι άλλαξε κάτι σε μια βδομάδα; Είσαι εκτός τόπου και χρόνου”, απάντησε ο πρωθυπουργός. Όταν η Φ. Γεννηματά επέμεινε να καταγραφεί η διαφοροποίηση της στην ανακοίνωση, πετάχτηκε ο Β. Λεβέντης και της είπε: “Κάνε τη δήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο”. “Εσείς να μην ανακατεύεστε”, ήταν η απάντηση που εισέπραξε.

Συνεργάτες πολιτικών αρχηγών μιλούσαν λίγο μετά τη σύσκεψη για αψιμαχίες μεταξύ του Δημ. Κουτσούμπα και του Β. Λεβέντη. Θεωρώντας ότι ο Β. Λεβέντης έκανε συνέχεια “σάτιρα”, ο Κυρ. Μητσοτάκης του έλεγε “όχι σε εμένα τα ανέκδοτα”. Ο Β. Λεβέντης, από την πλευρά του, ζήτησε να μην υπάρχει καμία επαφή με τους Τούρκους, γιατί “όταν συναντάς τους Τούρκους, κερδίζουν αυτοί”, όπως είπε.

Ότι “απομονώσαμε ΜΚΟ που είχαν σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις” και ότι όλα έγιναν γιατί υπήρχαν σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος.

Από τη σύσκεψη δεν έλειψαν και οι στιγμές χαλάρωσης. Χαρακτηριστικά, στο διάλειμμα ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη “πώς διατηρείται”. “Παίζω μια φορά την εβδομάδα μπάσκετ”, του απάντησε ενώ μπαίνοντας στη συζήτηση ο Β. Λεβέντης είπε: “Εγώ καπνίζω. Και ο παππούς μου κάπνιζε και πήγε 110 χρονών”.

Ο Π. Καμμένος δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων των πολιτικών αρχηγών για τον γρήγορο τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Στρατός στη δημιουργία των hotspots και όχι μόνο. Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε από τους αρχηγούς να δώσουν όλοι το πράσινο φως να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έχουν υποστεί σε μισθούς και συντάξεις οι στρατιωτικοί. Με την εισήγηση του Π. Καμμένου συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι αρχηγοί, πλην του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Κάποια στιγμή ο Β. Λεβέντης άνοιξε…βεντέτα με τον Στ. Θεοδωράκη. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθονταν δίπλα-δίπλα και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ήθελε διακαώς να καπνίσει, καθότι είναι μανιώδης καπνιστής. Ο πρόεδρος του Ποταμιού, ωστόσο, ήταν ανέκδοτος, καθότι είναι μανιώδης αντικαπνιστής! “Θα ανάψω τσιγάρο”, απειλούσε ο Β. Λεβέντης. “Όχι, δεν θα ανάψεις”, του είπε ο Στ. Θεοδωράκης και ο Β. Λεβέντης αναγκάστηκε να βγει αρκετές φορές από την αίθουσα για να καπνίσει. Προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο δεν άντεξε και έκανε το δικό του. “Θα σκάσω, δεν μπορώ. Θέλω να καπνίσω”, είπε ο Β. Λεβέντης ενώπιον όλων και άναψε το τσιγάρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα